La ce se folosesc materialele ceramice?
În continuarea unui articol pe care l-am scris pe blog acum ceva timp (vezi aici) referitor la ce sunt materialele ceramice și ce proprietăți au, continui azi să vă povestesc despre domeniile de utilizare a acestora,
Mai întâi de toate, trebuie să reiterăm faptul că domeniul materialelor ceramice este foarte vast la ora actuală, dar și foarte „la modă”.
Se fac cercetări intense în toate țările lumii, mai ales pentru a se obține noi materiale ceramice compozite, utilizate în industrie, dar și în alte domenii.
Să arătăm foarte pe scurt la ce sunt utilizate materialele ceramice, multe domenii fiind deja familiare unora dintre cititori, în timp ce altele sunt noutăți.
- Din cele mai vechi timpuri ceramica a fost utilizată în casă. Tot felul de vase din ceramică și farfuriile au fost și sunt încă folosite de toate familiile. Cănile, ceșcuțele, bolurile, platourile, tăvile din ceramică, sunt prezente în fiecare casă. Din teracotă se fac sobe, gresia și faianța „îmbracă” băile și bucătăriile. Alte obiecte din porțelan (tot o ceramică) înfrumusețează interioarele sau mesele festive. Țiglele acoperă casele și lista ar putea continua cu produse ceramice pentru exterior și interior, pe care nu le-am pomenit într-un spațiu atât de restrâns.
- În domeniul construcțiilor e de ajuns să spunem cărămidă și deja am deschis o discuție amplă despre istorie. Din cărămidă nu s-au construit doar case de locuit, ci și instituții, orașe întregi și chiar poduri peste ape, desigur în combinație și cu alte materiale. Pentru înfrumusețarea clădirilor, mozaicurile de tot felul tot din plăcuțe mici ceramice erau făcute, iar acoperișul din țigle, despre care am pomenit deja mai sus.
- Ceramica a fost folosită din vechime și pentru a crea opere de artă. Porțelanurile fine și scumpe sunt doar un exemplu, dar și mozaicurile care sunt adevărate „picturi” de mare efect. Să mai adăugăm vazele sau alte obiecte folosite în scop decorativ, dar realizate ca unicate de mare valoare și avem doar o idee despre ce înseamnă arta din ceramică. Unele piese ceramice de artă valorează chiar milioane bune de dolari. În contrast, mici obiecte decorative din ceramică (magneți de frigider, mărțișoare) costă câțiva bănuți…
- În industrie, materialele ceramice au fost utilizate de sute de ani, de exemplu la căptușirea cuptoarelor de tot felul. Materiale refractare se numesc materialele ceramice care au proprietăți termice deosebite și nu se topesc, permițând astfel topirea metalelor. Cărămida refractară este folosită și pentru a construi sobele din case. În ultimul timp însă materialele ceramice se folosesc în industrie pentru o mulțime de alte scopuri, inclusiv la fabricarea de scule și unelte speciale, dar intră și în alcătuirea motoarelor automobilelor moderne. Materialele compozite (ceramici plus alte substanțe) au proprietăți deosebite și și-au găsit deja numeroase aplicații în tehnică. Nu putem omite nici componentele electronice care au ceramică în structura lor internă.
- În medicină se utilizează materiale ceramice compozite pentru a înlocui oase rupte de exemplu, pentru a fabrica proteze sau chiar dinți (din porțelan).
- În cercetarea științifică, unele materiale ceramice sunt de neînlocuit. Cuptoarele mici pentru experimente au desigur ceramică în alcătuirea lor. Unele vase pentru păstrarea produșilor chimici foarte reactivi sunt din materiale ceramice, la fel ca și o mulțime de vase de laborator.
Cu siguranță că din cauza spațiului limitat al articolului am omis multe alte utilizări ale produselor ceramice, materiale fără de care lumea în care trăim nu ar arăta așa cum arată acum.
Leave a Reply