Tu știi ce schiuri să îți cumperi și cum să le alegi?
Chiar dacă zăpada încă se lasă așteptată, iubitorii de schi se descurcă. Ei nu așteaptă să vină zăpada le ei, ei pleacă mereu în căutarea zăpezii. La munte a mai nins pe ici pe acolo, iar dacă nu în Munții Carpați, atunci cu siguranță în Alpi.
Românii au (re)descoperit plăcerea de a schia de când a crescut nivelul de trai și de când au posibilitaea să călătorească liber. Acum pe timpul iernii, iubitorii muntelui, nu doar cei ce iubesc schiatul, pot ajunge peste tot în România, dar și în Austria, Elveția, Italia, Bulgaria, iar mai nou, Ucraina.
În afară de țările considerate destinații vechi pentru schi (Austria, Elveția, nordul Italiei), toate situate în Munții Alpi, au apărut și destinații noi. În Bulgaria, în Munții Balcani, s-au construit pârtii numai bune pentru sporturile de iarnă, iar în Ucraina, în Carpații Păduroși, au apărut de asemenea stațiuni moderne. Aceste din urmă țări au și avantajul de a fi foarte aproape de România și foarte ieftine.
Dacă încă nu te-ai apucat de schi, e timpul să o faci, dar trebuie să știi ce tipuri de schiuri să cauți. Nu ne vom referi aici la categoriile schiuri pentru adulți și schiuri pentru femei, ci la ce fel de schi vrei să practici.
- Cine a urmărit emisiuni ale posturilor sportive pe timpul iernii, a observat probabil că există mai multe probe la sportul numit schi și drept urmare, vor exista și diferite modele de schiuri, potrivite fiecărui sport în parte, așa cum există și mai multe tipuri de biciclete pentru cei ce vor să practice ciclismul într-o formă sau alta.
- Schiul alpin, cel mai practicat de practicanții schiului, înseamnă în principal coborârea pe o pârtie, de dificultate mai mică sau mai mare. Aceste schiuri sunt mai lungi și sunt rotunjite la vârf, având mijlocul de lățime ceva mai mică. La spate pot fi rotunjite sau drepte. Chiar dacă schiurile pot fi unisex, desigur că există schiuri pentru bărbați și pentru femei, dar în principiu se alege lungimea schiului în funcție de înălțimea schiorului.
- Schi fond (sau schi nordic) este o probă care implică o mare rezistență fizică, schiorul trebuind să parcurgă distanțe de ordinul zecilor de kilometri prin munți, păduri, platouri alpine, sau chiar la câmpie, dacă este zăpadă. Ca să nu se afunde în zăpadă, aceste schiuri sunt lungi și drepte, dar pot fi și mai scurte, în funcție de scopul pentru care au fost proiectate, de exemplu dacă sunt utilizate de vânători. Cum acest sport a apărut în țările nordice (Norvegia, Suedia, Finlanda), se înțelege că acolo este cel mai popular, în restul țărilor traseele amenajate pentru practicarea lui fiind foarte puține. Poate cu timpul se vor găsi locuri în care și românii să-l poată practica.
- Săriturile cu schiuri sunt o probă foarte dificilă, care nu este accesibilă amatorilor. Schiurile sunt lungi și foarte late, ca să semene cu niște aripi care ajută săritorul să poată obține performanțele maxime posibile. Nu prea se găsesc de cumpărat în magazine, că nici cumpărători nu prea se găsesc. Se confecționează de obicei la comandă, pentru fiecare sportiv în parte, în funcție de masa și înălțimea acestuia.
- Într-o altă variantă, schi fondul parcurs pe distanțe mai scurte și combinat cu tirul, a devenit biatlon, o probă olimpică, în care se cere rezistență fizică și psihică, precum și precizie la tras cu pușca. Schiurile sunt mai scurte pentru că tehnica de schiat se aseamănă cu patinajul, de aceea i se mai spune stilului și schi-patinat.
- Schiul acrobatic este din ce în ce mai practicat. Schiurile sunt scurte și foarte elastice, potrivite pentru acrobații.
Ne vom opri aici, pentru că nu ne vom referi la schiul nautic sau la schiul-role și nici la schiul practicat pe nisip, la coborârea dunelor din deșert.
evident ca nu stiu ce schiuri sa aleg, dar nici nu imi fac probleme ca mie nu imi place sa schiez. Mai bine zis, nici nu am incercat, pentru ca mi-e frica. Eu nici cand eram copil nu ma dadeam pe gheata. Prefer stabilitatea.
De mica mi-a placut sa ma dau pe schiuri. Pentru mine este forma ideala de relaxare. Iarna trecuta mi-am cumparat o pereche de manusi pentru schi si o caciula. Le-am luat de pe 50style.ro.