5 motive ca să porți bijuterii din argint
Argintul este unul dintre „cele șapte metale ale antichității”, adică acele metale cunoscute din vremuri străvechi, a căror descoperire este pierdută în negura istoriei. Acestea sunt: aurul, argintul, cuprul, fierul, staniul, plumbul și mercurul.
Tot din vremuri imemoriale argintul a fost utilizat pentru diverse aplicații, dintre care confecționarea monedelor și a bijuteriilor au fost cele mai importante. Mult mai târziu argintul a căpătat și alte utilizări, impuse de proprietățile lui fizice și chimice.
Și tot din vremuri străvechi oamenii au descoperit beneficiile argintului pentru sănătate, chiar dacă nu știau nimic despre chimie sau mecanismele subtile de biochimie celulară. Oamenii pur și simplu au observat că apa ținută în vase de argint nu se strică, iar alimentele servite pe platouri de argint sunt mai greu alterabile.
Acum s-au aflat foarte multe lucruri despre felul în care argintul acționează în organismele vii și de ce este bine să alegi să porți brățări argint de exemplu sau oricare alte bijuterii din acest metal. Să enumerăm și noi câteva.
5 motive ca să porți bijuterii din argint
1. Argintul este un metal prețios. Se tranzacționează la fel ca și aurul și o investiție în bijuterii de argint nu este o cheltuială, ci este așa cum am spus, o investiție. Banii cu care cumperi ceva din argint nu sunt „aruncați”, ci „depozitați” în obiectul respectiv. Peste ani, la nevoie, pot fi „recuperați” prin revânzarea obiectului din argint, poate chiar la un preț mai mare.
2. Atunci când alegi să porți bijuterii argint alegi rafinament și stil. Acestea, bijuteriile din argint adică, sunt mereu frumoase, mereu la modă și vor fi mereu apreciate, indiferent de ocazie. Dacă alegi bijuterii din materiale „ciudate”, cum ar fi lemnul, piatra sau osul de exemplu, riști ca acestea să se demodeze și să fie pur și simplu caraghioase la un moment dat. Argintul însă, la fel ca acum trei mii de ani, ca acum o sută de ani sau ca în prezent, va fi elegant și rafinat și peste încă o sută de ani.
3. Desigur, vei alege să ai și bijuterii din aur, dar comparativ cu aurul, argintul este mai ieftin și mai rezistent în timp. Pentru bijuteriile pe care să le porți zilnic la muncă, în călătorii sau pe stradă, argintul este alegerea perfectă. Dar la fel de bine se vor potrivi bijuteriile din argint și la diverse ocazii speciale, dacă sunt bine asortate cu restul ținutei.
4. Argintul are cea mai redusă toxicitate dintre toate metalele grele. Așa cum este folosit acum este benefic pentru sănătate, deoarece ionii de argint care intră în piele, la contactul acesteia cu bijuteriile, sunt un adevărat antibiotic natural, întărind practic sistemul imunitar.
Recent s-a mai descoperit și faptul că argintul reduce tensiunea arterială și calmează. Poți purta argint fără probleme, poți bea din cupe de argint toată viața sau poți mânca liniștit/liniștită cu linguri și furculițe din argint.
Dar dacă am pomenit de toxicitate, trebuie știut că orice substanță din lumea aceasta poate fi toxică în cantități mari, dar absolut orice substanță. Și apa poate fi toxică, dacă bei mult prea multă.
În cazul argintului, s-au declanșat tumori locale în unele țesuturi la șoarecii injectați cu argint coloidal. Dar efectiv s-a „băgat” argint în bietele animale. Așadar, bijuteriile din argint sunt total inofensive, ba mai mult decât atât, sunt cele mai benefice în comparație cu cele făcute din alte metale.
5. Bijuteriile din argint se pot repara foarte ușor. Și cele din aur se pot repara, dar cele din materiale „ciudate” (lemn, piatră, os) nu. De exemplu, dacă s-a rupt lănțișorul din argint, se lipește pe loc la bijutier și costă puțin.
Și prelucrarea argintului este facilă, iar dacă vrei ca bijutierul să transforme o bijuterie în altceva, este posibil. Le fel de ușoară este și întreținerea bijuteriilor din argint. Se pot spăla fără probleme ca să își recapete imediat strălucirea.
Vouă vă place să purtați bijuterii din argint?
Cristina Dragomir says
Si mie imi plac mult bijuteriile din argint, dar le port doar la ocazii pentru ca am o alergie la metale care se manifesta si cand port argint. Cateva ore le pot purta, dar mai mult nu, pentru ca ma apuca mancariciul.