Dicționar financiar #2 – ”a economisi”
Un sfat de la cei mai buni în chibzuirea banilor, de la milionarii „adevărați”, nu de la cei „de carton”, spune simplu: economisește. În episodul de astăzi vom discuta puțin despre acest lucru atât de simplu, acela de a economisi, ca să nu ajungi în situații dificile din punct de vedere financiar.
Am aflat despre economisire de pe vremea când eram copil, dar fără ca atunci să mi se explice și întreg mecanismul, dar mai ales scopurile economisirii. Oricum pe vremea aceea, statul comunist dorea să se împrumute gratis de la tine, din banii tăi economisiți, nu să devii tu bogat. Bogații nu erau bine văzuți în societatea aceea. Mai apoi, în viața de adult, am citit mai multe cărți din care am aflat multe informații valoroase, pe care vreau să ți le împărtășesc.
Dar cum să mai pun bani deoparte, că abia îmi ajung să-mi duc traiul de azi pe mâine, ar zice marea majoritate a românilor. Dar stai puțin, altădată cum de reușeai să trăiești și cu bani mai puțini, înainte să îți crească salariul? Nu reușești să pui nimic deoparte pentru că ai intrat în cursa de șoareci, despre care am scris aici.
Așadar, sfatul celor bogați este să economisești lunar câte ceva, dar mare atenție la nuanță. Răbdare că explic imediat. Marea majoritate a oamenilor nu reușesc să economisească deloc pentru că ei gândesc așa: am aceste venituri, voi plăti toate facturile și datoriile, îmi voi cumpăra tot ce am nevoie și dacă mai rămâne ceva, sigur pun deoparte. Pare destul de logic și de firesc, numai că nu așa trebuie procedat, pentru că așa nu vei pune nimic deoparte, că mereu „apar” cheltuieli și tu vei cheltui.
Cei care au reușit din punct de vedere financiar spun să faci exact pe dos: am luat salariul, pun deoparte cât mi-am propus, iar mai apoi voi cheltui restul, adică ce rămâne. Ca să funcționeze treaba asta, procentul pe care-l pui deoparte la început trebuie să fie de 10% să zicem, după cum ziceau cei din anticul Babilon, după o carte celebră. Poți încerca dacă ai de unde și un 20% să zicem, dacă ai salariul mai mare, dar și la cel mai mic salariu, minimul pe care trebuie să-l pui deoparte este de 10%.
Procedând astfel după zece luni ai deja un întreg salariu de-al tău pus deoparte, bani de rezervă care îți vor permite să-i investești mai apoi în propria ta afacere. Nu imediat, ci după mai mulți ani în care ai învățat foarte multe în meseria ta sau despre afacerea pe care dorești să o inițiezi.
Banii economisiți vor fi un bun exemplu că ai deprins cum să-i chibzuiești, așa că avându-i, deja știi destul de multe despre ceea ce se numește educație financiară. Vei ști că nu trebuie să faci cheltuieli inutile, să cumperi compulsiv, mânat de obsesia sau dorința de moment arzătoare.
Un alt sfat util pentru a economisi cu succes este ca atunci când vrei să cumperi ceva valoros de banii economisiți, să nu-i cheltui pe toți. Trebuie să mai lași ceva acolo „de sămânță” cum se zice din bătrâni, nu din superstiție, ci pentru a avea în continuare o siguranță.
Un exemplu este următorul: ai economisit o sumă de bani ca să-ți cumperi o mașină și în fine, a venit momentul mult așteptat. Dar te apuci și dai pe mașină toți banii economisiți, bașca te mai și împrumuți de pe la rude sau prieteni… Ce-ai făcut? Deja ai intrat în cursa de șoareci…
Corect este să cauți o mașină mai ieftină, bună și utilă, dar nu scumpă și să dai pe ea doar 80% să zicem din ce ai economisit. Vei avea și mașina dar îți vor rămâne și bani, nu vei avea datorii și… nu ești în cursa de șoareci…
Aceste articole fac parte dintr-o serie scrisă pentru oamenii obișnuiți, pentru tine ca să le aplici în casa ta. Nu am pretenția să-i învăț ceva nou pe economiștii experți, care lucrează în cadrul marilor bănci sau fonduri de investiții, care „învârt” sume exorbitante și fac profit. Ei lucrează cu algoritmi și formule complicate, dar crede-mă și așa unii dintre ei acasă la ei au intrat de mult în cursa de șoareci.
Cristina Dragomir says
stiu eu unii care nu doar ca ar da toti banii economisiti pe o masina sau pe un telefon, dar ar mai face si credit pe langa. Asta da economisire, nu? Eu nu ma pot lauda cu mari sume puse deoparte anual, dar ceva-ceva strangem pentru ca… nu se stie.