3 idei ca să petreci acasă timp liber de calitate cu familia
O familie nu este o treabă ușoară, deoarece implică multă responsabilitate și dăruire. În momentul în care ai o familie nu mai ești doar tu singur/singură să faci ce-ți trece prin cap exact atunci când vrei. Mai este la început și celălalt, mai apoi vin și ceilalți, mici și neajutorați… puii de oameni.
În toate articolele, cărțile și sfaturile psihologilor, pentru a avea o familie frumoasă, o relație armonioasă cu soțul/soția și copiii, se spune că este bine să petreceți împreună cât mai mult timp liber de calitate. Ce înseamnă asta? Înseamnă ca membrii familiei să facă ceva împreună, o activitate care să-i implice pe toți și din care fiecare învață câte ceva.
De exemplu membrii familiei pot privi împreună un film la televizor. Dacă o fac în mod pasiv, acesta nu este timp liber de calitate. Dar dacă decid să vadă un anume film tematic, pe DVD sau pe internet, un film pe care să-l discute, atunci da, este timp liber petrecut util.
Acum că tot avem timp liber berechet, deși nu suntem prea bucuroși de asta, putem face foarte multe lucruri împreună, nu doar să vedem filme, deoarece să vedem filme non-stop nu este o alegere prea constructivă. Iată ce vă propun pentru azi la activitățile de făcut în casă.
1. Vin Sărbătorile Pascale și trebuie făcută curățenie generală în casă. Dacă tot sunteți cu toții acasă, ce ar fi să începeți de pe acum? Acum chiar că este timp pentru a „mișca” fiecare lucru de la locul lui ca să se poată șterge praful și în cele mai ascunse unghere.
Se pot tria obiectele vechi, pentru a arunca cele care nu mai sunt necesare, sau pentru a recondiționa altele, ca să aibă și ele o nouă viață. Se poate face ordine și în șifoniere, pregătind pe îndelete hainele de primăvară. Deci ordine și curățenie peste tot este primul „comandament”!
Poți alege chiar să-ți cureți singur pereții dați cu var lavabil, iar apoi să schimbi aspectul lor cu stickere perete. Sunt acum atât de multe modele din care poți alege încât cu siguranță că va fi o „misiune” dificilă. Poți alege „tematic”, adică ceva anume pentru dormitor, ceva pentru living și desigur ceva pentru cei mici. Și toate astea le poți face împreună cu ceilalți membri ai familiei.
Eu am lipit mai demult un sticker foarte educativ, o hartă a lumii, pe peretele de deasupra biroului. Am văzut stickere haioase chiar și pentru rezervorul vasului de WC, numai bune pentru a înveseli atmosfera din baie. Să lipești un sticker nu este atât de greu și oricum ele vin și cu instrucțiunile de rigoare. Iată deci o nouă activitate interesantă pentru această perioadă.
2. O altă activitate pe care ar putea s-o facă un părinte împreună cu copilul lui este joaca, evident. Sunt foarte multe moduri în care puteți să faceți asta, foarte multe activități pe care puteți să le propuneți celor mici în așa fel încât să fie pentru ei atât un moment de joacă cât și unul educativ.
O idee ar fi să organizați un teatru de păpuși. Este o activitate atât pentru băieți cât și pentru fetițe. Iar în cazul în care aveți 2 copii de ambele sexe mi se pare chiar că e activitatea perfectă pentru un timp de calitate petrecut împreună. Nici nu știți ce efect grozav va avea acest lucru asupra psihicului copilului!
Este foarte important ca în această perioadă să-i ținem cât mai mult ocupați pe cei mici, să le dăm lucruri de făcut când stăm în casă așa încât să nu ajungem atât de disperați încât să spune-mi că nu avem altă soluție decât să-i scoatem în parc.
3. Fă împreună cu cei mici activități educative pe calculator. Cei mici știu desigur să se joace utilizând cu precădere telefonul sau tableta, dar și computerul. Ei însă nu prea știu să utilizeze aceste device-uri pentru a învăța.
Există multe muzee care se pot „vizita” într-un tur virtual, cum un tur virtual se poate face și prin unele orașe frumoase ale lumii, mai ales dacă vă propuneți ca pe viitor să le vizitați. Tot în această perioadă poți să-ți înveți copilul să caute informații pe internet, după cuvinte cheie sau după teme diverse.
Dacă copilul tău are o temă la matematică de exemplu, el tinde să caute exact acea problemă, pe care se poate să nu o găsească nicăieri rezolvată. Poți să-l înveți să caute constructiv probleme din același capitol de studiat, probleme asemănătoare, pentru că este important ca el să învețe să gândească, nu să copieze. Internetul este biblioteca „infinită” a umanității, așa că trebuie să învățăm să-l folosim în folosul nostru și al copiilor noștri.
Mă opresc aici deși idei ar mai fi nenumărate și chiar vă invit și pe voi să lăsați suggestiile voastre pentru a petrece timp liber de calitate împreună cu familia.
Cristina Dragomir says
Sincer, ma mobilizez greu zilele astea. Incerc oricum sa imi umplu timpul cu diverse activitati pentru a nu avea prea mult ragaz de gandit si facut scenarii horror.
Claudia says
Cred ca teama de viitor, nesiguranta, ne facem cam pe toti sa ne mobilizam mai greu zilele astea 🙁