4 modalități ca să înveți să îți gestionezi mai bine banii
De cele mai multe ori în viață lucrurile se petrec nu așa cum vrem noi. În general avem puține situații în care chiar decidem noi cum vrem să fie ceva anume. De cele mai multe ori însă alegerile noastre sunt „forțate”. Facem ceva pentru că așa trebuie făcut, după reguli clare stabilite deja.
Din când în când se mai petrec în istoria umanității și evenimente care „dau lumea peste cap”, așa cum este și cel pe care-l trăim acum, când o boală nu foarte gravă de altfel, dar cu răspândire rapidă și cu posibile victime în anumite grupe de risc, a „răsturnat” economia planetară. O criză va urma acum fără îndoială, cum vor mai veni și altele în timpul vieții noastre.
Ce este de făcut în asemenea situații? Cum să faci să te prindă evenimentele imprevizibile cât de cât pregătit? Cum să faci ca să fii mereu adaptabil? Cred că totul ține de educație și dacă noi cei care suntem acum adulți nu am avut-o, măcar de acum încolo să ne-o însușim. Aici mă refer mai ales la două aspecte, la educația financiară și la dezvoltarea personală.
În acest articol nu mă voi referi la dezvoltarea personală, ci doar la câteva idei de bază în privința educației financiare. Cei mai mulți români nu au cunoștințe elementare în domeniul educației financiare, motiv pentru care ajung deseori în situația limită de a nu-și mai putea achita un credit. Cei mai mulți nu știu nici măcar să își calculeze impozitul auto, și drept urmare își cumpără mașini pe care nu și le pot permite.
Așadar, cum să faci ca să îți chibzuiești mai bine banii? Iată câteva idei.
1. De la începutul vieții tale de adult, din momentul în care ajungi salariat, trebuie să îți propui să economisești niște bani, adică „să pui un ban deoparte”. Să nu crezi cumva că dacă acum câștigi foarte mult, va fi mereu la fel. Desigur, dacă ești medic sau inginer, cel mai probabil după ce vei avansa în carieră și vei avea mai multă experiență utilă, vei fi mult mai bine plătit.
Dar dacă ești fotbalist și câștigi mult acum, asta poate că nu va dura prea mult. La fel și dacă ești cântăreț, artist de comedie, scamator, saltimbanc sau mai știu eu ce, poate chiar agent la bursă. Vor veni și vremuri grele, așa că trebuie să pui ceva deoparte, să nu cheltuiești tot ce câștigi, ba să mai și faci credite riscante, „pe muchie de cuțit”.
2. Principiul economisirii spune așa: când primești banii (salariul) pune mai întâi deoparte suma propusă, să zicem 10% și abia după aceea cheltuiește ce îți rămâne. Cei mai mulți oameni procedează greșit, adică întâi cheltuiesc ce cred că trebuie să cheltuiască, pentru ca apoi să economisească ce le rămâne. În felul acesta nu îți rămâne nimic de economisit, pentru că mereu vor fi alte cheltuieli „neprevăzute” și așa lună de lună trece anul fără să ai nimic pus deoparte.
3. Nu ține toate ouăle într-un singur coș! Este o figură de stil care înseamnă să nu ai afacerile toate într-un singur domeniu. Desigur acest sfat este pentru oamenii de afaceri și sunt enorm de mulți care au pățit-o.
Chiar dacă acum îți merge foarte bine, te poți „trezi” repede în faliment, iar dacă ai doar o singură ramură în care ai investit, ai să pățești cum au pățit mulți alții. Diversifică afacerile și crește-ți oamenii, pentru că de cele mai multe ori aceștia vor fi adevărata avere a firmei tale.
4. Indiferent ce faci, ține sub control cheltuielile tale de acasă sau ale firmei dacă ești patron. Chiar dacă ai economiști sau contabili plătiți, trebuie și tu să știi, măcar în mare, despre ce este vorba. Poți afla de aici cum să calculezi și cum să îți plătești ce ai de plătit și e bine să o faci lunar, ca să nu se adune după aceea prea mult deodată și să ai dificultăți.
Există în literatură sau pe internet nenumărate exemple de oameni care au știut să își chibzuiască banii, fie ei și puțini și au reușit să trăiască frumos. Există desigur și contraexemple de oameni care au avut bani „gârlă” la un moment dat și apoi au ajuns vai de capul lor, pentru că nu au citit cărți sau articole care să-i învețe cum să chibzuiască banii.
Cristina Dragomir says
Perioada asta vine sa arate cat de greu se descurca oamenii care nu au nimic pus deoparte dupa doar doua trei saptamani de izolare si lipsa unui loc de munca.
Claudia says
Da, e o lectie dura. Problema este insa daca vor invata ceva din ea. Ca asa … a mai fost si in 2008 o criza…