Curajul de a fi vulnerabil (recenzie) – autor Brene Brown
subtitlul schimbă felul în care iubești, educi și conduci, Editura Curtea Veche Publishing, București 2019, traducerea din limba engleză de Liviu Dascălu și Cristina Rusu
Cartea aceasta mi-a atras atenția cu mult înainte să încep să o citesc, chiar cu mult înainte să mi-o comand de la Libris.ro. Titlul este cel care incită pe oricine, deoarece vine în contradicție cu ceea ce am învățat cu toții până acum, cu ceea ce am fost educați și nu doar noi, ci toți oamenii din întreaga istorie a umanității.
Autoarea este specialist în domeniul psihologiei și doctor în asistență socială. În activitatea sa a lucrat efectiv cu foarte mulți oameni, de toate rasele și religiile și de pe toate palierele sociale, deci pe lângă vaste cunoștințe teoretice ea a acumulat și o mare experiență practică. În plus a conceput și realizat studii valoroase care s-au desfășurat mulți ani, decenii chiar.
Acum Brene Brown, pe lângă munca sa obișnuită, ține și multe conferințe în fața unui public numeros și interesat, conferințe în care își prezintă ideile și soluțiile la problemele întâlnite. Ceea ce ea a descoperit și promovează cu ardoare este ceva ce u putem accepta inițial cu ușurință, aceea că este în regulă să fim vulnerabili!
Toți psihologii și psihoterapeuții au constatat, și nu de acum, ci de multă vreme, că frica este un sentiment care face ravagii pe planul trăirilor sufletești și efectiv distruge viața multora. Oamenilor le este frică de orice și spectrul fricii sub care trăiesc le produce multe alte dereglări, afecțiuni și boli, atât pe plan psihic cât și fizic. Multe organe se îmbolnăvesc doar sub stresul continuu cauzat de frică.
Oamenilor le este frică de soție/soț, de colegii și șefii de la locul de muncă, de a nu fi cel mai bun, de ce ar putea să zică alții, de a face greșeli în viața zilnică etc. Oamenilor le este frică de orice și asta nu ar fi nimic dacă nu ar produce stres continuu și o mulțime de alte trăiri negative.
Autoarea cărții vine și susține ideea că nu este nimic în neregulă cu noi dacă suntem normali, dacă suntem noi înșine, dacă mai greșim și dacă ne exprimăm sentimentele fără teamă. Nu este nimic rău să acceptăm că suntem vulnerabili, pentru că așa este natura umană.
Prea mult a fost cultivată de-a lungul istoriei ideea de perfecțiune și de putere fără limite, deși istoria a fost făcută până la urmă tot de oameni cu slăbiciuni, cu frici și îndoieli. Dar de-a lungul istoriei lucrurile au fost totuși un pic diferite de ceea ce s-a cultivat în ultimul secol, anume că trebuie mereu să fii cel mai bun la locul de muncă, în familie, în societate, ceea ce a produs un dureros, inutil și gratuit stres suplimentar asupra fiecărui om în parte.
În societatea occidentală mai ales, competiția nemiloasă și presiunea continuă au produs ravagii pe plan psihic, pe când în societățile tradiționale, mai calme, mai „așezate”, fiecare își avea locul lui, care nu trebuia să fie neapărat cel „din vârf”. Stresul era mai mic prin urmare și realitățile vieții erau acceptate cu mai mare ușurință.
Cartea este relativ greu de citit pentru că trebuie să urmărești cu mare atenție ideile exprimate pentru a le înțelege, dar totodată cartea este o încântare intelectuală, prin stilul rafinat în care a fost elaborată. Este o lucrare științifică, bazată pe multe studii riguroase, dar totodată și o lucrare adresată publicului larg și tocmai de aceea am admirat sincer modul în care Brene Brown a reușit să împace cele două cerințe.
Învățămintele cărții sunt deosebit de importante pentru oricine și cred că aceste idei ar trebui predate la școală, pentru ca fiecare să se accepte așa cum este. Desigur, fiecare trebuie să încerce să obțină maximum posibilităților lui, dar totodată trebuie să își accepte slăbiciunile, tocmai pentru a le putea corecta, acolo unde se poate.
De altfel, cei mai fericiți oameni sunt cei ce recunosc atunci când greșesc, cei sinceri cu ei înșiși și cu cei din jur, cei care au tăria de a-și exprima sentimentele, adică cei care au curajul de a fi vulnerabili!
Citiți această carte, este o lectură obligatorie!
vad ca ai trecut si pe alt gen de carti. Sa stii ca suna bine titlul si… eu chiar am o probema cu anxietatea generata tocmai de teama de a nu te arata vulnerabil, de a nu te face de ras, deci mi-ar prinde bine aceasta lectura.
In viata trebuie sa citim de toate 🙂 Daca ai astfel de probleme poate ca ar trebui s-o citesti si tu.