5 filme de dragoste pe care ar trebui să le vezi
Și totuși luna martie este luna dedicată femeilor, chiar dacă oficial sărbătorile dedicate lor au fost „înghesuite” doar în prima decadă. Dar să nu uităm că în martie se mai petrece un eveniment foarte important și anume echinocțiul de primăvară.
Anul acesta evenimentul astronomic ce înseamnă sosirea primăverii are loc pe 20 martie, moment în care ziua devine egală cu noaptea. Așadar luna femeilor, revenirea naturii la viață, ziua din ce în ce mai lungă… ce minunat este totul și ce mult romantism degajă…
Parcă este o perioadă tocmai potrivită pentru a vedea filme romantice, indiferent dacă ești o femeie singură sau dacă ai soț/iubit. Este și pentru bărbați o vreme bună să privească un film de dragoste, alături de soție/iubită, dacă o au, sau de ce nu singuri, ca să învețe cum să-și găsească una…
Dar ce filme să vezi, când numărul lor este atât de mare încât în primul rând ți-ar ocupa foarte mult timp să le vezi pe toate și în al doilea rând nici nu ar fi productiv? Există tot felul de clasamente al filmelor, fie luate la un loc, fie pe categorii, clasamente alcătuite după foarte multe criterii și de foarte multe organizații, mai mult sau mai puțin profesionale.
Am „furat” și eu de la ei, dar am mai adăugat și de la mine, ca să alcătuiesc o listă foarte scurtă a filmelor de dragoste care ar trebui neapărat văzute de oricine, filme care și-au găsit locul în inimile a milioane de oameni de pe tot globul pământesc. Să enumerăm câteva.
1. Casablanca (1942) este în unele liste primul în top, în categoria filmelor romantice. Eu l-am pus aici primul pe listă, fără a-l judeca, pentru că aici vreau să fac o listă, nu un clasament, deși poate că l-aș pune foarte sus într-un top al meu personal.
Cu Humphrey Bogart și Ingrid Bergman în rolurile principale, filmul este o poveste de dragoste eternă, o dragoste care nu poate fi învinsă de nimic. Acțiunea se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial, în orașul marocan Casablanca, pe vremea aceea sub autoritate franceză.
Doar că Franța, rapid învinsă de Germania în 1940, era acum colaboratoarea naziștilor, cel puțin în unele teritorii și până la un moment de timp ulterior, astfel încât orașul era și sub naziști. Americanul aventurier Rick Blaine (Bogart) deținea o cafenea în Casablanca, loc de întâlnire a multor occidentali, aflați pe tărâm marocan dintr-un motiv sau altul.
Statele Unite nu erau atunci în război, erau neutre, iar mulți își doreau să se refugieze acolo, căutând relații și scăparea prin cafeneaua lui Rick. Ilsa Lund (Bergman) este femeia misterioasă de care se îndrăgostește Rick și care-i schimbă viața, deși nu va fi niciodată soția lui. Povestea este tulburătoare, romantică, iar dragostea este fără limite în timp.
2. Pe aripile vântului (1939) este o supraproducție care a adunat de-a lungul anilor nenumărate aprecieri. Este ecranizarea unui roman celebru iar acțiunea se petrece în timpul războiului de secesiune din Statele Unite. Clark Gable și Vivien Leigh sunt actorii care dau viață unei povești de dragoste imposibilă, dar reală în cele din urmă.
Filmul a luat zece Premii Oscar și este o adevărata saga a unei familii sudiste. Scarlett O’Hara (Leigh) este fiica unor proprietari de plantații de bumbac din Georgia (SUA) iar Rhett Butler un om de afaceri abil și fără scrupule. Totul se petrece înainte, în timpul și după războiul civil din Statele Unite, cauzat de abolirea sclaviei, iar filmul este printre cele mai bune filme din toate timpurile, fără nici o exagerare.
3. The notebook (2004) este un alt film de referință, pe care trebuie neapărat să-l vezi. Ryan Gosling și Rachel McAdams sunt actorii ce dau viață personajelor dintr-o eternă poveste de dragoste, începută în anii copilăriei. Viața și anii îi despart, dar peste ani se vor reîntâlni, făcându-i pe spectatorii mai sentimentali să verse și o lacrimă…
4. Fantoma mea iubită (1990) este un film din categoria thriller fantastic de dragoste, care a fost declarat de unii ca fiind cel mai romantic film din toate timpurile. Patrick Swayze și Demi Moore sunt actorii principali într-o poveste de dragoste dincolo de moarte.
Muzica filmului aparține nu mai puțin celebrului compozitor francez Maurice Jarre, iar Unchained Melody (din 1955, compusă de Alex North) este piesa super-hit a filmului care a încântat generații și la care poți să și plângi dacă vrei… Adică la film, dar și la piesa pe care ar trebui să o asculți mereu când ți-e dor de persoana iubită.
5. Sigur vei vărsă lacrimi și la filmul Love actually (2003), dar lacrimi de bucurie de această dată, pentru că acest film comedie te va bine-dispune și te va face să râzi cu poftă. Este un film bun și pentru a fi văzut în preajma Crăciunului, ca să-i surprinzi spiritul…
Filmul are o distribuție mai mult decât prestigioasă și urmărește nu una, nu două, ci zece povești de dragoste. Este o încântare, un deliciu, o frumusețe de film. Și ca „tortul” să aibă deasupra și nelipsita „cireașă”, chir și prim-ministrul britanic se îndrăgostește, că tot se petrece acțiunea în Marea Britanie…
Am alcătuit o listă foarte scurtă și deschisă, așa că vă rog să mai adăugați voi filme romantice, de dragoste, la o listă care niciodată cât vor fi oameni nu se va sfârși…
daca exista ceva ce urasc mai mult decat filmele de dragoste, atunci vorbim de carti de dragoste. Desi sunt destul de romantica si vesnic indragostita, povestile siropoase de dragoste nu ma dau deloc pe spate.
Depinde de poveste 😉 Si de cat sirop s-a pun in ea :)))