Periuță de dinți manuală sau electrică. Ce să folosești?
Trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini cu apă și săpun – ni se tot repetă în aceste zile de grea încercare pentru toată lumea de pe planeta noastră. Este un sfat foarte bun, pe care ar trebui să-l aplicăm totdeauna, nu doar când bântuie vreo boală.
De fapt trebuie să avem mereu grijă de curățenia noastră generală, nu doar de curățenia mâinilor, care ce-i drept, mereu intră în contact cu obiectele din jurul nostru. În cadrul acestui deziderat, de curățenie și igienă, nu trebuie să uităm desigur igiena orală.
Chiar ar fi o mare problemă ca tocmai acum să ai probleme cu dinții sau cu vreo măsea „rebelă”, că la cabinetele stomatologice este mai dificil de ajuns, sau cine știe câte or mai fi deschise.
Periuța și pasta de dinți sunt cele mai importante instrumente ale igienei orale. Ce pastă de dinți să alegi din multitudinea de oferte de pe piață? Desigur că vei alege în funcție de necesitățile tale, de preferințele membrilor familie sau în funcție de sfatul medicului stomatolog.
Dar nu despre pastele de dinți vorbim azi. Subiectul este dilema pe care poate că unii o au referitoare la ce fel de periuta sa folosim, periuță de dinți manuală sau periuță de dinți electrică? Să le punem în balanță.
- O periuță de dinți are rolul de a peria dinții desigur. E la mintea cocoșului. Cel mai simplu și natural lucru este să freci dinții cu mâna, desigur cu ajutorul periuței pe care ai pus puțină pastă de dinți. Dar de când oamenii au inventat/descoperit curentul electric și modalitățile de a transforma energia electrică în lucru mecanic (mișcare cu alte cuvinte) cu ajutorul motoarelor electrice, a fost inventată și periuța de dinți electrică.
- O periuță de dinți electrică va realiza perierea dinților tot cu niște peri, dar și cu ajutorul unui mic motoraș electric, acționat de o baterie. În principiu există două tipuri de periuțe electrice, din punct de vedere al mișcărilor capului cu peri al periuței: periuțe cu mișcare rotativă și periuțe cu mișcare de vibrație. Cam la fel este și la aparatele de ras electrice.
- Din motive de simplitate constructivă, de fiabilitate și implicit de cost, periuțele cu cap rotativ sunt mai răspândite, în comparație cu cele cu cap vibrant. Dar cele mai ieftine vor rămâne desigur periuțele de dinți manuale.
- Nu doar periuțele de dinți manuale sunt mai ieftine, dar și utilizarea și întreținerea lor. La cele electrice îți trebuie și baterii, plus capul periuței de înlocuit, atunci când s-a uzat, care este și el mai scump decât o periuță manuală. Au apărut periuțe de dinți electrice care au și baterii reîncărcabile (acumulatori), sau poți folosi tu acumulatori încărcați separat, la un dispozitiv de încărcare, ca să te coste mai puțin bateriile.
- Materialele din care se fac perii sunt foarte variate. La periuțele de dinți electrice cu rotație rapidă și la cele vibrante sunt necesare materiale sintetice foarte elastice și rezistente. La periuțele de dinți manuale, un material foarte bun, mai puțin folosit acum, dar căutat de bunicii noștri, este părul de porc. Unii poate vor „strâmba din nas”, dar trebuie să gândești logic că nu te speli pe dinți cu porcul, ci cu o periuță ale cărei fire au fost foarte bine prelucrate și sunt perfect curate, igienice, naturale și foarte rezistente.
- După ce descoperă periuțele de dinți electrice, mulți nu le vor mai abandona. Perierea este foarte rapidă, eficientă și comodă mai ales. Dar ce mare efort ar presupune să-ți folosești puțin mușchii mâinii ca să te speli pe dinți?
Părerea mea? Folosiți ambele tipuri de periuțe, alternativ. Important este să le folosiți și să aveți grijă nu doar de dinții voștri, ci de sănătate în general.
eu am periuta de dinti electrica de vreo 3 ani si se vede diferenta in sensul ca depunerile de tartru sunt mult mai putine decat atunci cand foloseam periuta normala. Eu nu renunt la ea.
Ei, nu zice nimeni sa renunti 😉