Apa micelară. Ce este și de ce să o folosești?
Toate componentele vieții noastre profită din plin de descoperirile în domeniul științei și tehnologiei, chiar și cele la care ai putea crede că nu mai este nimic de inovat. Când spunem tehnologie ne gândim imediat la computere, telefoane mobile (acum toate smart), mașinării de tot felul și alte asemenea.
Dar aplicațiile științei și tehnicii, ale noilor tehnologii, sunt prezente chiar peste tot, de la agricultură și până la explorarea cosmosului, de la bucătărie și până la explorarea mărilor și oceanelor, de la procesarea gunoiului dacă vreți și până la industria curățeniei.
Industria cosmetică, dedicată îngrijirii corpului uman, nu putea să lipsească din context. Prin tehnici noi se poate extrage parfumul din flori mai ușor și mai rentabil, cremele devin mai prietenoase cu pielea, oferindu-i prospețime și catifelare, iar pastele de dinți ajung să repare micile fisuri ale smalțului. Dar la apă, banala apă cu care te speli pe față, ce mai pot să adauge noile tehnologii?
Nu de mulți ani a apărut pe piață în zona produselor cosmetice apa micelara, produs pentru demachiere și spălarea feței. Știam de la biologie, de prin clasa a cincea, că miceliile sunt niște filamente foarte subțiri care sunt cumva „rădăcinile” ciupercilor și mucegaiurilor. Dar oare această apă cosmetică este făcută cu micelii de mucegaiuri?
Nicidecum, deoarece tot cu termenul de micelii sunt denumite în chimie niște molecule organice, care au formă de filament (adică de fir foarte subțire). Aceste molecule au o proprietate un pic „ciudată”: un capăt al lor „iubește” apa și „fuge” de grăsime, în timp ce celălalt capăt se comportă exact pe dos, adică „iubește” grăsimea și „fuge” de apă. Adică un capăt este hidrofil (iubitor de apă), iar celălalt este lipofil (iubitor de grăsime). Aceste molecule se spune că sunt amfifile.
Detergenții sunt marea invenție care „beneficiază” de această extraordinară proprietate a moleculelor amfifile. În timpul spălării, în apa aflată în contact cu rufele murdare, partea lipofilă se „lipește” de particulele infime de murdărie, pe care le desprinde de țesătură și le îndepărtează astfel de pe hainele murdare.
Cam în același fel cu cel descris mai sus acționează și apa micelară, doar că aceasta nu este o soluție cu detergenți, care ar usca pielea. Miceliile din apa micelară sunt molecule organice „prietenoase” cu pielea, dar care îndepărtează cu mare eficiență grăsimea și murdăria și de aceea este atât de bună ca demachiant. Pe lângă apă și miceliile minune, în componența apei micelare cosmetice mai există și alte substanțe pentru hidratare (glicerina de exemplu).
Dar de ce să nu te speli pur și simplu pe față cu apă și săpun? Inițial companiile cosmetice s-au gândit că apa micelară va fi foarte apreciată de femeile active și grăbite, care o vor folosi atunci când nu se pot spăla pe față cu apă și săpun. De exemplu, ai călătorit câteva ore cu trenul sau cu avionul și vrei să îți refaci machiajul înainte de a coborî. Apa micelară este soluția rapidă, eficientă și mereu la îndemână, ca să te demachiezi.
Mai apoi producătorii au descoperit că femeile preferă apa micelară și acasă, deoarece curăță pielea foarte bine și o hidratează în același timp. Chiar după un duș, laptele sau uleiul de corp completate cu apa micelară vor desăvârși răsfățul.
Apa micelară este foarte potrivită pentru toată fața, inclusiv pentru zona problematică din jurul ochilor, mai ales că îndepărtează bine și rimelul, pe lângă fondul de ten. Și pentru zona gâtului apa micelară este foarte bună, deoarece spală și hidratează, fără să usuce pielea.
Cum sunt cam cârcotaș din fire, am căutat să aflu și alte date, adică să aflu dacă s-au făcut studii științifice despre eficiența apei micelare. Răspunsul este DA, s-au făcut studii care au confirmat puterea mare de curățare a apei micelare. Nu este deci vorba doar despre reclamă și comerț, apa micelară chiar este bună.
De ce nu a fost apa micelară inventată mai demult? Simplu, pentru că nu erau inventate miceliile, adică acele molecule organice asemănătoare detergenților, care fac o treabă de minune cu grăsimea și murdăria de pe față.
Acum, după ce am aflat atâtea despre apa micelară, mă întreb, oare ce se va mai inventa în domeniul produselor cosmetice?
Leave a Reply