Motivul X – Stefan Ahnhem (recenzie)
Romanul despre care vă voi vorbi azi, Motivul X, al autorului Stefan Ahnhem, este de fapt cel de al patrulea volum al seriei ”Fabian Risk”, serie ce aparține genului thriller. Un thriller foarte dur care este însă scris foarte bine așa încât te face să trece peste amănuntele sângeroase ca să afli ce se întâmplă cu personajele.
Stefan Ahnhem este un scriitor nordic, cu un stil cinematografic de a scrie așa că romanele lui te captiveaza instantaneu. Da, sunt un pic dure, ce-i drept. În fiecare dintre ele avem de-a face cu psihopați sângeroși și diabolici dar, deși nu sunt amatoare de astfel de subiecte, am trecut peste pentru că mi-a plăcut stilul lui.
Dacă ați citit celelalte romane scrise de el, romanele seriei Fabian Risk, știți deja că ele nu sunt publicate în ordinea în care se desfășoară acțiunea. Repet însă acest amănunt aici pentru cei ce nu știu asta și citesc recenzia din întâmplare. Al doilea roman publicat este de fapt începutul seriei. Însă primele 2 volume se pot citi și separat unele de altele și chiar unul înaintea celuilalt.
Bănuiala mea este că autorul nu a avut inițial ideea de a face o serie așa lungă deoarece următoarele 2 volume, deci 3 și 4, adică cel din recenzia de astăzi se leaga mai bine între ele. În plus, acest al patrulea volum te lasă cumva în mijlocul acțiunii dacă mă pot exprima așa, acțiune care se desfășoară pe mai multe planuri.
Pe de o parte avem acțiunea propriu-zisă, adică ancheta polițienească. Iar apar o serie de crime odioase și destul de ciudățele care ar avea aparent legătură cu niște grupări extremiste. Polițiștii investighează aceste crime fără a fi însă coordonați de șefa lor care nu rezistă presiunii și se scufundă și mai mult în patima băuturii.
Investigațiile au loc și fără Fabian care este în concediu pentru a sta cu familia. Volumul 3 al seriei se termină cum fata acestuia este împușcată și acum se reia acțiunea de acolo. Fabian stă în spital, la căpătâiul ei până aceasta își revine, apoi încearcă să țină cumva unită familia lor. Lucrurile nu sunt deloc simple și nu este ușor să facă asta.
Fata lui are un comportament ciudat, continuă să creadă în ceea ce i-a spus acel spirit înainte de accident și anume că cineva din familie trebuie să moară. Dacă ea a supraviețuit înseamnă că viața celorlalți 3 membri ai familiei este în pericol.
Pe de altă parte fiul lui Fabian, martor la crimele odioase din volumul 3 are acum și el probleme. Criminalii pot scăpa dacă el nu depune mărturie împotriva lor, lucru pe care nu prea vrea să-l facă pentru că ar însemna să recunoască public că a fost implicat. Fabian face subtil presiuni asupra lui ca să meargă la poliție și să declare ce știe dar soția nu este de acord cu el și își susține băiatul, un adolescent cu multe probleme de comportament.
În paralel cu problemele familiale pe care le are și pe care încearcă să le rezolve, Fabian își investighează în secret propriul coleg pe care îl bănuiește a fi de fapt autorul unor crime în serie. Un criminal în serie ascuns sub masca unui medic legist polițist…
Cum spuneam, intriga este una destul de complicată și întortochiată dat fiind faptul că acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri și multe mistere rămân încă nerezolvate. Nu vom afla nici în acest volum dacă într-adevăr colegul lui Fabian este cel care a făcut unele crime odioase din trecut.
Nu vom afla nici în acest volum cum se termină povesteea dintre Djuna și șeful ei, dacă acesta reușeste să o găsească și să o distrugă. Povestea aceasta este acum lăsată cumva în planul 2 dar sunt sigură că va reveni în prim plan în volumul următor.
Ar fi multe de spus dar nu are rost acum să vă dau atâtea amănunte. Sunt sigură că dacă ați ajuns să citiți primele 3 volume ale seriei Fabian Risk veți fi nerăbdători să-l citiți și pe acest al patrulea dar și pe următorul care, din păcate nu știu când o să apară.
Acest volum, al patrulea, ca de altfel întreaga serie Fabian Risk, o puteți comanda de la marile librării online, cum ar fi de exemplu Libris.ro de unde am luat-o și eu.
Chiar sunt curioasă dacă ați citit seria și dacă da, cum vi s-a părut. V-a plăcut? Ce părere aveți despre stilul lui Stefan Ahnhem?
Leave a Reply