3 ingrediente cosmetice cu efect de întinerire a pielii
De ceva vreme auzim mereu prin reclame cum că cele mai bune produse pentru îngrijirea pielii conțin cutare sau cutare substanță, care s-a dovedit a fi „magică”. Ni se spune nu doar că vom avea o piele mai curată și mai catifelată în cazul în care crema are și una dintre substanțele minune, ci că pielea chiar va întineri.
Desigur că acele creme care conțin una, două sau chiar trei substanțe „magice”, care ne vor face să arătăm mai tinere/tineri, sunt și mai scumpe decât cele obișnuite, dar este firesc să fie așa, deoarece procesul de producție este mai complicat și mai costisitor.
Dar oare chiar sunt eficiente aceste substanțe și chiar au efect „magic” asupra pielii noastre, sau este doar reclamă? Am căutat pentru voi cititorii informații, din surse credibile, cu rigoare științifică, ca să aflăm dacă este adevărat ce se spune despre trei substanțe „magice”, deși noi știm că magia nu există. Noi trebuie să aflăm dacă efectele sunt reale și să deconspirăm „magia”, adică să-i explicăm funcționarea pe baze reale.
3 ingrediente cosmetice cu efect de întinerire a pielii
Care sunt deci cele trei substanțe/ingrediente atât de grozave din produsele de îngrijire a pielii?
- Prima substanță, sau primul ingredient după cum vreți, se numește colagen și este componentă de bază a pielii. Probabil așa știm cu toții. Dar colagenul nu este doar atât. Din punct de vedere chimic este o proteină formată din mai mulți amino-acizi și este cea mai abundentă proteină din corpul mamiferelor (între 25 și 35% din toată cantitatea de proteine). Da, dintre toate proteinele posibile, cel mai mult avem în corp colagen și nu doar în piele. În funcție de alte substanțe pe care le conține, minerale în special, colagenul poate fi foarte tare (în oase), mediu ca tărie (în cartilaje) sau chiar foarte moale și elastic (în piele desigur). Lipsa colagenului cauzează boli grave. Dacă este ereditară, din naștere, copilului nu i se formează oasele (cumplit!). Valvele inimii, cele care se închid și se deschid de atâtea ori pe minut, sunt un țesut special format din mușchi și colagen foarte elastic. Oare ce înseamnă deficiență de colagen la nivelul inimii? Cu alte cuvinte, diminuarea colagenului din piele este (aproape) cel mai mic dintre rele… Colagenul este de fapt „scheletul” elastic al pielii, matricea, partea de structură care ține legate între ele toate celulele. De mulți ani cercetătorii studiază colagenul, iar cremele care conțin colagen asimilabil sunt deci foarte bune, aducând pielii un aport important de colagen atunci când, din diverse motive, pielea nu-l mai poate avea pe cale naturală. Îl putem lua și din alimente, din piftie, din supa de oase, din pielea porcului sau a găinii.
- Cea de a doua substanță se numește acid hialuronic și este, după cum îi spune și numele, un acid organic. Dacă studiile despre colagen erau mult mai vechi, acidul hialuronic a început să fie studiat abia spre 1980. S-a constatat că acesta intră în componența structurii pielii (ca și colagenul), dar are mai ales rol de lubrifiere a cartilagiilor și de reconstrucție a țesuturilor. Fără acid hialuronic suficient vei avea probleme cu mișcările de orice fel, deoarece încheieturile vor funcționa defectuos. În plus, reducerea inflamațiilor și refacerea celulelor vor fi afectate. De unde avem noi în corp acid hialuronic? Corpul singur și-l sintetizează printr-o biochimie complicată. Anumiți factori însă pot afecta această biochimie și atunci producția proprie de acid hialuronic scade. Nu doar vârsta este „vinovată”, ci și unele medicamente, de exemplu anti-cancerigenele. Iată de ce au probleme cu pielea cei ce fac chimioterapie pentru distrugerea tumorilor canceroase. Drept urmare, cremele care au acid hialuronic asimilabil au efecte vizibile, reale. La fel au efecte pozitive și injecțiile cu acid hialuronic sintetizat în laborator, injecții folosite în medicină pentru grăbirea refacerii unor țesuturi afectate.
- În fine, coenzima Q10 este a treia substanță minune despre care discutăm. Se mai numește ubiquinona10 (se notează CoQ10) și se găsește nu doar în corpul mamiferelor, ci chiar și al bacteriilor. Are un rol deosebit de important, fiind mai cu seamă un catalizator al multor procese biochimice din întreg corpul. Deși a fost descoperită și separată în 1950, încă nu a fost pe deplin studiată iar rolurile complexe pe care le joacă în corp nu au fost încă pe deplin elucidate, dar se știe că deficiența creează probleme multor organe interne. O putem lua din mâncare, deoarece se găsește în foarte multe produse, dar procentele sunt mult mai mari în carnea de orice fel (porc, vită, pui, pește) în comparație cu procentele de CoQ10 din fructe și legume. Studiile arată clar că acele creme de îngrijire cu coenzima Q10 sunt eficiente, dar potrivit principiului frumusețea vine din interior, este și mai bine să avem în întreg corpul un nivel optim al acestei substanțe.
În concluzie, toate cele trei substanțe pe care le-am descris pe scurt au rolurile lor bine stabilite și foarte importante în întreg corpul și deci și în piele. Cremele care le conțin au eficiență dovedită în îngrijirea și întinerirea pielii, dar este și mai bine să avem în corp toate substanțele necesare, printr-un stil de viață sănătos, cu o dietă completă și variată, dar fără excese.
Leave a Reply