9 lucruri pe care poate nu le știai despre tricouri
Ca obiect vestimentar, tricoul a apărut relativ recent în garderobele oamenilor de pretutindeni. Dacă alte obiecte vestimentare au vechimi de sute sau mii de ani, tricoul a apărut cu puțin înainte de 1900, conceput fiind ca îmbrăcăminte de lucru, pentru muncitori și soldații aparținând trupelor terestre sau navale (marinari).
Dar să aflăm câteva lucruri despre acest obiect vestimentar fără de care acum nu putem concepe verile noastre, fie ele mai caniculare sau mai puțin călduroase.
1. În limba engleză i se spune T-shirt, adică un fel de cămașă în forma literei „T”, deoarece așa cam apare un tricou atunci când este văzut desfăcut, după ce a fost despachetat, cu mânecile scurte întinse în lateral. Cămăși existau de când lumea, dar tricouri pentru barbați au apărut numai după ce revoluția industrială a adus odată cu ea și mașinile de tricotat, care realizează materialul foarte subțire și rezistent din care sunt făcute tricourile.
2. Și dacă tot am pomenit de materialul din care sunt fabricate tricourile, modelul acesta de țesătură se numește jerseu, adică Jersey în engleză, de la numele insulelor Marii Britanii unde acest tip de țesătură a fost inventată în Evul Mediu. Inițial jerseul era făcut din lână, dar după perfecționarea mașinilor de tricotat a putut fi făcut din bumbac subțire, din in sau din fire sintetice. Acum există și jerseu din lână foarte subțire.
3. Tot după perfecționarea mașinilor moderne de tricotat, au putut fi făcute tricouri fără cusături laterale, fabricate după o tehnologie de tricotare circulară. Tricoul de acest tip este practic ca un tub. Dar și cele cu cusături laterale sunt foarte practice și mai ales ieftine, fiind mai ușor de fabricat.
4. Cel mai adesea la gât întâlnim o tăietură de formă circulară sau în „V”, dacă vorbim despre tricourile clasice, cele mai simple, dar nu lipsite de eleganță.
5. Asortate cu fuste de blugi, cu blugi, cu pantaloni scurți sau lungi, tricourile sunt nelipsite și din garderoba femeilor, deși inițial DOAR bărbații le purtau.
6. Deoarece la început tricourile au fost văzute doar ca îmbrăcăminte de lucru și erau purtate de cei din clasele de jos, dacă putem spune așa, pentru nobili sau pentru cei mai bogați a fost inventat un tricou mai elegant: tricoul polo, cum este cunoscut acum.
Nu este vorba aici despre polo pe apă, un sport care necesită doar slipuri și căști, ca obiecte vestimentare, ci despre jocul de polo (cu cai), practicat de cei din păturile bogate. Chiar dacă jocul de polo era mult mai vechi, tricoul polo apare în 1920 și are în zona gâtului guler și nasturi. Un tricou fără guler este deci unul clasic, iar unul cu guler este un tricou polo.
7. Nu doar sportul polo a adoptat acest tip de tricou elegant cu guler, ci și tenisul. Asta la început, că acum cam toate sporturile au tricourile lor. Deși în magazine cam toate s-ar chema tricouri polo, modelul pentru tenis se distinge totuși prin ceva, anume prin gulerul mai înalt, conceput ca să apere gâtul de razele soarelui. Iar în rugby a fost adoptat un model care se poartă cu gulerul complet ridicat, nu pliat. Moda e modă, dar nu e doar vorba de modă ci și de codurile vestimentare pe care majoritatea sporturilor le adoptă.
8. Acum există multe alte forme de tricouri, cu diverse tăieturi la gât sau cu diverse croieli, dar toate sunt frumoase și mai ales comode de purtat și de asortat, mai ales și prin prisma infinității de culori sau de imprimeuri pe care le pot avea.
9. Tricourile sunt piesele vestimentare cel mai intens folosite și pentru reclame: o firmă sau un anume eveniment, pot fi promovate prin inscripții sau imprimeuri frumoase, făcute pe tricouri pe care oamenii le poartă cu plăcere mai mereu în anotimpurile calde.
Vouă vă plac tricourile? Eu vara aproape că nu mai port altceva pentru a acoperi partea superioară a corpului. Cămășile? Doar la evenimente…
si noi suntem fani tricouri! Mai ales ca, daca ai grija cum le speli si cum le usuci, nici nu prea au nevoie de calcare. Singurele care nu ne plac sunt cele polo.
da, e drept ca alea polo sunt ceva mai pretentioase…