Când mergem cu un copil la psihoterapeut?
Trăim vremuri în care avem specialiști pentru orice, implicit pentru sănătatea emoțională și psihică. Este chiar indicat să mergem la psihoterapeut, mai ales când suntem în aventura vieții, cea de a fi părinte.
Să fii un bun părinte se învață. Despre abordări eficiente, despre cum să gestionezi stările și etapele de dezvoltare ale copilului fără să cazi în capcanca de a-i induce frica, de a-l controla excesiv, de a țipa etc. descoperim atunci când consultăm un psihoterapeut.
Dacă locuiești în capitală și încă mai crezi că nu ai de ce să apelezi la un psihoterapeut Bucuresti, iată câteva situații ce își pot găsi rezolvarea în cabinetul specialistului:
Când există anxietate de separare
Deși tindem să credem că aceasta este doar o etapă în viața copiilor ce au petrecut mult timp împreună cu unul din părinți și trebuie să se readapteze unui program – perioade de început de grădiniță sau creșă spre exemplu – în realitate sunt copii și mai mari care trec prin aceste episoade. Totul se leagă de încrederea de sine și de autonomie. Copilul trăiește teama de ceea ce s-ar putea întâmpla fără părinții lui.
Pentru cei care nu depășesc această etapă la câteva săptămâni după debut, spre exemplu după prima luna în grădiniță, este cazul să apelați la psihoterapie.
Când copilul are o întârziere de limbaj
Copiii sunt atât de diferiți unii de alții. Așadar unii încep la o vârstă fragedă să vorbească, pe când alții au dificultăți de însușire a limbajului. Te întrebi ce legătură are una cu alta? Ei bine, psihoterapia poate fi benefică pentru un copil care a suferit o traumă și drept urmare trăiește teama de a verbaliza, pentru cel care se exprimă doar prin limbaj non verbal.
Cauzele pot fi multiple, dar printre altele un psihoterapeut poate evalua copilul, oferind răspunsuri și îndrumări.
De asemenea, situații ce țin de individ pot fi motive întemeiate pentru a urma ședințe de psihoterapie. Să nu uităm că adultul trebuie să aibă și resurse pentru a crește un copil echilibrat emoțional. Se poate simți depășit, traumele proprii din copilărie ii pot umbri modul în care ar dori să își crească copilul și atunci terapia poate ajuta.
Trebuie spus totodată că un aspect crucial este cel legat de mediul în care copilul crește și anume cum este mediul familial. De aceea, de multe ori este recomandată nu doar terapia pentru copil, ci chiar cea de familie, cu unul – dacă este familie monoparentală spre exemplu – sau ambii părinți prezenți.
Detalii despre cum poate psihoterapia să ne ajute regăsim și pe site-ul celor de la psihart.ro. Tu mergi cu copilul la psihoterapeut? Crezi ca e necesar?
Leave a Reply