De ce să folosim creme pentru îngrijirea tenului. Creme de zi vs creme de noapte. Importanța hidratării tenului
Un corp frumos se construiește din timp, cu mare grijă la evitarea exceselor de orice tip. O dietă corectă menține frumusețea dinspre interior, iar produsele cosmetice dinspre exterior. Un ten frumos și luminos contribuie, alături de multe altele, la îngrijirea frumuseții unei femei. Iar în anotimpurile reci, tenul necesită o atenție specială.
Când vine vorba de îngrijirea tenului, cuvântul cel mai important este hidratarea. Hidratare înseamnă introducere apei în interior, în interiorul pielii în acest caz. Nu ajunge să te speli pe față, pentru că apa nu intră în acest mod în piele la nivel celular. Trebuie alese creme special create pentru hidratre.
Dar de ce este nevoie de hidratare? Pe de o parte vârsta iar pe de alta factorii de mediu sunt elementele care afectează pielea cel mai mult. Vârsta își spune cuvântul pentru că procesele din interiorul tuturor organelor corpului și inclusiv de la nivelul pielii, încetinesc în intensitate, dar se modifică și multe dintre reacțiile bio-chimice care au loc la nivel celular. Printr-un stil de viață sănătos pot fi combătute și efectele vârstei asupra pielii, dar nu în totalitate.
Sub acțiunea factorilor de mediu pielea tinde să se usuce. În această direcție acționează soarele (în exces), vântul, substanțele poluante din aer. Soarele de exemplu este benefic pentru sănătatea pielii, cu condiția ca expunerile să fie moderate ca durată, iar pielea să fie corect protejată.
Soarele stimulează producția de substanțe utile în interiorul pielii. Problema este excesul, adică expunerea îndelungată la soare. La fel și în cazul vântului, o briză ușoară răcorește pielea și o stimulează, dar un vânt rece de iarnă o solicită. Substanțele poluante sunt rele oricum și de acestea nu putem scăpa, ele fiind prezente în aer fără să ne dăm seama. De aceea pielea are nevoie de protecție și de hidratare, ca să fie „ajutată”, să fie „reparată”.
O cremă de zi asta face, introduce și menține molecule de apă în interiorul pielii, în spațiile dintre celule. Același lucru îl va face desigur și o cremă de hidratare de noapte, chiar dacă ea are un conținut puțin diferit față de o cremă de zi.
Atunci prin ce se deosebește o cremă de zi de o cremă de noapte? Prin compoziție pe de o parte și prin rolul pe care-l au fiecare în parte. Cremele de zi sunt mult mai lejere, pentru că ele trebuie aplicate dimineața de obicei, înaintea aplicării machiajului. Ele trebuie să acționeze rapid asupra pielii, să pătrundă imediat și să nu lase urme grase, pentru că altfel nu este aplicabil machiajul. Cremele de zi mai trebuie să aibă în compoziție și substanțe pentru protecție solară.
Cremele de noapte însă, acționează lent și pătrund profund în piele pe tot parcursul orelor de somn. Ele nu mai conțin deloc substanțe pentru protecție solară, pentru că nu mai este nevoie de ele pe parcursul nopții. Ar fi chiar absurd să le aibă. Sunt și mai grase, pentru că după o cremă de noapte nu trebuie aplicat nici un fel de machiaj. Femeile care au grijă de ele știu că de fapt cremele de noapte sunt cele mai „puternice” în regenerarea pielii. Ele au și cele mai mari concentrații de substanțe active, cum ar fi acidul hialuronic de exemplu.
Ambele tipuri de creme trebuie folosite corect, în funcție de momentul zilei. La o cremă de noapte se va renunța desigur dacă se alege pentru față o mască ce va fi menținută peste noapte. Dacă masca se aplică, iar apoi se îndepărtează, se poate folosi după indicațiile din prospect și o cremă hidratantă de noapte. Oricum măștile nu se folosesc seară de seară, noapte de noapte, dar cremele de față da, se pot utiliza frecvent, pentru că ele așa sunt eficiente, folosite mereu.
eu nu am fost fana creme dintotdeauna, dar dupa 30 de ani am inceput sa fiu mai atenta, sa nu mai uit sa le folosesc. Stiu ca toti imbatranim, dar cat de cat…
Da, stiu, si eu la fel, nu dadeam importanta si acum am ajuns sa nu mai pot sta fara crema. Tenul are nevoie de ingrijire. Ideea e sa nu exageram cu asta 😉