Reziliență – Bogdan Hrib (recenzie)
De ceva timp cochetez cu ideea de a citi ceva scris de Bogdan Hrib. Am tot auzit vorbindu-se de bine despre cărțile lui în mediul online românesc așa că, atunci când mi s-a ivit ocazia, adică atunci când am prins o ofertă bună la Libris.ro, mi-am comandat una din cărțile lui la întâmplare.
Am ales-o pe ultima, Reziliență. M-a atras titlul, m-a făcut să fiu curioasă să aflu mai multe așa că, fiind clasificat și roman polițist/thriller, am zis că e o carte perfectă pentru citită în perioada de vară.
Să vă spun și vouă, pe scurt și fără spoilere prea multe cam despre ce este vorba în carte ca să vă faceți o idee despre subiect și să luați mai apoi o decizie în ce privește lecturarea ei.
Despre Bogdan Hrib, autorul cărții Reziliență
Însă, înainte de asta să vă spun câteva cuvinte și despre autor. Bogdan Hrib s-a născut în 1966 în București, a absolvit facultatea de Constucții Civile însă nu a profesat în domeniu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Profesioniștilor în Relații Publice și cadru didactic asociat la Facultatea de Management din SNSPA.
A început să scrie de când era mic, de prin clasa a șasea iar mult mai târziu, ca adult, a început carierea scriitoricească prin publicarea unei serie de fotoreportaje și anchete în diferite ziare și reviste după care, în 1993 a fondat editura Tritonic unde a și publicat romanele scrise de el, multe dintre ele bazele unor viitoare serii.
În 2007 publică Filiera grecească, primul roman al seriei polițiste Stelian Munteanu, din care face parte și romanul din recenzia de astăzi. Protagonistul principal al seriei este un aventurier pasionat de arme și muniții, comparat de unii critici cu Sherlock Holmes sau Hercule Poirot.
Au urmat alte volume, Blestemul manuscrisului (2008), scris în colaborare cu Răzvan Dolea și Somalia, Mon Amour (2009), scris în colaborare cu Sofia Matei. Al patrulea roman al seriei, Ucideți generalul (2011), a apărut în același an și în limba engleză la ProFusion Publishers, sub titlul Kill the General.
Despre romanul Reziliență
Romanul de față, Reziliență face parte tot din seria Stelian Munteanu, fiind cel mai recent volum publicat, evident, tot la editura Tritonic, în aprilie 2020. Acțiunea romanului începe cu povestea Anei Coman, fiica unui bogat om de afaceri român găsită moartă în Anglia unde aceasta lucra.
Pavel Coman, tatăl acesteia, este convins că moartea fiicei sale nu a fost un accident așa cum poliția britanică clasifică moartea drept pentru care îl angajează pe nimeni altul decât de Stelian Munteanu să descopere criminalul.
Acesta acceptă, fără prea mare tragere de inimă totuși, și se pare că intuiția lui a fost cumva bună pentru că este prins la mijloc într-o complicată și întortochiată pânză de paianjen cu implicații geopolitice. De aici și numele romanului, Reziliență.
Reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile. Totuși, începând cu anii 60, conceptul a suferit numeroase schimbări. La început, a fost considerată înnăscută, mai apoi atenția s-a îndreptat atât spre factorii individuali cât și cei familiari, sociali dar și culturali. Cercetătorii secolului XXI consideră reziliența un proces social și cultural, putând fi explicat cu ajutorul a trei modele: „compensator”, „de protecție”, „de sfidare”.
”În politică și relațiile internaționale, reziliența a fost definită ca o nouă formă a guvernării care a susținut imposibilitatea de a anticipa amenințări, îndepărtându-se de logica concentrată pe amenințări cunosucte și prevenire din perioada post Război Rece. Atunci când se aplică pentru societăți și organizații, reziliența evidențiază importanța capacităților interne și a capabilităților ca modalitate de gestionare a crizelor.”
Reziliență este un roman care începe aparent simplu, cu o moarte care este declarată sinucidere dar care mai apoi dezvoltă o intrigă complexă, cu personaje multiple și evenimente care par a duce spre o criză fără precedent în Estul Europei și în care este implicată și țara noastră. Răsturnări de situație, politică la nivel înalt, corupție, iubiri dar și trădări, mistere greu de elicidat, cam asta ar fi în puține cuvinte noul roman al lui Bogdan Hrib.
Voi l-ați citit? Cum vi s-a părut? Sau cum vi se pare subiectul? V-ar tenta?
Inca nu am citit nimic de acest autor, desi am tot auzit recomandari bune. Multumesc pentru recomandare! Voi tine cont.
Cu drag! Sper sa iti placa 🙂