De neclintit – autor Tony Robbins, cu subtitlul Manual de strategii pentru libertatea ta financiară, cu Peter Mallouk (cumva coautor), Editura Act și Politon, București 2017, traducere din limba engleză de Romică Lixandru
Titlul nu te duce cu gândul direct la subiectul cărții și dacă ar fi să judeci rapid ai putea crede că este vorba despre o carte de dezvoltare personală, motivațională. Sau ai putea spune că este un roman despre cine știe ce erou sau personaj istoric. Asta dacă judeci doar titlul fără să mai vezi nimic altceva. Așa cum am pățit și eu atunci când mi-am comandat-o de pe Libris.
Însă după ce citești și coperțile cu aprecierile de pe ele, realizezi rapid că ai de a face cu o carte de educație financiară, dar cu una grea, scrisă de un profesionist. Hm, educație financiară? Asta ne-a lipsit complet nouă românilor și încă ne lipsește și acum. Noi românii nu am știut se pare niciodată cum să ne administrăm banii.
Și în alte țări cu economii avansate, cu tradiție de sute de ani în comerț, industrie și bănci, încă există procente foarte mari de firme care dau faliment, dar la noi, atât firmele cât și oamenii obișnuiți, salariații, ajung foarte des în situații dificile din punct de vedere financiar.
Cartea lui Anthonny Robbins este o carte care își propune să ne inițieze (și reușește cu brio) în domeniul investițiilor financiare. Mai concret ne explică foarte clar cum funcționează fondurile de investiții. Adică, după ce alte cărți ne învață cu exemple practice și cu calcule, cum să economisim niște bani din ceea ce câștigăm, cum să punem ceva deoparte, cartea despre care vă povestesc, ne spune și ce să facem cu banii puși deoparte.
Chiar, ce să facem cu banii pe care i-am economisit? Unde să-i păstrăm? În seiful propriu din casă, sau „la saltea”? Depuși la o bancă? Investiți în acțiuni sau într-un fond de investiții? Ce soluție ar fi mai bună ca să avem banii noștri asigurați, cu posibilitatea de a-i folosi la nevoie, sau la pensie? Sau pentru a ne câștiga libertatea financiară?
Dintre toate aceste posibilități, Tonny Robbins, care a ajuns să fie considerat un „guru” al finanțelor, tratează în De neclintit doar fondurile de investiții. Atât. Nu vine cu soluții și variante pentru multe alte posibilități de administrare a banilor. Și trebuie să recunosc că abia acum, după ce am citit cartea, am înțeles foarte bine ce înseamnă un fond de investiții și cum funcționează acesta. Dar mai ales, am înțeles de ce un fond de investiții îmi înmulțește mie banii pe care i-am economisit cu greu și i-am investit în fond.
Cartea este scrisă foarte frumos, deși în fond este o carte tehnică, de economie, bazată pe calcule, pe socoteli exacte cu alte cuvinte. Dar calculele nu te pot plictisi pentru că sunt „ascunse” cu mare măiestrie în întâmplări și povești de succes. Afli despre mulți milionari și miliardari care au „crescut” chiar pe timpul marilor crize financiare, care au realizat mari averi, în vreme ce mulți alții au sărăcit.
Afli din carte și despre barierele psihologice care se pun în calea oamenilor obișnuiți și de ce cei mai mulți ajung toată viață să o ducă „de azi pe mâine”, chiar dacă unii nu câștigă chiar puțin. Afli și cum ajung unii să risipească averi ca și cum nu le-ar fi avut niciodată și de ce unele companii, bănci sau fonduri de investiții se prăbușesc ca un castel din cărți de joc.
Personal cel mai mult m-a impresionat dintre poveștile adevărate, cea despre cariera lui John C. Bogle (nici măcar nu auzisem de el), omul care a construit efectiv de la zero Vanguard, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, ce administrează peste trei trilioane de dolari (adică peste 3000 de miliarde de dolari!).
Alt fapt impresionant și totodată extrem de util pe care această carte ni-l aduce nouă cititorilor, este că se adresează chiar nouă, celor care efectiv avem sume mici economisite și drept urmare sume mici de investit. Chiar nu trebuie să fii multimilionar ca să înveți să investești eficient banii. Și anumite fonduri de investiții foarte eficiente și foarte sigure, chiar pe asta mizează.
În vreme ce în unele fonduri trebuie să investești minimum o sută de mii de dolari (un milion minimum la altele), pentru noi, muritorii simpli, dar cuminți și cumpătați, există fonduri care au scăzut suma minimă de investit la trei mii de dolari. Cu alte cuvinte, oricine își va putea construi un viitor mai bun dacă va dori. Oricine poate nu doar visa ci chiar atinge mult dorita libertate financiară!
o singura data m-am apucat de o carte de educatie financiara si am adormit dupa 3 pagini. M-am lasat. Nu e de mine!