3 motive pentru care este bine să citești cât mai multe cărți
Studiile de piață, dar și sondajele arată din păcate că suntem ultimii din Europa la „consumul” de carte: românii nici nu cumpără cărți, dar nici nu citesc măcar cărți împrumutate. În aceste condiții, cifra de afaceri a editurilor, atâta câtă este, este realizată din pasiunea acelui mic de procent de români care se încăpățânează să citească în continuare.
Este poate o realitate a naturii că orice ființă va alege într-o anumită situație calea cea mai ușor de urmat. Adică este mult mai ușor, animal de pradă fiind, să încerci să vânezi indivizii mai slabi din turma de animale din lanțul tău trofic.
Adică, în cazul oamenilor, este infinit mai ușor și mai comod să vezi la televizor un film sau o emisiune stupidă de divertisment, decât să citești o carte: cititul presupune și ceva efort în comparație cu privitul unor imagini mișcătoare pe un ecran.
Dar omul, ființă rațională, ar putea judeca nu doar la modul simplist și ar putea ajunge ușor la înțelepciunea de mii de ani a tuturor popoarelor lumii: cei care citesc, cei care învață, ajung mai sus în ierarhia socială, atât din punct de vedere intelectual cât și material, mai ales că acum poți avea acces la întreaga piață de carte cu un singur click.
E suficient să cauți, de exemplu pe Google cărți editura Litera și deodată vei vedea că se deschide în fața ta o listă atât de mare de opțiuni încât îți va fi greu să alegi doar o singură carte..
Să vedem deci de ce este bine să citești cât mai multe cărți.
1. Copilul, apoi adultul care citește, își va antrena mereu creierul și va fi capabil apoi să învețe orice altceva cu mult mai mare ușurință. Este aceeași situație cu situația omului care dacă este sănătos, antrenat din punct de vedere fizic, capabil de efort, poate să presteze la un moment dat o muncă fizică cu mare ușurință în comparație cu cel care nu este pregătit, are mușchii atrofiați și mai este și bolnav pe deasupra.
Cititul cărților înseamnă antrenament mintal, dar și accesul la întreaga înțelepciune a celor dinaintea ta. Dacă nu mă crezi, caută spre exemplu în lista de cărți editura Humanitas și te vei convinge.
2. Argumentul că nu am nevoie să citesc acea carte, pentru că am văzut filmul, nu este unul rațional. Un film, chiar dacă este o ecranizarea chiar excelentă a cărții, rămâne un film, adică altceva. Filmul îi privești având creierul pasiv, în vreme ce atunci când citești cartea, imaginația zburdă și își creează singură propriile decoruri ale evenimentelor.
Fiecare cititor al unei cărți „vede” altfel scenele acțiunii. Apoi te antrenezi cu adevărat atunci când practici tu un sport, nu când privești sportul la televizor. La fel și când citești o carte, deoarece scopul cititului este antrenamentul creierului.
3. Citind cât mai mult îți vei îmbogăți bagajul de cunoștințe, deoarece se zice despre cultura generală că este ceea ce ne rămâne după ce am uitat tot ce am învățat la școală. Dacă citești vei jongla mult mai ușor cu cuvintele, atunci când va fi nevoie să o faci, fie să scrii tu ceva la un examen, fie chiar atunci când stai de vorbă cu cineva. Având exercițiul cititului, vei avea și deprinderea vorbirii clare, coerente, argumentate. Vei lua și note mai mari la examene, apoi în final vei avea studii care să îți permită să faci o muncă de înaltă calificare, mai bine plătită.
Fiecare om trebuie să deprindă pasiunea pentru citit, indiferent dacă va citi cărți din hârtie, sau cărți în format electronic. Iar dacă nu mai poate face asta, măcar la viitorul copiilor lui ar trebui să se gândească și să încerce să-i determine să citească.
Tu ce părere ai? Ajută să citești cât mai multe cărți? Care ar fi, în viziunea ta, motivele pentru care să facem asta?
Caietul Cristinei says
Eu citesc carti pentru ca imi dau o stare de bine, ma deconecteaza de problemele mele, ma ajuta sa imi dezvolt vocabularul, gandirea, imaginatia. Prefer cartea in locul filmului aproape intotdeauna.