5 moduri prin care putem conserva cătina pentru iarnă
Este început de toamnă și este vremea cătinei. Se poate găsi prin piețe, vândută la prețuri foarte accesibile, dacă ținem cont de faptul că este foarte greu de cules. Arbustul care produce acest fruct are cam doi metri înălțime, dar poate ajunge și la patru metri, fiind țepos și drept urmare mai greu accesibil doritorilor de fructe de pădure.
Fructele de cătină sunt niște boabe mici, portocalii, cu gust acrișor-amărui iar conținutul lor ridicat în vitamine și minerale le-a făcut să fie cu adevărat medicamente naturale, cunoscute și folosite în popor din vremuri străvechi.
Din compoziția cătinei nu lipsesc din cătină vitaminele A, B1, B2, C, E și K, precum și mineralele calciu, potasiu, fier, magneziu și multe altele, acestea enumerate fiind în cantități însemnate, în comparație cu alte fructe și/sau legume.
Cătina se poate păstra pentru iarnă în mai multe moduri, pentru a fi folosită în perioada sezonului rece, când sursele de vitamine naturale nu prea ne sunt la îndemână. De fapt principalul beneficiu al consumării fructelor de cătină este fortificarea organismului și întărirea sistemului imunitar, prin aportul consistent de vitamine și minerale.
1. Cel mai simplu și mai comun mod de a păstra cătina este în amestec cu mierea de albine. Pur și simplu se amestecă părți egale de fructe de cătină alese și bine spălate cu miere de albine și se pune totul în borcane. Acestea se pot păstra la loc uscat și răcoros, cum ar fi cămara. Se ia câte o linguriță pe zi ca să ne fortifice.
2. O altă variantă este zdrobirea fructelor de cătină și încorporarea lor ulterioară în mierea de albine. Ambele variante de păstrare sunt utilizate de gospodine, dar se pot și cumpăra de la micii producători borcănele ce conți miere cu cătină.
3. Fructele de cătină alese și spălate se pot pune și la uscat, pentru a fi folosite apoi la prepararea infuziilor (ceaiuri) bogate în vitamine și minerale.
Vezi în video de mai jos cum se face cătina cu miere și sucul de cătină!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru a fi primul care află noutățile!
4. Dacă cei ce doresc să pună cătină pentru iarnă au răbdare și ceva timp la dispoziție, pot să strivească fructele de cătină, utilizând apoi sucul obținut (strecurat, filtrat) fie pentru a fi amestecat cu miere de albine, fie pentru a prepara siropuri de casă, simple sau în amestec cu alte fructe de pădure. Pulpa rămasă nu se aruncă în nici un caz ci se usucă, obținându-se o pulbere numai bună pentru ceaiuri.
5. Există și dulceață (sau gem) de cătină, care se prepară ca multe alte dulcețuri, prin fierberea fructelor ales și spălate într-un sirop de zahăr. La gem nu se face siropul de zahăr separat, ci se amestecă zahărul cu fructele strivite, amestecul fiind apoi fiert până se leagă.
Deși este în general foarte bună, cătina are însă și câteva contraindicații. Deoarece produce dilatarea vaselor de sânge, este potrivită în hipertensiune, nu însă și în cazul celor ce au tensiunea arterială scăzută, pentru că aceasta va scădea și mai mult.
În cazul gravidelor trebuie precauții, deoarece excesul de vitamine poate avea efect contrar celui dorit. Mamele ce alăptează de asemenea trebuie să fie precaute în a utiliza cătina, deoarece gustul laptelui matern se poate schimba. Desigur nici cei alergici la cătină nu o vor putea consuma, nici măcar în cantități mici.
În afară de beneficiile aduse sistemului imunitar, cătina contribuie și la echilibrarea generală a organismului, fiind potrivită ca adjuvant în tratarea multor boli, dar și în prevenirea acestora. Profitați acum cât se mai găsește prin piețe și pregătiți-vă de iarnă!
Hai ca ma-i provocat! Anul viitor imi iau catina si o fac cu miere, sa vedem daca imi tine. Ca la gust stiu ca e buna, ca am mai luat de-a gata.