Ce înseamnă maskne și cum se tratează
Există multe situații în care tenul, mai ales în cazul persoanelor care-l au mai sensibil, este afectat de factorii de mediu. Există și situații în care, la locul de muncă, pielea în general și cea a feței în particular, pot fi afectate de condițiile specifice existente.
În această perioadă de pandemie în care masca a devenit obligatorie în foarte multe situații, a crescut incidența cazurilor în care acesta creează probleme nu doar persoanelor cu tenul sensibil, ci și multor altor persoane. Purtatul vreme îndelungată a măștii de protecție poate afecta pielea feței unei persoane, care în condiții normale nu are tenul sensibil.
Acest fapt nu se datorează acțiunii chimice a substanțelor măștii, ci acțiunii mecanice, din cauza frecării (chiar puțin sesizabilă) și acoperirii pielii, perturbării capacității naturale de aerisire a acesteia și creșterii locale a temperaturii și umezelii.
Prin urmare maskne definește problemele pielii cauzate de purtarea măștii de protecție și este cel mai frecvent tip de acnee mecanică. Frecarea dintre materialul măștii și piele produce mici fisuri și pori prin care pătrund în piele microbii și murdăria. Dacă fisurile și porii se închid, atunci sub piele va exista o zonă minusculă cu potențial de apariție a acneei, coșurilor, bubițelor, dar problemele se pot agrava.
Există desigur și sfaturi pentru a evita pe cât posibil apariția acneei mecanice cauzată de masca de protecție. Iată mai jos câteva dintre ele: alegerea măștilor de mărime potrivită, ca să nu provoace stres mecanic suplimentar; scoaterea măștii de pe față acolo unde nu este nevoie de ea (în aer liber, departe de aglomerații), pentru a permite pielii să respire, să se aerisească și să se usuce; schimbarea regulată a măștilor care au fost folosite și s-au umezit; folosirea măștilor lavabile din materiale naturale (bumbac) și spălarea acestora cu detergenți care să nu irite la rândul lor pielea; spălarea, curățarea feței de mai multe ori pe zi sau ori de câte ori este necesar.
Dacă totuși au apărut, maskne se poate trata prin curățarea adecvată a tenului și prin utilizarea produselor special concepute pentru așa ceva. Eu am găsit mai multe produse special create pentru a trata pielea acneică. Îți recomand în continuare și două creme de la brandurile mele preferate, pe care le poți folosi în cazul în care ai astfel de probleme.
Prima dintre ele este La Roche-Posay Effaclar H, o crema calmantă și hidratanta pentru ten acneic care este ușor și plăcut de folosit, lăsând tenul moale și mătăsos. Este o cremă ce se poate folosi tot timpul anului, mai ales de către adolescente sau persoanele cu ten acneic, nu doar în această perioadă și nu doar pentru maskne.
La Roche-Posay Effaclar H se aplică dimineața și seara și care are în compoziție substanțe foarte valoroase pentru ten (scualen, Ceramid 5, Bisabolol, apă termală Le Roche Posay). Această cremă nu doar calmează pielea, ci și ajută la regenerarea ei, precum și la stimularea (auto)hidratării pe cale naturală a pielii, dacă este folosită cu regularitate.
A doua este Bioderma Sébium Hydra, o cremă hidratantă este recomandată pentru reducerea efectelor adverse provocate de tratamentele anti-acnee, care pot usca și degrada pielea. Folosită mereu, previne apariția acneei și formează și un substrat perfect pentru aplicarea ulterioară a fondului de ten. Compoziția ei este de asemenea foarte valoroasă din punct de vedere al substanțelor active: Fluidactiv, ceramide, xilitol, glicerină, vaselină, alantoină și ginkgo biloba.
În încheiere vă spun să aveți grijă la ten, dar să nu renunțați în nici un caz la masca de protecție!
Nu pot zice ca am probleme chiar mari cu acneea provocata de masca, mai ales ca eu nu o port prea mult timp, stand mai mult acasa, dar in zilele in care petrec mai mult cu ea pe moaca. se vede deja tenul mai iritat.
dap, si eu la fel ca si tine, port putin pentru ca ies putiin dar si cand o port se vede diferenta 🙁