Valea Fermecată (trilogia Ahkisului vol 2) – Conan Reed (recenzie)
editura Libris Editorial, 2020
Anul trecut vă povesteam pe blog despre o carte de debut, Scutul focului care face parte dintr-o trilogie nou apărută la editura Libris Editorial, trilogia Ahkisului, al cărei autor este Conan Reed, scriitor de origine română stabilit acum în Germania.
Iată că de curand, tot la Libris Editorial, apărut și al doilea volum din trilogia Ahkisului, volum pe care cu siguranță cei ce au citit primul volum (Scutul Focului) îl așteptau cu nerăbdare.
Volumul al doilea se intitulează Valea Fermecată și sunt sigură că-i va încânta pe cei mici, dar și pe părinții lor, dacă vor avea curajul să revină și ei în copilărie pentru un timp.
Scutul Focului a fost romanul de debut al scriitorului german născut în România, Valentin Flandorfer, care a decis să publice sub pseudonimul Conan Reed. Așa cum scriam în recenzia primului volum al trilogiei, autorul a adoptat stilul clean fantasy, stil opus celui numit dark fantasy, care din păcate este tot mai prezent în cărțile pentru copii, dar și în filmele sau desenele animate adresate lor.
În ”fantezia curată”, clean fantasy, se promovează ideea de non-violență, de evitare a conflictelor și agresiunilor, ideea de a încerca rezolvarea conflictelor doar pe cale pașnică. Stilul este cumva apropiat de acele povești frumoase cu zâne, care nu-i sperie pe copii.
Despre ce este vorba în Valea Fermecată
Așa cum știm că se cam petrec lucrurile într-o trilogie și în Valea Fermecată se continuă povestea din primul volum. Bunicul Alex le povestește nepoților săi, Darian și Maxi, unul care trecea în clasa a doua, celălalt în ultimul an de grădiniță, aventurile ”trăite” de el pe vremea copilăriei, când avea vârsta lor.
În după-amiaza ce a precedat serii în care (re)încep poveștile, nepoții cu bunicul au plantat o ghindă (fermecată oare?), atât de veche și de uscată încât se îndoiau că ar mai crește din ea un stejar falnic.
Așadar povestea cărții se reia din momentul în care Alex s-a trezit pe malul unui râu, după ce reușise să evadeze din ținutul Bathan, ajutat de mai mulți prieteni, prințul Patar, Cavalerul Barian și soldatul Erun (fost copac), în vreme ce altruistul Dush se sacrificase pentru ei. Ei intenționau să ajungă pe căi ocolite în ținutul Albun, unde ar fi fost în siguranță.
Dar ahkisul, face ce face și îl teleportează pe Alex dintr-o lume în alta. El se trezește și la școală, printre colegii săi, apoi din nou în lumea fantastică atât de frumos descrisă de autor și parcă desprinsă din basmele populare românești, în care el ajunsese un ucenic vrăjitor, destul de puternic după standardele care-i clasifică pe vrăjitori după puterile lor vrăjitorești.
Dar cu toate puterile pe care și Alex Tah Rupert le are, misiunea sa și a prietenilor săi nu va fi deloc ușoară, mai ales că el fusese învățat și dorea să respecta asta, să folosească numai vrăjile bune, să nu cadă spre latura întunecată a „magiei negre”.
Așadar călătoria prietenilor al căror scop era readucerea pe tron a lui Durman, regele Alb, tron ce-i fusese uzurpat de regele Negru, nu este deloc o plimbare prin poieniță, dar cu fiecare primejdie pe care o înfruntă, ei învață mereu câte ceva.
Citind cartea și cei mici pot învăța alături de personaje multe lucruri mai ales despre valoarea prieteniei și însemnătatea adevărului. Dar ai să afli singur despre ce aventuri și situații limită incerc eu aici să-ți zic.
Părerea mea despre Valea Fermecată
Dacă-l citești pe Conan Reed, german născut în România, nu poți să nu observi asemănările dintre lumile create de el și cele din basmele românești. Chiar el recunoaște că s-a inspirat din Arap Alb și că a crescut cu minunatele și mult prea frumoasele basme românești. El își exprimă de la început crezul că poveștile pentru copii trebuie să fie frumoase, fără episoade de violență inutilă și se ține de acest crez.
Conflictele de orice fel se pot rezolva pe cale pașnică, prin negociere și colaborare. Ei, nu chiar întotdeauna, pentru că nu totul poate fi perfect. Dar în marea majoritate a cazurilor se poate evita conflictul violent.
Valentin (Conan) este un om absolut deosebit, după cum mi-am dat seama foarte repede și din discuțiile avute cu el, deocamdată doar în mediul online. Este un scriitor care nu își ascunde originile românești, ba dimpotrivă, este foarte mândru de ele și de faptul că a putut să trăiască și să își însușească două culturi europene care au foarte multe în comun, cea germană și cea românească.
Ce mi-a mai plăcut foarte mult citind Valea Fermecată, dar și la primul volum, Scutul Focului, este frumusețea poveștii și dialogurile savuroase dintre personaje, dialoguri care pot să-i învețe pe cei mici cum să vorbească și să se facă înțeleși. De fapt rezolvarea conflictelor pe cale non-violentă înseamnă și folosirea în orice situație a vechii zicale românești, potrivit căreia vorba dulce mult aduce.
Mare atenție, această carte este magică și vă va acapara copiii dornici de lectură. Vă va acapara și pe voi, părinții lor, dacă veți începe să o citiți. Începeți totuși cu primul volum din trilogie, continuați cu al doilea și rămâneți, la fel ca și mine, în așteptarea celui de-al treilea, ca să aflăm ce povești minunate mai are bunicul Alex pentru nepoții săi.
Valea Fermecată poate fi comandata de la Libris (vezi aici) sau din magazinul online pe care autorul îl are deschis pe pagina de Facebook – VEZI AICI.
Cele doua volume ne-au fascinat si ne-am bucurat foarte tare de aceasta lectura. Adoram acest stil de literatura: clean fantasy. Dialogurile hazlii dintre personaje ne-au făcut sa radem cu gura pana la urechi.
Ma bucur ca va place aceasta serie! Chiar merita citita! 🙂