4 lucruri pe care poate nu le știai despre epilatoare
Femeile și bărbații deopotrivă se preocupă foarte mult să-și îngrijească părul, fie că este vorba despre părul de pe cap (minunata podoabă capilară), fie că ne referim la părul de pe față și de pe corp. Părul de pe cap se tunde, se coafează, se vopsește, se face cârlionți sau se netezește și există experți în așa ceva care mereu au de lucru. Dacă ai acasă o perie rotativă, de exemplu, poți face și tu minuni că părul tău, aranjându-l în fel și chip.
Părul de pe față, când e vorba despre bărbați, se tunde la milimetru, se bărbierește, se modelează după modă și gusturile fiecăruia. Când vine vorba despre femei, ele sunt unanime în privința părului de pe față sau de pe corp: acesta trebuie îndepărtat și nu așa oricum, ci fără milă. Este ca o luptă teribilă în care nu se iau prizonieri, nu se lasă supraviețuitori.
Este pe undeva de înțeles, deoarece în vreme ce părul de pe cap este o binecuvântare, părul de pe corp este o pacoste. De-a lungul vremii, de mii de ani adică, au existat diverse metode folosite în lupta cu inesteticul păr de pe corp. Nu vom discuta despre metodele de epilare (îndepărtare a părului corporal), ci despre epilatoare, micuțele aparate electrice care își propun să facă asta.
În acest articol vă voi spune câte ceva despre principiile de funcționare a epilatoarelor moderne, iar dacă vei căuta pe Google, de exemplu, un epilator philips vei putea vede și imagini sugestive despre cum acestea sunt alcătuite. Dar să revenim la discuția noastră referitoare la ce nu știai despre epilatoare.
1. Primele epilatoare erau de fapt aparate de tuns (tăiat) părul și nu se deosebeau cu nimic ca principiu de aparatele electrice de bărbierit pentru bărbați. Pur și simplu un cuțit (aflat sub o plasă metalică) intercepta firele de păr și le tăia. Partea proastă era că acestea creșteau mai abitir la loc, dar tenacea doamnă continua mereu „tratamentul”. Nu prea se mai găsesc pe nicăieri astfel de epilatoare, ci doar înruditele aparate de bărbierit pentru domni.
2. O primă revoluție în domeniu a apărut odată cu inventarea epilatoarelor cu smulgere. Acestea au fie un cilindru cu discuri ne-concentrice, fie un tambur rotativ, care atunci când se rotesc, prind firele de păr și le smulg din rădăcină, pe cât pot.
Aceste aparate sunt și acum apreciate, fiind ieftine și foarte ușor de folosit. La smulgerea firului de păr doamna/domnișoara va resimți disconfort sau chiar o mică durere și de aceea sunt recomandate mai mult pentru întreținerea pielii, adică pentru smulgerea firelor foarte mici de păr.
Dacă femeia are părul mai mare și nu va suporta disconfortul, va apela mai întâi la o epilare clasică cu ceară, urmând ca mai apoi să-și întrețină pielea cu epilatorul și să nu lase firele de păr să crească, smulgându-le când sunt foarte mici. Părul oricum se va regenera și acest tip de tratament trebuie făcut mereu, cu regularitate.
3. Epilatoarele cu Laser se pare că au o eficiență foarte ridicată, iar epilarea este (aproape) definitivă. O rază Laser pătrunde în piele la un milimetru adâncime și distruge rădăcina firului de păr, fără să afecteze țesutul, ba mai mult, poate repara și mici „defecțiuni” ale pielii, cum ar fi vasele de sânge crăpate care dau roșeața subcutanată. Problema este că acest tip de tratament trebuie făcut doar de către specialiști în saloanele cosmetice, iar aparatele nu sunt accesibile ca preț pentru utilizare casnică.
4. IPL (sau Intense Pulse Light) este o tehnologie nouă care folosește o lumină pulsatorie foarte puternică ce pătrunde sub piele și încălzește local zona rădăcinii firului de păr, distrugând-o. Este pe undeva asemănătoare variantei cu Laser, numai că în acest caz nu se folosește o singură lungime de undă (ca la Laser), ci un întreg spectru de radiații luminoase.
Tehnologia IPL are avantajul că se poate folosi și acasă, existând acum în comerț epilatoare care nu necesită utilizarea de către specialiști, deși sunt mult mai scumpe decât epilatoarele obișnuite care smulg firul de păr. Aceste aparate IPL pot și ele să repare micile defecte ale pielii, făcând-o mai netedă, mai catifelată. Despre care variantă e mai bună, specialiștii încă discută, dar oricum varianta laser este mai eficientă pentru epilarea definitivă, în vreme ce varianta IPL dă și ea rezultate destul de bune, putând fi utilizată și acasă.
Voi ce fel de epilatoare preferați să folosiți?
cristina dragomir says
Am si eu un epilator IPL pe care l-am primit de Craciun acum vreo doi ani. L-am folosit de doua ori si pauza. Nu am rabdare. Mai ales ca nu am vazut vreun rezultat dupa primele doua utilizari.
Claudia says
Ah… imi pare rau. Eu nu am testat asa ca nu stiu ce sa zic….