Mai sunt la modă broderiile? Tu ce părere ai?
Broderiile au reprezentat dintotdeauna un element de eleganță și rafinament, indiferent dacă au fost făcute pe haine, pe lenjeria de pat, pe accesoriile din piele sau chiar pe tronurile regale. Dar acum, în epoca aceasta modernă super-tehnologizată, se mai poartă oare broderiile? Mai sunt ele la modă?
Haideți să încercăm să aflăm în articolul de astăzi ceva mai multe despre broderii și să încercăm să ne dăm seama dacă mai sunt ele la modă acum. Așadar despre broderii ne așteptam să le aflăm în antichitate, pe la curțile faraonilor egipteni sau pe la regii și împărații care s-au succedat timp de milenii în Mesopotamia. Ne așteptam de asemenea ca broderiile să împodobească și casele familiilor bogate din Imperiul Roman.
Așa și este, doar că broderiile sunt mult mai vechi, dinainte ca marile civilizații să apară în istoria lumii. Practic broderiile, după toate datele arheologice, există de când lumea. După ce oamenii au inventat acul și ața și au început să-și făurească haine, au apărut și elementele decorative brodate. Meșterii vremurilor imemoriale au învățat cum să împodobească obiectele vestimentare și accesoriile folosind acul și ața colorată.
Deja când apăruseră în istoria lumii primele regate sau imperii, oferta produse brodate era destul de bogată. Desigur că în acele vremuri un produs brodat era destul de scump, pentru că îngloba în el foarte multă manoperă și pricepere. Dar un produs brodat nu era accesibil oricui și pentru faptul că el reprezenta o emblemă a unei anumite familii, a unei anumite clase sau categorii sociale. Nu oricine își permitea o broderie și nu oricine avea dreptul să poarte, să expună o broderie. Iar această situație a dăinuit vreme de milenii.
Mult mai recent, odată ce cusutul a devenit cunoscut și marii mase a populației, broderiile manuale au început să împodobească și casele păturilor sociale mai sărace, nu doar a celor bogate. Totul depindea de acum de priceperea și hărnicia gospodinei casei, pentru că și multe restricții au dispărut. Desigur nu aveai dreptul să porți o emblemă a unei familii nobiliare, dar în rest, gospodina broda pentru ea ce își dorea.
Prima revoluție însă în domeniul broderiilor a venit odată cu inventarea mașinii de cusut. Cum broderia este tot o cusătură, aceasta a putut fi făcută mult mai repede de către mașinile de cusut și astfel prețul obiectelor brodate a putut să scadă. După ce mașinile de cusut și mai ales cele industriale, au devenit programabile (electromecanic la început), broderiile au apărut practic pe orice obiect își imagina creatorul. Și la noi, pe vremea bunicilor noastre tot felul de obiecte brodate manual sau cu mașina de cusut, împodobeau locuințele românilor, fiind și o „carte de vizită” a priceperii și hărniciei femeii din casă.
După ce computerele au pătruns în orice domeniu al vieții economico-sociale, mașinile de cusut au putut fi programate și comandate cu ajutorul computerului, astfel că timpul de execuție al unei broderii a devenit mult mai redus odată cu prețul. S-a ajuns ca acum să existe și salopete de lucru brodate cu simboluri ale companiilor, astfel încât ceea ce cândva era accesibil și permis doar nobililor, acum reprezintă un element distinctiv pe uniforma de lucru a multor salariați.
Așa că la întrebarea din titlu, eu aș putea răspunde cu certitudine că broderiile nu doar că nu s-au demodat, ci dimpotrivă au devenit omniprezente, împodobind foarte multe obiecte pe care folosim zilnic. Și cum oare s-ar putea demoda ceva ce reprezintă un element de eleganță și rafinament? Tu ce părere ai?
sursa foto – Oberholster Venita de la Pixabay
Sunt la mare moda, eu asa zic.Am vazut ca am se cauta foarte mult elementele de personalizare cu broderie si imi si plac.
Da, si mie imi plac 🙂