8 motive să consumi sfeclă roșie
Sfecla roșie este o legumă minune și totuși de cele mai multe ori trecem nepăsători pe lângă rafturile de la supermarket în care se găsește mereu la vânzare, la prețuri absolut modice față de ceea ce oferă.
Sfecla roșie este bogată în vitamine și minerale necesare bunei funcționări a organismului. Culoarea roșie este dată de betanină, un pigment care, așa cum au demonstrat studiile efectuate la Universitatea Kiel din Germania, împiedică oxidarea LDL (low density cholesterol – adică colesterolul „rău”) și implicit împiedică degradarea ADN-ului din celule.
O altă categorie de substanțe prezente în cantitate importantă în sfecla roșie o reprezintă nitrații, adică sărurile acidului nitric (acid azotic). Nitrații se mai numesc și azotați, iar corpul nu-i poate produce și de aceea îi putem lua doar din alimentele (din legume cu precădere).
8 motive să consumi sfeclă roșie
Să vedem în cele ce urmează câteva beneficii ale consumului regulat de sfeclă roșie și, în același timp 8 motive să consumi aceasta minunată legumă
- Betanina din sfecla roșie este un bun anti-oxidant și contribuie la reducerea îmbătrânirii celulelor, stimulând astfel întregul metabolism al organismului. Indirect este stimulat și sistemul imunitar, care va reacționa mai bine, protejându-ne de boli.
- Prin conținutul mare de nitrați, sfecla roșie se dovedește un aliat de nădejde al sistemului circulator, adică al inimii și vaselor de sânge. Multe medicamente pentru inimă conțin nitrați tocmai pentru că aceștia fac să scadă tensiunea arterială sau ajută inima să se refacă după un infarct. Consumul regulat de sfeclă roșie, după cum s-a demonstrat, scade tensiunea arterială, ajută sportivii să facă efort intens și protejează inima de infarct miocardic (studii ale universităților din Wisconsin și Texas, SUA). Sfecla roșie, ca și alte legume, dar într-o mult mai mare măsură, este deci benefică pentru sănătatea vaselor de sânge.
- Cercetări efectuate în Iran, Australia, SUA și Polonia au demonstrat că vitaminele și mineralele din sfecla roșie au capacitatea de a reduce inflamațiile din corp, îmbunătățind starea de sănătate. În bolile inflamatorii, sfecla roșie este acum recomandată în diete.
- Prin conținutul mare de fibre, sfecla roșie ajută sistemul digestiv, prevenind constipația, ulcerul și obezitatea.
- Universitatea din Winston-Salem (Carolina de Nord, SUA) a efectuat un studiu care a demonstrat că sfecla roșie ajută funcționarea mai bună a creierului, a memoriei și atenției în special. Drept urmare au inclus-o în dieta studenților.
- Sfecla roșie este recomandată în curele de slăbire. Efectele se datorează conținutului mare de apă și de fibre al acestei legumi, care dau senzația de sațietate. În plus, vitaminele și mineralele conținute în sfecla roșie, prin aportul lor benefic contribuie la ameliorarea nutriției și la reducerea apetitului nejustificat.
- Sfecla roșie protejează ficatul, fapt datorat printre altele și conținutului ridicat de pectină, substanță ce ajută la eliminarea toxinelor.
- Consumul de sfeclă roșie crește apetitul sexual, deoarece este stimulată circulația sangvină din zona pelviană. Această însușire a sfeclei roșii este cunoscută încă din vremea romanilor, iar oamenii de știință din vremurile noastre pun pe seama borului, alături de vitamine, capacitatea legumei de a ajuta la creșterea libidoului.
Sfecla roșie se poate consuma atât fiartă cât și crudă, sub formă de salate, piureuri sau sucuri. Este foarte gustoasă și se poate consuma ca atare sau în amestec cu alte legume și/sau fructe. De exemplu sucurile preparate la storcător pot fi amestecate și cu suc de mere, banane, morcovi etc. Salatele sunt de asemenea delicioase, mai ales cea cu hrean și miere, alături de o friptură de sezon.
Leave a Reply