5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre enterocolită?
Cu pandemia de coronavirus, de care se pare că nu vom scăpa chiar atât de curând, am cam uitat de alte boli, care pot fi și ele deosebit de periculoase. Ne tot păzim de virusul SARS-CoV2, dar uităm că trebuie să ne păzim și de alți agenți patogeni periculoși. Și unde mai pui și că accesul la medicii de familie și în spitale este destul de îngreunat în această perioadă.
Cu măsurile de izolare care au fost luate de autorități, incidența unor boli a scăzut, pentru că școlile de toate gradele sunt închise, contactele dintre oameni sunt limitate și cu toții (aproape) poartă mască și se păzesc, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim în continuare atenți și la acestea. Gripa bunăoară are acum o incidență mult mai scăzută, dar și scarlatina, care poate fi foarte periculoasă pentru copii. Aceasta din urmă se propagă mai mult în grădinițe, preponderent în grupa de vârstă 5 – 9 ani și îi afectează cu precădere pe băieți.
Ca adulți, mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă și ca să putem bucura pe deplin de acele zile minunate, trebuie să ne păzim de excesele alimentare și bahice, de oboseala indusă de petrecerile care se lasă cu nopți nedormite, dar și de unele boli ce pot să apară. De exemplu enterocolita, deși nu este în mod obișnuit o boală gravă, poate în anumite situații să fie chiar fatală.
Câteva informații despre enterocolită pot fi oricui foarte utile.
- Enterocolita este o inflamație a mucoaselor intestinului subțire și a colonului. De fapt nu vorbim aici despre o singură boală, ci de un întreg grup de afecțiuni, având cauze diverse. Enterocolita poate fi provocată de virusuri, bacterii, ciuperci, paraziți.
- De unde poți să „iei” o enterocolită? Din alimente insuficient procesate termic, sau cu termenul de valabilitate expirat, din țări tropicale unde ai călătorit ca turist sau pentru afaceri, din obiceiul de a mânca cu mâinile murdare. De multe ori există persoane care se îmbolnăvesc în grup chiar la petreceri la care se consumă alimente ce au o proveniență dubioasă. Alegeți deci cu mare grijă localul unde veți petrece.
- Care sunt simptomele enterocolitei? Fiind o boală a tractului digestiv, vor apărea dureri abdominale, diaree, greață, vărsături, dureri de cap, stare generală de disconfort. Diareea, care poate fi moderată sau severă, este cea mai periculoasă. Persoanele sănătoase, care au un sistem imunitar puternic, sunt mai puțin afectate, dar pentru unele persoane care au și alte afecțiuni, diareea poate cauza deshidratare severă, care poate ajunge până la deces.
- Ce tratament este eficient într-o enterocolită? Medicul este clar cel care trebuie să hotărască. În primul rând el trebuie să stabilească cert care este cauza bolii, deoarece în funcție de agentul patogen care a declanșat-o, va fi stabilit și tratamentul pentru enterocolită. Dar la toate formele cunoscute trebuie aplicat și tratament de re-hidratare a organismului, care înseamnă consum suficient de lichide, dar și medicamente care să faciliteze reținerea apei în organism.
- Cum să te păzești de enterocolită? În primul rând prin igienă strictă și apoi prin evitarea consumului de alimente ce par dubioase. Obiceiul spălării pe mâini trebuie inoculat copiilor, dar și adulților, pentru că nu doar enterocolita sau covid-ul se pot preveni astfel, ci și foarte multe alte boli. Despre alimente, consumă-le doar pe cele în care ai deplină încredere că au fost preparate corect, de alți oameni responsabili și în condiții optime de igienă.
Aveți mare grijă de sănătate și pentru perioada următoare, Sărbători Fericite!
Leave a Reply