Cine este mai creativ, mai inteligent? După unele studii, cel mai dezordonat
Inteligența, ca de altfel și puterea de a fi creativ nu sunt doar date de natură, de genetică, ci pot fi și cultivate, educate. După anii copilăriei și ai adolescenței, uneori și după ani de maturitate, o persoană își formează un anumit caracter, o anumită cultură generală, un anumit fel de a fi.
Foarte mulți factori contribuie la formarea unui om, deși de multe ori putem să-i „prevestim” viitorul doar analizându-i pe părinții lui, dar repet, nu este o regulă generală. În acest articol voi face o scurtă analiză a unui studiu care trăgea la final niște concluzii cel puțin „ciudate”, dar cu care trebuie să fim totuși de acord, deoarece era vorba de un studiu științific, ce a fost reluat.
Inițial am citit doar un articol pe un alt site despre acel studiu, dar cum articolul era scris „telegrafic” se pare că nu a fost bine înțeles. Eu m-am amuzat copios dar m-am și întristat citind comentariile „răutăcioase” și pline de idei preconcepute ale cititorilor. Pe scurt, una dintre concluzii era că cei care sunt mai dezordonați sunt mai inteligenți decât cei obsedați de ordine. O altă concluzie era că cei care mai scapă și înjurături sau cuvinte triviale într-o conversație, sunt mai inteligenți decât cei care își autocenzurează cu foarte mare grijă cuvintele. În fine, cei care stau mai târziu noaptea și lucrează, sunt mai inteligenți și mai creativi decât cei care se culcă devreme.
Vă dați seama ce discuții au putut să apară? Un comentariu însă, poate singurul, era scris de cineva care înțelesese tocmai esența concluziilor studiului și faptul că informațiile trebuie trecute și prin filtrul gândirii.
Kathleen Vohs este cercetător și cadru universitar la University of Minnesota și ea este cea care a condus studiul „împricinat”. A lucrat și la University of Utah și este autoare a foarte multe studii, iar o simplă căutare pe internet ne-o arată într-o analiză foarte obiectivă despre fostul președinte american Barack Obama și despre Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.
Nu este o simplă coincidență faptul că ea le analizează stilul tocmai prin raportare la concluziile acelui studiu amintit mai sus. Să analizăm și noi pe scurt concluziile „ciudate”, dar juste de altfel, nu doar ale studiului, pentru că un studiu corect efectuat nu face decât să evidențieze o realitate a naturii, a firii umane în acest caz.
Deci, cine este mai dezordonat, este mai inteligent. Nicăieri nu se pomenește de murdărie, așa cum comentau unii cititori, ci despre dezordine. Nu se spune că dacă praful este de două degete ești mai inteligent. În camera sau în biroul unui dezordonat este curățenie desigur, dar nu toate lucrurile sunt așezate static undeva unde cică le-ar fi locul, asta pentru că o persoană inteligentă este și activă, lucrează și este preocupată de foarte multe probleme. Nu are numai grija obsesivă a așezării lucrurilor. Apoi când lucrezi, ai nevoie de lucruri de tot felul, care trebuie să fie la îndemână pe biroul tău, nu neatinse cu anii, dar așezate „ordonat” pe undeva.
Persoanele inteligente și creative sunt obligatoriu și neconvenționale, pentru că dacă ar gândi convențional, exact cum au gândit și alții înaintea lor, nu ar mai crea nimic nou, ci ar copia ceva deja făcut. Tot ce s-a inventat pe lumea asta s-a făcut tocmai pentru că unii au gândit altfel, au decis să schimbe ceva ce era făcut într-un anumit fel înaintea lor.
Referitor la faza cu înjurăturile și cuvintele triviale, acestea desigur pot să apară uneori (nu tot timpul desigur) într-o conversație, pentru că persoanele inteligente nu se simt îngrădite (prea tare) de norme sociale și au un vocabular mult mai bogat, pe care nu se sfiesc să-l și utilizeze la nevoie. De altfel, cei care refulează, care spun ceea ce simt, sunt mai liberi și mai fericiți decât cei constrânși, care sunt măcinați psihic și „fierb în ei” totul.
Despre cei care lucrează mai târziu în noapte, toată lumea știe că uneori, când faci o muncă intelectuală, pur și simplu nu prea ai cum s-o faci în cursul zilei, dar seara, după ce toți ai casei s-au liniștit, retrăgându-se în dormitoare, poate că reușești să ai niște liniște și un timp pentru a termina ceva important. Dar nu este o regulă, pentru că unii oameni sunt foarte productivi în timpul zilei, sau la primele ore ale dimineții. Studenții sau cei ce pregătesc examene, de voie de nevoie trebuie însă să „sacrifice” și niște nopți.
Pentru cine intenționează să devină brusc mai dezordonat ca să „capete” astfel mai multă inteligență, veștile sunt proaste, pentru că „șmecheria” nu ține. Dar dacă ești foarte ordonat, e bine și așa, numai că asta nu trebuie să devină o obsesie.
Leave a Reply