Cum poți să economisești bani cu mașina ta
În afara situației în care îți cumperi mașina ca să faci cu ea servicii de taxi, de transport, de curierat și altele asemenea, mașina te va costa bani și nu puțini. Asta se întâmplă de când s-au inventat mașinile și așa va fi foarte multă vreme de acum încolo.
Dar oare nu există posibilități, căi, variante, ca să economisești bani cu mașina ta? Adică să faci astfel încât să te coste mai puțin? Excludem varianta să nu circuli deloc cu mașina ta, ca să nu mai dai bani pe benzină. Ai cumpărat-o ca s-o folosești, dar folosind-o, cum să faci să te coste sume mai mici?
Răspunsul la această întrebare este da, se poate. Se pot economisi bani cu mașina și nu sume derizorii, ci sume importante, care pot face diferența dintre tine, cel inteligent și econom și celălalt, care are și el mașină ce-i „mănâncă” toți banii. Să le vedem doar pe unele dintre ele.
1. Marele industriaș american Henry Ford, om cu o gândire vizionară, a fost cel ce a revoluționat piața automobilelor. El a gândit așa: dacă un muncitor care lucrează în fabricile mele nu-și poate permite să-și cumpere o mașină de-a mea, ce rost mai are să fabric mașini?
Până atunci se fabricau mașini, dar erau atât de scumpe încât puțini își permiteau să le cumpere. Ford a căutat metode să producă mai bine și mai ieftin și a inventat montajul pe bandă. Și tu trebuie să gândești cam în același mod: îmi permit această mașină?
Ca să economisesc, voi cumpăra mașina pe care mi-o pot permite, care trebuie să mă ducă din punctul A în punctul B cu costuri minime și la un nivel de confort acceptabil. Se zice în occident că dacă mașină te costă până în 15% din veniturile tale este OK, dar dacă te costă mult mai mult, ai tu o problemă la „bibilică”.
2. Mai poți economisi bani cu mașina ta știind clar de la început că mașina nu te costă doar în ziua în care ai cumpărat-o, ci absolut în fiecare zi în care o deții. Chiar și dacă n-o pornești din loc într-o zi, te va costa asigurarea și impozitul.
Iar impozitele sunt mult mai mari dacă deții o mașină cu capacitate cilindrică mare. Cumpără deci o mașină bună cu capacitate cilindrică mai mică și vei plăti mai puțin pe asigurare și impozit, dar și pe combustibil, pentru că va consuma mai puțin.
Vei plăti mai puțin pe întreținere în general, deoarece și piesele de schimb sunt mai ieftine la mașinile „normale” decât la cele de lux. Iar dacă îți cumperi o mașină de lux la preț de rablă, fii sigur că va fi o rablă, dar piesele de schimb vor costa cât pentru aceeași mașină nouă.
3. Stilul de condus este vital nu doar pentru a economisi combustibil (și bani implicit), dar și pentru a economisi cu cauciucurile și piesele motorului. Dacă ești agresiv, accelerezi brusc și frânezi, te lansezi în depășiri riscante, va trebui să schimbi mai des cauciucurile, plăcuțele de frână, discurile de frână, ambreiajul, uleiul de la motor și lista nu s-a terminat.
Un stil de conducere agresiv uzează practic motorul în ansamblul lui mult mai mult decât un stil de condus calm, frumos, așezat, cumpătat… Și nu uita să-ți întreții mașina tot timpul, pentru că astfel te vei bucura mai mult și vei economisi mai mult.
Drumuri bune să aveți, fără incidente, fără evenimente neplăcute!
cristina dragomir says
eu economisesc bani pentru ca am optat pentru o masina noua. Sunt sigura de asta. Toti cei din jurul meu si-au luat masini scumpe, la mana a doua, si au bagat bani in ele la greu pentru ca aveau defecte ascunse. Ce bine e cu logan nou!
Claudia says
Da, asa e, ai mare dreptate sa economisesti pentru asta 🙂