Anemia. 8 lucruri bine de știut despre ea
Anemia este o problemă des întâlnită mai ales la copii, deși nici adulții nu sunt străini de ea. La adulți femeile sunt cele care pot avea anemie mult mai frecvent decât bărbații.
Dar ce este anemia și cum se poate rezolva această problemă de sănătate? După cum știe oricine, sângele are culoarea roșie. Această culoare nu este o întâmplare, ci este dată de HEM, un complex al fierului care este component de bază în hemoglobină.
Iar hemoglobina este componenta de bază a celulelor roșii din sânge, adică a hematiilor, acele celule care transportă oxigenul din plămâni la celulele din întreg corpul. Anemia înseamnă deficiență de fier în organism, deficiență care va fi resimțită și la nivelul hematiilor, așa că deja se pot prevedea consecințele dezastroase pentru starea generală de sănătate a oricărui individ afectat de această problemă de sănătate.
- Anemia se manifestă printr-o stare de oboseală permanentă (celulele corpului nu mai sunt oxigenate la parametrii optimi de funcționare), stări de letargie, dificultăți de respirație, amețeală, greață, mâini și picioare reci etc.
- Dintre diversele tipuri de anemie, anemia feripriva este cea care este provocată direct de o carență a fierului în organism. Iar ca lucrurile să fie și mai complicate, nu doar că fierul lipsește din hematii, dar și măduva osoasă ce produce hematiile are nevoie de fier ca să funcționeze la nivel optim, iar dacă nu-l are, va produce și mai puține, într-un lanț al slăbiciunilor.
- Din fericire, există tratament eficient pentru acest tip de anemie și acesta constă în administrarea de fier prin intermediul suplimentelor alimentare, sau prin siropuri/suspensii, acestea din urmă foarte bine tolerate de copii.
- În nici un caz nu este indicat să se administreze fier fără o prealabilă consultare a medicului, deoarece excesul de fier este dăunător. Dacă alte substanțe în exces sunt îndepărtate ușor din corp automat prin mecanismele proprii de auto-reglare, cu fierul situația este diferită și de aceea dozajele trebuie neapărat respectate, altfel se va ajunge în situații periculoase pentru sănătate.
- Analizele pentru depistarea anemiei cuprind hemoleucograma (determinarea concentrației celulelor roșii din sânge și a nivelului hemoglobinei), sideremia (determinarea nivelului fierului din sânge) și coprocultura (analiza unei probe de scaun pentru a depista eventualele urme de sânge ce ar putea proveni din sângerări interne). Aceste analize sunt relativ simple și pot depista ușor o anemie.
- Cum anemia produce o stare generală de apatie, de multe ori pot să apară și simptome depresie sau chiar depresie propriu-zisă, mai ales în cazul femeilor însărcinate, a căror corp și metabolism suferă transformări radicale.
- Nu doar lipsa fierului poate conduce la anemie, ci și lipsa vitaminei B12 și a acidului folic. Aceste din urmă substanțe sunt implicate în mecanismul de producere a celulelor roșii (hematiilor) și dacă există o carență organismul va produce mai puține hematii decât numărul celor care se degradează natural și astfel acestea nu vor putea fi înlocuite. Mai ales femeile sunt afectate de carența de acid folic, care de asemenea se poate ușor lua din suplimente alimentare.
- Am tot pomenit de suplimente alimentare, dar mai importantă decât acestea este alimentația bogată în nutrienți, în vitamine și minerale, în toate substanțele de care corpul are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Ficatul de vita, sparanghelul și lintea sunt surse bogate de acid folic, iar vitamina B12 se găsește în ficat, pește, pui, ouă și produse lactate.
Nu tratați cu superficialitate anemia, deși este o problemă de sănătate ușor tratabilă și aveți grijă că odată cu înaintarea în vârstă întreg metabolismul se modifică.
Multa lume crede ca de anemie pot suferi doar cei slabi. Toata lumea s-a crucit cand am spus ca eu, grasa fiind, am anemie, conform analizelor. Prea putina educatie in domeniul medical pe la noi…