Trezește uriașul din tine (recenzie)
autor Anthony Robbins, cu subtitlul Cum să preiei imediat controlul destinului tău mental, emoțional, fizic și financiar!, Editura ACT și Politon, București 2017
Ca de obicei, Editura ACT și Politon și Libris ne încântă cu cărți deosebite, cu lucrări fundamentale din diferite domenii de activitate. Cartea de față este o astfel de lucrare de referință, din domeniul dezvoltării personale, iar despre autor ce să mai spunem? Anthony Robbins este foarte cunoscut atât ca autor, cât și ca speaker motivațional, având o carieră de invidiat în domeniu.
Pentru cine nu a citit încă nimic de Anthony Robbins, vin de la început cu o precizare: el este un dur, el nu te menajează, ci îți spune direct în față ceea ce are de zis. El vrea astfel să te facă să înțelegi, dacă nu ai înțeles-o încă până acum, la vârsta pe care o ai, că doar tu poți să-ți rezolvi problemele. Nimeni în afară de tine nu o să ți le rezolve, iar dacă tu nu vrei și nu te străduiești să o faci, vei rămâne cu problemele.
În primele pagini ale cărții se face referire și la un film documentar de pe Netflix, film în care Anthony Robbins este în rolul principal desigur: I am not your guru (adică Eu nu sunt guru al tău). Am urmat îndemnul din carte de a vedea și acel film, tocmai pentru ca mi se deschidă apetitul pentru citit. Asta pentru că filmul documentar te provoacă să citești mai mult, să afli mai multe. Iar titlul este foarte sugestiv: autorul nu va fi un guru al tău, nu îți va aduce salvarea, mântuirea, bogăția sau ce mai vrei tu să-ți aducă. Astea trebuie să le câștigi singur, să lupți pentru ele, să ți le dorești în primul rând. Anthony Robbins doar te poate învăța calea de urmat.
Acest adevăr este atât de simplu încât este de mirare că cei mai mulți oameni nu-l înțeleg. Cei mai mulți oameni așteaptă salvarea de la altcineva, salvare care nu va veni niciodată fără efort personal. De la altcineva poate să vină însă îndrumarea, altcineva poate să-ți dea cunoștințele de care ai nevoie, altcineva poate să te susțină, dar efortul va fi al tău și nu încerca să-l „fentezi” că nu ține.
În toate activitățile noastre, în tot ceea ce urmăm, noi oamenii încercăm să obținem plăcerea și să evităm durerea, asta aflăm din primele capitole. Doar că de multe ori ne limităm la plăcerea imediată, iar în viitor ajungem deseori în situația în care ne dor alegerile făcute greșit, cele care au urmărit obținerea plăcerii în timp scurt. Plăcere mult mai mare și mai profundă vom obține însă doar dacă nu evităm de la început durerea, adică timpul petrecut studiind, muncind, chibzuind, tocmai pentru ca mai târziu să ne bucurăm de o plăcere în viață mai intensă, mai profundă.
Aceste adevăruri par foarte simple, dar cum să facem ca să le aplicăm în viața noastră? Asta e ceva mai complicat, nu-i așa? Dar pentru asta există cărți cum este și cea pe care o prezentăm aici, care îți oferă calea de urmat.
Deși se pare că va trebui să facem zi de zi mari eforturi pentru a reuși în viață, aflăm totuși din carte un fapt absolut îmbucurător, anume că schimbarea noastră în bine se poate produce într-o singură clipă, în clipa în care luăm decizia. Despre deciziile noastre se discută de altfel destul de mult în carte, pentru că în fond de acestea depinde viața noastră. Suntem învățați să luăm decizii, să ne antrenăm în luarea deciziilor, dar suntem învățați și să nu ne temem de eventualele decizii greșite pe care le vom putea lua.
Și decizii greșite fac parte tot din viață, dar mult mai important este să le corectăm cât mai repede cu putință. Facem ceva, vedem că nu e bine, schimbăm. Mergem pe un drum, aflăm că e greșit, schimbăm. Avem niște obiceiuri, constatăm că sunt obiceiuri proaste, schimbăm. Cartea ne învață să acceptăm schimbarea, deși multor oameni le vine foarte greu să schimbe ceva în viața lor.
Ei, dar o să mă opresc aici cu prezentarea cărții, că doar nu vreau să v-o povestesc toată, ci doar să vă stârnesc curiozitatea și să vă provoc s-o citiți. Eu o consider de excepție în rândul cărților de dezvoltare personală și motivaționale. Eu mi-am comandat-o de la librăria online Libris.ro.
carti motivationale, nu? Le zic pas pentru moment. M-am apucat acum ceva timp sa citesc una si mi sa-a parut ca nu e pentru mine, Poate nu am nimerit eu ce trebuia? Unele idei sunt fortate si idealiste, aproape imposibil de pun in practica.
Mai, ce sa zic, sunt bune cumva. Mai ridica si ele putin moralul :p