3 cărți de business esențiale pe care ar trebui să le citești
Nimeni nu se naște învățat și dacă cineva crede contrariul, atunci va eșua lamentabil în viață. Totul se învață și fiecare învață după posibilitățile lui. Dar nu numai la școală se învață, ba chiar în viața de zi cu zi trebuie să înveți mult mai multe decât la școală.
Și despre afaceri se învață. Se învață mereu, zi de zi, lună de lună. Antreprenorii adevărați, cei care construiesc afaceri solide știu asta și ei învață și din succese, dar mai ales din eșecuri. Pentru că așa se zice, că cel mai mult învățăm din greșeli.
Dar oare nu ar fi mai economic pentru oricine și ca timp și ca bani, să învețe din greșelile altora, iar nu din propriile greșeli? De aceea există cărți de tot felul, inclusiv cărți de business din care cei ce doresc să inițieze o afacere pot învăța foarte multe. Dar și cei ce nu vor să se lanseze în lumea afacerilor pot învăța din astfel de cărți, deoarece pot găsi acolo și sfaturi prețioase despre cum să-ți organizezi viața personală.
1. Iată de exemplu, cred oricine ar trebui să-și înceapă formarea în domeniul financiar, pentru el însuși, pentru familie, dar și pentru afaceri, cu seria de cărți a scriitorului american (de origine japoneză – este din Hawai), Robert T. Kiyosaki. Tată bogat, tată sărac este un titlu clasic al genului.
Am citit această carte și am citit și multe comentarii și recenzii la ea. Cârcotașii spun că nu este o carte pentru marii economiști și chiar așa și este. Nici nu-și propune să-i învețe „șmecherii” financiare pe „lupii” de pe Wall Street. Aceasta este o carte aparent atât de banală, încât poate fi înțeleasă de oricine, dar care te învață niște lucruri atât de simple, de bun simț, dar în același timp foarte profunde, despre administrarea banilor.
2. De la George S. Clason avem o lucrare clasică care pare a fi o carte de povești. Cel mai bogat om din Babilon te va încânta cu siguranță, iar dacă ai copii adolescenți, poți să le-o dai și lor ca să-i formezi pentru viață în domeniul educației financiare. Și acum mă gândesc cum va fi fost viața mea dacă aș fi putut citi această carte în anii tinereții…
Cu siguranță că „milionarii de carton” care au făcut ușor averi fabuloase și apoi le-au risipit într-o clipită, nu au citit această carte. Dacă ar fi citit-o, ar fi fost și acum bogați, ba chiar mult mai bogați și nu a mai afla despre ei din rubricile de can-can de prin ziare, că au ajuns „la sapă de lemn”.
3. Să negociezi este un fapt esențial în afaceri, dar și în viața ta. Poți să înveți asta din foarte multe cărți de psihologie, dar poți să înveți și de la Chris Voss și Tahl Raz din a lor Arta negocierii, un alt titlu devenit clasic al domeniului. A negocia este într-adevăr o artă și cine o stăpânește va avea succes pe termen lung, pe parcursul întregii vieți practic, în afaceri dar și în viața personală. Toți marii oameni de afaceri, oamenii politici importanți, dar și soții ce și-au clădit familii fericite au știut să negocieze și să facă și compromisuri. Pentru că a face compromisuri nu este nicidecum o dovadă de slăbiciune, ci de înțelepciune și forță interioară.
Mă opresc aici cu recomandările pentru că am vrut să fiu scurt și să dau doar trei titluri. Dacă vă intereseazaă subiectul, lăsați un comentariu la acest articol și voi mai face astfel de recomandări.
Am citit 2 din cartile recomandate, acum caut “Arta negocierii”. Va rog sa mai faceti cateva recomandati pe aceasta tema.
O zi frumoasa
Multumesc pentru feedback, Ioana! Clar voi mai face astfel de postari 🙂 O zi frumoasa si tie!
Doar cel mai Bogat o din Babilon am citit, si asta pentru ca a fost cadou. Nu s-a prins mare lucru de mine. Financiarul nu e pentru gemeni visatori, cu imaginatie bogata, zau.
:)))) Ei, cu exercitiu poate se prinde :p