Știi care e diferența dintre un card de debit și unul de credit?
Un sfat de bun simț al celor pricepuților în finanțe, din vechime, dar și de acum, de la noi și din toată lumea, spune că trebui să faci astfel încât banii să lucreze pentru tine, nu tu să fii sclavul banilor. În epoca actuală când instrumentele de plată electronice sunt omniprezente, acest sfat poate fi pus mai ușor în aplicare.
Cum anume? Există foarte multe posibilități de a economisi bani, de a face cumpărături în rate și de a te chibzui cu banii, astfel încât în timp să vezi rezultatul muncii tale în ceea ce ai acumulat, în felul în care arată casa ta, familia ta, vacanțele tale.
Dar pentru asta trebuie să știi să te folosești cu inteligență de cei care au banii mulți, adică de bănci. Pentru mulți băncile sunt o „sperietoare”, dar băncile îți pot fi aliați în chibzuirea banilor tăi, dacă știi cu inteligență să te folosești de ceea ce acestea pot să-ți ofere.
În articolul de azi vom discuta despre cel mai simplu și mai la îndemână mijloc de a te folosi de banii băncii pentru a face cumpărături, anume vom discuta despre card de credit vs card de debit. Deși marea majoritate a românilor își primesc salariul pe card, ei nu știu să-l folosească eficient. Foarte mulți își retrag toți banii de pe card imediat ce au primit salariul, preferând să-i aibă fizic în portofel.
Acel card pe care îți primești salariul este un card de debit. Acolo, fictiv pe card, dar de fapt în conturile băncii, vei avea exact banii tăi, cei pe care i-ai primit de undeva, fie că este vorba despre salariu, fie că ești student/studentă și părinții ți-au pus bani pe card, fie că tu i-ai depus acolo. Cardul de debit este primul pas în a fi client al unei bănci, dar nu vei putea cumpăra folosind acel card decât exact de câți bani ai. Dacă nu ai bani destui pe cardul de debit, va trebui să mai aștepți ca să cumperi ceva mai scump, care costă mai mult decât ai tu în contul tău asociat cu cardul.
După un anumit număr de luni de zile de când te-ai angajat și ai un salariu pe care-l primești lunar, te poți adresa băncii pentru a obține un card de credit. Acel card de credit este de fapt un împrumut pe care banca ți-l oferă fără garanții. Garanție este doar propriul tău salariu. Pe un card de credit ai o sumă limitată de bani (trei salarii cel mai adesea, dar pot fi și mai multe, dacă ești serios și nu ai datorii neplătite), bani care îți permit să cumperi absolut tot ce-ți dorești, în limita aprobată.
Sunt enorm de multe magazine care acceptă plata cu un card de credit în rate, fără dobândă, desigur dacă îți achiți ratele la timp. Să zicem că vrei să-ți cumperi un frigider nou. Cu un card de credit îl cumperi pe loc, fără să mai umbli cu cereri de împrumut, cu așteptarea vreunei aprobări etc. Pur și simplu îl plătești la magazin sau online, pe loc cu cardul de credit, urmând ca apoi tu să-ți plătești la bancă cele 6 sau 12 rate sau chiar 24 uneori.
Dar mare atenție și la gradul de îndatorare, adică nu te hazarda să cumperi în neștire cu cardul de credit, chiar dacă nu ai depășit suma limită pe care o ai. Fă-ți socotelile și decide cât de mult poți plăti lunar rate către bancă și vei vedea că dacă ești chibzuit, poți să-ți cumperi multe în casă: electrocasnice, mobilier, computer, materiale de construcții pentru o renovare etc.
Folosind cu chibzuință cardul de credit te folosești de fapt de banii băncii, te împrumuți tu pe tine cu banii tăi din viitor, dar o poți face într-un mod suportabil, sustenabil, adică îți poți plăti ratele fără să suferi, fără să rămâi fără bani de mâncare sau de facturi la utilități.
O lege a economiei spune că banii trebuie să circule așa că prin alegeri inteligente poți să-i faci să circule și în folosul tău.
In ultimii doi ani am incercat sa ne limitam la ce ne permite cardul de debit, dar nu ne iese mereu. Uneori apar anumite nevoi pe care le putem satisface sacrificand putinele economii sau apeland la cardul de credit. Preferam a doua varianta pentru ca asa suntem pastram economiile si ne straduim sa platim repede datoria. Avem noroc de un card bun cu dobanda mica.
Mai dar eu am cardul de credit si il folosesc la cumparaturi in rate, fara dobanda…