3 articole de birou care pot avea și alte utilizări
Chiar dacă le găsim de cumpărat la raioanele de papetărie sau în magazinele reale sau virtuale ce vând doar articole de birotică, obiectele despre care o să vă spun câte ceva în cele ce urmează au multiple întrebuințări și au ajuns să facă parte din viața noastră.
Toate au apărut relativ recent și sunt rezultatul unor invenții, dar și al necesităților practice legate de creșterea eficienței în activitățile cotidiene și pentru a crește productivitatea muncii. Când am spus relativ recent m-am gândit că niște decenii acolo nu reprezintă mare lucru pe scala istoriei.
Dar să facem cunoștință deci cu aceste obiecte acum atât de banale, dar care sunt indispensabile nu doar în activitatea de birou, ci în multe alte activități, de acasă sau din companii de tot felul.
3 articole de birou utile oriunde
1. Post-it, sau micuța hârtie colorată pe care se scriu notițe scurte, a apărut ca urmare a unei invenții accidentale. Spencer Silver a creat în 1968 „lipiciul care nu lipește”, adică un adeziv care lipește și nu prea. El era cercetător chimist la o mare companie și încerca să inventeze un adeziv foarte puternic.
Cum cercetătorii încearcă zeci, sute și chiar mii de rețete, căutând mereu varianta cea mai bună, printre experimentele „nereușite” a fost și obținerea acelui adeziv slab, care lipește ușor, dar care la fel de ușor se și poate dezlipi.
În 1974, Art Fry, un coleg de-al său are geniala idee de a produce la compania lor post-it, adică micuța hârtiuță colorată pentru notițe scurte. Acum găsim zeci de variante de post-it, divers colorate și în diverse forme, nu doar pătrate, pe care le putem cumpăra cu câțiva lei și care pot fi folosite în foarte multe scopuri.
2. Lipiciul care nu lipește nu a rămas așa. Și inventatorul lui, dar și mulți alții după el, au căutat să obțină diverse variante de lipici, care să lipească mai bine, dar nu definitiv, sau care să lipească diverse suprafețe, iar altele nu.
Așa s-au inventat apoi și alte lucruri utile, cum ar fi niște banale etichete autoadezive, care sunt acum nelipsite din orice birou, dar care sunt foarte utile și în gospodărie. Se pot atașa nu doar pe caiete, ci și pe orice altceva, chiar pe borcanele cu dulcețuri sau zacuscă, dacă vreți.
Și etichetele autocolante se găsesc de cumpărat în foarte multe variante de culoare și formă și au „crescut” până au ajuns stickere de perete de exemplu. Unele variante se pot lipi chiar și pe tricouri, uneori folosind pentru asta fierul de călcat, în funcție de rețeta adezivului folosit la fabricarea lor. Pentru că trebuie știut și faptul că acum adezivii sunt o categorie specială în chimie, reprezentând un domeniu vast de cercetare și de aplicații multiple.
3. Cuțitul care nu taie a apărut și el datorită necesităților practice. Deși cuțitele se cunosc de jumătate de milion de ani, primele fiind din piatră și silex, varianta de cuțit pe care o cunoaștem acum cu denumirea de cutter este relativ recentă.
Cutter-ul a fost inventat pentru a tăia cutii, adică pentru a desface mai repede cutiile poștale, fără să deterioreze conținutul. Adică trebuie să aibă lama foarte scurtă și să fie ușor și sigur de folosit de către oricine. De aceea un cutter are lama retractabilă și ușor de înlocuit atunci când se deteriorează. Cutter-ul a fost dezvoltat de mai multe companii, așa că nu are un inventator cert.
Există acum în foarte multe forme constructive și nu mai este folosit doar pentru a tăia cutii, ci multe alte lucruri, fiind nelipsit din orice birou, depozit de mărfuri, secție de ambalare/expediere a mărfurilor, fabrică de pielărie, fabrică de produse din hârtie și lista ar putea continua pagini întregi.
Nu trebuie să vă lipsească nici vouă din casă etichetele autoadezive, hârtiile pentru notițe post-it și un cutter, precum și multe alte produse de birou folosite și în gospodărie.
Eva Anca says
Am de toate. Post-it-urile sunt de departe preferatele mele!
Claudia says
Da! Si mie imi plac 🙂