5 tipuri de pahare și deosebirile dintre ele
În fiecare zi folosim pe lângă farfurii și tacâmuri, cu ajutorul cărora mâncăm, o mulțime de alte accesorii așa zise de bucătărie. Avem nevoie pentru cafea și ceai de cănițe și căni, care mai de care mai frumoase, mai „ochioase”, ca să simțim și plăcere estetică privindu-le, nu doar ca să simțim gustul băuturii aromate din interior.
Avem nevoie și de pahare de tot felul și pentru atunci când le cumpărăm ar fi bine să cunoaștem câte ceva și despre deosebirile dintre ele, deoarece există mai multe tipuri de pahare potrivite pentru diversele băuturi pe care vrem să le bem sau să le servim la o masă.
Ideea articolului mi-a venit după ce am descoperit recent pe un mare site de vânzări online de la noi, că ei au pe lângă cărți, parfumuri și jucarii bebe despre care știam și o multitudine de alte produse despre care nu știam că le comercializează, (nu că există, să ne înțelegem!).
Așadar, atunci când vorbim despre pahare, prin ce se deosebesc ele? Care pahare ar fi mai potrivite unei anumite băuturi? Și de ce se folosesc mai multe tipuri de pahare atunci când se servește masa? Că doar în pahare se pun lichide și în principiu orice vas în care se pune un lichid ar putea fi bun la o adică…
1. Paharele de apă sunt de cele mai multe ori cilindrice, adică au formă circulară și înălțimea mult mai mare decât raza cercului ce constituie baza cilindrului și sunt pahare fără picior. Pot exista desigur și alte forme, de prismă hexagonală (rotunjită), adică paharul nu este rotund, ci hexagonal în secțiune.
În orice caz, un pahar de apă trebuie să fie destul de încăpător ca să intre în el 200, 250 sau chiar 300 mililitri de lichid, că doar apa se bea în cantități mai mari. Tot în pahare de apă se servesc și băuturile răcoritoare non-alcoolice. Aceste pahare de apă sunt din sticlă curată, clară, eventual cu incrustații discrete, dar pot fi și colorate, imprimate cu diverse modele de floricele, geometrice sau chiar de Crăciun.
Paharele de apă sunt cele mai folosite în viața de zi cu zi și își au locul lor într-un dulap de bucătărie, de unde să poată fi luate repede. Chiar și o bere rece se poate bea acasă într-un pahar de apă.
2. Dacă treaba cu paharele de apă este relativ simplă, cu totul altfel stă ea în cazul paharelor de vin. Tot rotunde în secțiune, acestea sunt pahare cu picior și pot fi destinate vinului alb, roze sau roșu. De exemplu cele pentru vin roșu au secțiunea mai mare în vreme ce cele pentru vinul alb sunt mai „suple”, adică mai subțiri și mai înalte.
Pe lângă existența piciorului, o altă caracteristică distinctă a paharelor de vin este gura mai îngustă decât mijlocul paharului. S-a ales această variantă „constructivă” nu doar din motive estetice, de frumusețe adică, ci pentru ca aromele subtile ale vinului să rămână mai mult timp în pahar, deoarece într-unul cu gura largă, acestea s-ar evapora mult mai repede.
Și mai există un motiv, anume că mijlocul mai bombat și gura mai îngustă îi permit băutorului cunoscător să agite foarte ușor vinul prin mișcări circulare, ca să elibereze treptat unele arome fine din lichidul atât de prețios. Un pahar de vin trebuie să fie ceva mai mare de 175 mililitri, deoarece o sticlă de 700 mililitri de vin trebuie convențional să fie împărțită la patru persoane.
3. Pahare de coniac, sau pentru alte băuturi tari din această categorie, se aseamănă ca formă cu cele de vin, doar că sunt mult mai mici și cu piciorul scurt. Și ele au fost concepute astfel pentru a păstra aroma băuturii în interior cât mai mult și pentru a permite agitarea ușoară a acesteia. Piciorul are și el un rol important, acela de a nu permite încălzirea băuturii din interior de la căldura mâinii, la fel ca la cele de vin, deoarece astfel de pahare se țin de picior, din zona imediat de sub bulbul paharului.
4. Paharele pentru whisky sunt fără picior și au fost astfel făcute pentru utilizarea în baruri. Treaba cu barmanul care împingea paharele dintr-un capăt în altul al tejghelei, de unde erau prinse de client, nu este doar din filme, ci era chiar o modă printre americani.
5. Paharele pentru cocktail sunt și ele de mai multe forme, dar sunt înalte și încăpătoare.
Mai există desigur multe alte tipuri de pahare, din sticlă, din cristal, cu incrustații și ornamente și chiar cu pereți dubli, mai recente, pentru a menține băutura mai rece o perioadă îndelungată. Ideea este că un pahar nu trebuie văzut doar ca un recipient pentru băutură ci și ca un obiect frumos, de artă uneori, care trebuie admirat pentru a completa bucuria unei mese reușite împreună cu gustul fin al băuturii.
Eva Anca says
Chiar nu m-am gandit vreodata la tipurile de pahare, pana acum. Stiam, desigur, ca exista mai multe tipuri, dar chiar nu puteam sa iti spun care este diferenta intre ele. Singurele pe care le stiu recunoaste oricand sunt paharele de apa. Ar trebui sa ma uit in camara, cred ca am din fiecare fel cateva.
Claudia says
Mereu invatam cateceva 😉