Cum să-ți răcorești rapid mașina pe timpul verii?
Atunci când se lasă mașinile parcate în soare pe timpul verii, interioarele acestora se încălzesc foarte tare, ceea ce creează un evident disconfort pasagerilor, mai ales în primele minute de după pornire.
Uneori căldura este pur și simplu insuportabilă, chiar periculoasă pentru sănătate, dacă pasagerii suferă de unele boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială.
După ce se pornește automobilul și se circulă câteva minute cu toate geamurile deschise, aerul fierbinte din interior este înlocuit tot de aer cald, dar mai suportabil. Dacă mașina mai este dotată și cu aer condiționat, situația se remediază mult mai repede, dar ce se poate face totuși ca să răcorim mașina mai repede? Iată mai jos câteva trucuri pe care oricine le poate folosi cu succes.
- Parcarea mașinii este prima „șmecherie” care trebuie încercată. Parchează mașina la umbră, dacă ai unde, pentru că de multe ori ești bucuros să găsești un loc de parcare măcar la jumătate de kilometru de destinația ta. Atenție, uneori locul tău de la umbră este o „țeapă”, dacă vrei să lași mașina parcată pentru câteva ore, când mergi la plajă de exemplu. Urmărește poziția copacilor și a soarelui și anticipează unde va fi umbra peste câteva ore, când te vei întoarce la mașina ta, că s-ar putea să o găsești în plin soare arzător.
- Când nu găsești loc suficient la umbră, ci doar „pe jumătate”, este mai bine ca jumătatea cu umbră să acopere prima jumătate a mașinii, cea din față și să „sacrifici” spatele, lăsându-l în soare. Este foarte logic, deoarece în față este bordul cu o mare suprafață din plastic închis la culoare (negru) de cele mai multe ori, care se încălzește foarte tare. Și interiorul din spatele mașinii poate fi negru, dar suprafața este mult mai mică și efectul de seră creat este diminuat.
- Când ai revenit la mașină, vrei să scoți cât mai repede aerul fierbinte din interior. O poți face foarte repede procedând astfel: deschide la maxim geamul pasagerului din dreapta spate și închide și deschide de trei-patru ori ușa șoferului din stânga față. Poți face și invers, cu geamul din stânga spate și ușa din dreapta față, adică pe diagonala mașinii geam-ușă opusă. Când se închide ușa repede, în interior se creează o suprapresiune ce împinge repede aerul fierbinte afară.
- Dacă nu ai aer condiționat, sau chiar dacă ai, dar amâni să-l pornești, poți elimina repede aerul fierbinte și după ce ai pornit, folosind același principiu al diagonalei, adică ține deschise geamul stânga față din partea șoferului și dreapta spate. Nu-ți fie teamă că nu „te trage curentul”, că nu există carte de medicină pe lumea asta în care să fie trecută la vreo boală această cauză „băbească/românească” a vreunei boli. Iar dacă aerul de afară este foarte cald, nici vorbă de curent real sau imaginar.
- Mai există o șmecherie legată și de aerul condiționat care trebuie neapărat știută. Nu porni imediat cu aerul condiționat dat la maxim, că nu vei obține efectul scontat. Lasă aerul condiționat pe treapta cea mai de jos sau de mijloc. Este simplu, atunci când aerul condiționat este pe cea mai ridicată treaptă „de răcoare”, instalația își ia aerul din interiorul mașinii, recirculându-l. Ori aerul din mașină este foarte fierbinte, mult mai fierbinte decât cel din afară. Pe treapta cea mai de jos, aerul care este răcit este preluat de afară, unde este temperatura mai mică decât în interior. Desigur că după câteva minute de funcționare a aerului condiționat, îl poți trece pe ce treaptă vrei, pe cea de mijloc sau pe cea superioară, „la frig” adică.
Drumuri bune să aveți și conduce-ți cu grijă! Chiar dacă este foarte cald, parcă tot mai bine este de călătorit vara decât iarna pe frig și zăpadă.
Eva Anca says
Chiar foarte utile recomandarile. Evident ca noi nu stiam trucurile astea, asa ca deschideam larg toate cele patru usi si asteptam sa se mai elimine aerul cald de la sine. :))))
Claudia says
Ma bucur ca iti sunt de folos informatiile din articol 🙂