Este bună carnea făcută la grătar sau nu?
Este vară și mai peste tot cuprinsul țării grătarele sfârâie. Românii au o deosebită plăcere să facă un grătar. Ieșitul la iarbă verde nu înseamnă pentru mulți mișcare, aer curat și bucuria (re)întâlnirii cu natura, ci miros de fum de grătar și desigur carne friptă la grătar.
Psihologii ar putea să confirme faptul că etalarea grătarelor reprezintă și un fel de etalare a statului social: ia priviți băi ceilalți membri ai tribului, eu am de mâncare. Ce-i drept, nu am vânat, ca în vremurile preistorice, dar am destulă carne, deci sunt cineva printre voi.
Printre miturile care există în „folclor” despre metodele de prepararea a cărnii, există și cea potrivit căreia carnea la grătar este foarte sănătoasă. Să vedem însă ce ne spun specialiștii.
- Prepararea la grătar a cărnii reduce mult conținutul de grăsimi, deoarece acestea se scurg și carnea rămâne mai slabă. În cazul prăjirii, carnea va avea deci mai multe grăsimi și de aceea se zice că acest mod de a prăji carnea nu este dietetic.
- Carnea preparată la grătar este mai gustoasă, fără îndoială, decât carnea fiartă. La aceasta contribuie procesele chimice ce au loc în carnea supusă la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, chiar spre 200 de grade. În timpul fierberii însă, temperatura nu depășește niciodată 100 de grade Celsius.
- Carnea preparată la grătar are și un miros mult mai îmbietor, tot datorită reacțiilor chimice din ea, din cărbuni fumul rezultat prin arderea grăsimilor ce cad peste jarul încins.
- Dar, există și mari probleme legate de prepararea cărnii la grătar, fie că este vorba despre carne de porc, de vită, de pui sau de pește. Orice fel de carne preparată la grătar conține multe substanțe potențial cancerigene. Faptul este demonstrat științific fără dubii. La prepararea cărnii la temperaturi ridicate se formează multe substanțe periculoase pentru sănătate pe termen lung. Fumul rezultat din arderea grăsimilor ce cad pe jar este și el toxic, deși miroase frumos într-o primă fază și este îmbietor.
- Arsurile de pe carne sunt periculoase pentru stomac pe termen scurt, mediu și lung, ca orice arsură de fapt, fie ea de pe carne, legume sau pâine. În nici un caz nu trebuie consumate părțile arse.
Ce-i de făcut atunci, să nu mai mâncăm deloc carne la grătar? Să mâncăm doar carne fiartă? Să renunțăm de tot la carne? Iată câteva soluții.
- Nu trebuie exagerat cu grătarele. Din când în când este chiar indicată ieșirea la un grătar, pentru a socializa cu prietenii, dar și pentru a mânca o bucată de carne savuroasă.
- Carnea preparată pe grătar trebuie făcută cu grijă. Grătarul trebuie bine curățat de arsuri, focul trebuie să fie moale iar carnea trebuie pusă doar deasupra cărbunilor încinși și sub nici o formă nu trebuie lăsat să pe pârlească pe flacără. Carnea marinată în prealabil se va prepara mai repede și va fi și mai gustoasă. Carnea trebuie întoarsă mereu pe toate părțile și nu trebui înnegrită. Ea trebuie să aibă o culoare frumoasă, rumenie, nu neagră.
- Pune carne doar pe jumătate din grătar, iar pe cealaltă legume, că și acestea sunt foarte gustoase dacă sunt preparate astfel. Vei avea o masă mai gustoasă, deși mai săracă în carne.
- Unele grătare au sisteme de captare a grăsimilor scurse, pentru ca acestea să nu se ardă. Dacă nu ai un astfel de sistem, lasă temperatura mai mică și îndepărtează fumul ventilând cu ceva, ca să nu intre fumul în carne.
- Mănâncă și carnea preparată cât mai variat cu putință, ca de altfel toate celelalte alimente. Chiar și carnea prăjită poate fi bună, dacă respecți regulile de la prăjirea cărnii. Carnea fiartă poate fi făcută cu un sos delicios alături.
Nu trebuie să mănânci doar grătare pentru a semnaliza celorlalți membri ai tribului că ai ce mânca. Toată lumea are ce mânca, desigur mai mult cei care muncesc!
Leave a Reply