Alăptarea bebelușului la sân. 9 sfaturi de care să ții cont.
De ce este necesar ca nou-născuții să fie alăptați la sân și cum să faci asta?
După toate rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății și după toate sfaturile medicilor specialiști este absolut necesar ca noile mămici să-și alăpteze la sân bebelușii. Nimic altceva nu poate înlocui laptele matern, care este cel mai valoros aliment pentru un nou-născut și prin urmare alăptarea la sân se impune ca cea mai importantă cale de hrănire a copilului mic.
Alăptarea la sân este cea care „construiește” o sănătatea bună a copilului încă din primele săptămâni de viață oferindu-i nu doar hrană pură ci și anticorpii, vitaminele și mineralele pe care nu le poate încă „fabrica” sau lua din altă parte.
De asemenea, toate studiile au arătat că alăptarea la sân este benefică și pentru mamă, protejând-o de multe boli. Femeile ce alăptează au șanse mult mai reduse de a face ulterior cancer mamar, cancer ovarian sau diabet zaharat.
În cele ce urmează iți voi da câteva sfaturi alaptare cu recomandarea să te documentezi în continuare și din mai multe surse și mai ales să urmezi sfaturile medicilor. Un copilaș trebuie tratat și îngrijit cu maximă atenție și implicare deoarece el reprezintă de fapt viitorul oricărei familii.
- Alăptarea trebuie începută imediat după naștere. Acest lucru este ușor de făcut pentru mamele ce nasc pe cale naturală. Însă și cele ce nasc prin operație cezariană trebuie să înceapă cât mai repede alăptarea, după ce se trezesc din anestezie.
- La început nu este indicat să încerci să-i faci copilului un orar de alăptare, ci pur și simplu trebuie să i se dea să sugă lapte atunci când o cere. În primele 4 – 6 săptămâni se recomandă evitarea totală a biberonului, adică a hrănirii mixte. Desigur sunt și cazuri când efectiv trebuie apelat la biberon, dar dacă nu este cazul, copilașul trebuie să sugă doar de la sân.
- Tot în primele săptămâni de viață, dacă bebelușul este hrănit cu lapte matern, el nu mai are nevoie și de alte lichide, cum ar fi ceaiul sau apa. În cazul colicilor intestinale însă se poate folosi un ceai recomandat de medic. De obicei aceste ceaiuri anti-colici sunt pe bază de chimen.
- Pentru mama care alăptează este interzis consumul de alcool, care trece rapid în laptele matern. Ar fi bine ca proaspăta mămică să renunțe și la fumat, dacă era fumătoare și nu a renunțat la acest urât obicei din timpul perioadei de graviditate.
- Alăptarea trebuie făcută într-o atmosferă de calm și confort, într-o cameră liniștită, având în vedere și faptul că ulterior bebelușii pot adormi, imediat după ce au supt sau chiar în timp ce sug. Ca să nu fie nevoită să se deplaseze în timpul alăptării, care poate fi și mai lung, mămica ar fi bine să-și ia alături și un pahar cu apă și desigur să se asigure că nu are nevoie să meargă la toaletă chiar atunci. Dacă este întrerupt din supt, copilașul nu va reacționa pozitiv. În orice caz, alăptarea nu trebuie să dureze mai mult de 30 de minute. 10 minute sunt de cele mai multe ori suficiente.
- În timp ce suge, copilul trebuie să stea foarte comod, la fel ca și mămica de altfel. Tehnica de a-l apropia pe copil de sân și de a iniția alăptarea se învață foarte repede, fie din proprie experiență, fie din experiențe altor mămici sau de la medic. În nici un caz copilul nu trebuie forțat, ci „învățat” să caute singur sfârcul care-l va hrăni.
- Trebuie avute în vedere și alte aspecte de sănătate a mamei și a copilului, cum ar fi de exemplu candidoza bucală, care dacă apare nu este o nenorocire, dar îl poate deranja pe copil la supt. Există tratamente potrivite și pentru bebeluși și pentru mămici, important este ca orice problemă medicală să fie cât mai repede rezolvată.
- Copilul trebuie lăsat să sugă pe săturate, indiferent dacă el golește doar un sân sau chiar pe ambii. El știe instinctiv de câtă mâncare are nevoie și se va opri doar când este sătul. Bebelușul nu trebuie suspus „la dietă”. El are nevoie să mănânce.
- După ce a terminat de supt el trebuie să elimine aerul înghițit odată cu laptele, adică trebuie să râgâie. Sunt mai multe tehnici pentru asta, cea mai comună fiind ținerea copilașului pe umăr și baterea foarte ușoară cu palma pe spate în zona omoplaților. Dar și această tehnică se învață repede de către mămici.
Pentru noile mămici, această nouă „îndeletnicire” se învață, așa că ele trebuie să se documenteze din mai multe surse, să asculte doar de medici sau de sfaturile altor mămici pricepute și să nu dea crezare la orice se discută în diverse grupuri de Social Media sau la ce spune bunica sau mătușa, ca să zic așa.
Într-adevăr, alăptarea este importantă. Sunt pro-alăptare, însă din păcate, din cauza unor probleme de sănătate care necesitau tratament urgent, am fost obligată de medici să închei alăptarea foarte repede, când avea Denisa cam 2-3 luni. Am intrat în depresie când nu am mai putut alăpta…
Ce trist! 🙁 Nici eu nu am putut alapta prea mult. Doar pana la 6 luni….