Invenții care au schimbat lumea (2) – mașina de tocat carne
În această serie de articole, începută cu ceva timp în urmă, am decis să vă vorbesc despre invenții care au contribuit foarte mult la îmbunătățirea vieții oamenilor de pretutindeni. Este vorba despre invenții simple, dar care au avut un impact major în societate.
În primul articol din mini-serie v-am spus despre mașina de cusut, iar astăzi am decis să să-ți vorbesc despre ceva mult mai simplu din punct de vedere al realizării, dar de asemenea ceva ce a schimbat în bine felul în care trăiesc oamenii: mașina de tocat carne.
Pare ceva atât de banal și atât de obișnuit încât nici nu ne putem imagina cum era pe vremea când acest obiect casnic nu exista. Oare cum or fi gătit cei din Antichitate sau din Evul Mediu când nu existau mașini de tocat carne? O tocau ei cumva cu cuțitul sau cu satârul, dar era de muncă la aceste operațiuni.
Mereu îmi amintesc, atunci când mănânc sarmale sau ciorbă de perișoare de Ismail, turcul bucătar și marinar bun la toate, personaj simpatic din romanul Toate pânzele sus: la un moment dat el se lăuda că făcuse borș de perișoare cu carne tocată la satâr, nu la mașina-tocător, adică ceva deosebit, cum se făcea din vechime. Cred că acum foarte puțini sunt cei care se mai încumetă să toace carnea la satâr.
Karl Drais (Karl Freiherr von Drais) care a trăit între anii 1785 și 1851 a fost un nobil german pasionat de inventică și este creditat ca inventatorul mașinii de tocat carne. El a fost de altfel un inventator prolific și pe lista invențiilor lui se pot trece mai multe tipuri de biciclete (fără lanț), un dispozitiv de înregistrare pe hârtie a muzicii unui pian, o mașină de scris și desigur a mașinii de tocat carne.
Dar nu neapărat tocatul cărnii l-a determinat pe nobilul german să inventeze mașina de tocat carne, ci posibilitatea acesteia de a fi folosită pentru a umple cârnați. Toată lumea știe că patria cârnaților este Germania și că la ei există sute, dar ce zic eu sute, mii de tipuri de cârnați. Germanul obișnuiește să mănânce cârnați cu bere, iar invenția lui Karl Drais a făcut ca industria cârnaților „să explodeze”, să se diversifice și practic fiecare familie să-și poată inventa propria rețetă de cârnați.
O componentă principală a mașinii de tocat carne este melcul lui Arhimede, adică „spirala” care preia carnea și o împinge spre cuțite și piesa din metal găurită. Melcul lui Arhimede, după cum cred că deja v-ați dat seama, a fost cunoscut încă din antichitate și deși poartă numele vestitului savant grec, fusese folosit și de egipteni cu mult înaintea lui, pentru a pompa… apă. Arhimede însă a fost cel care a făcut calculele, teoreticianul care l-a descris, așa că acum îi poartă numele. Acest melc al lui Arhimede are astăzi nenumărate întrebuințări, la transportul diverselor produse în foarte multe ramuri industriale.
Așadar o invenție antică (melcul) și un german iscusit pasionat de cârnați au făcut să apară și mașina de tocat carne, prezentă în orice bucătărie din orice casă și care ajută enorm la prepararea a nenumărate feluri delicioase de mâncare din carne. Să spunem numai sarmale, chifteluțe, musaca, perișoare, sos Ragu pentru paste, cârnați, caltaboși, mici, biscuiți de casă etc. ca să ne dăm seama ce „săraci” (din punct de vedere culinar) am fi fost dacă nu ar exista banala mașină de tocat carne.
Progresul s-a făcut simțit desigur și în acest domeniu, astfel încât acum, pe lângă banalele, atât de simple și utile mașini de tocat carne manuale, există și mașini de tocat carne electrice, de uz casnic sau industriale. Există mașini de tocat industriale care prelucrează nu kilograme, ci tone de carne pe oră, dotate cu motoare foarte puternice și cu „creier” electronic, care pot fi programate și care sunt de un ajutor imens pentru toți, deoarece produsele din carne prelucrată sunt nelipsite din dieta societății omenești.
O invenție genială, după părerea mea! Sigur nu era la fel fără ea, mai ales că sunt atâtea mâncăruri delicioase la care avem nevoie de carne tocată.
Da, asa e! 🙂