Ce înseamnă plating. Stiluri de plating din care să te inspiri.
Față de epocile istorice care s-au scurs de la apariția omului pe Pământ, cea în care trăim acum, cu toate relele ei, este totuși cea mai îndestulătoare în ceea ce privește abundența de bunuri și de resurse de hrană.
Există desigur și țări foarte sărace unde încă se mai moare de foame, dar asta nu din cauză că nu ar fi suficientă hrană pentru toți locuitorii planetei, ci din cauza conflictelor armate și a proastei gestionări a crizelor.
Pentru că hrana există din abundență în foarte multe țări care trăiesc în pace, oamenii se mai pot preocupa și de alte elemente legate de mâncare, adică de elemente ce țin de gusturi, arome și de aspectul estetic.
O veche vorbă din popor, întâlnită și la noi dar și la alții, spune că ne săturăm și cu ochii atunci când mâncăm ceva bun, dar care arată și bine. Nu este de mirare deci că restaurantele se întrec în a prezenta în fel și chip un anume fel de mâncare. Plate înseamnă farfurie în limba engleză, iar plating este un termen care se referă tocmai la modul de prezentare în farfurie al unui anumit fel de mâncare.
Căutând informații pe internet se vor putea găsi nenumărate idei plating pentru ca oricine să poată realiza și acasă la el/ea o prezentare de excepție a unei farfurii cu mâncare, cu care să-și uimească oaspeții. Există astfel:
- Farfurii aranjate cu personalitate, la care bucătarul/bucătăreasa dă frâu liber imaginației încercând să creeze ceva original, nemaivăzut. Dacă vă veți întreba ce este creativitatea, o astfel de farfurie ar putea fi răspunsul. La aranjarea mâncării în farfurie pot fi cooptați și copiii, deoarece și ei trebuie să-și cultive această importantă trăsătură a intelectului numită creativitate.
- Plating cu forme verticale, care se pretează pentru anumite feluri de mâncare, cum ar fi cele cu carne care are și os (costițe de miel, de porc), dar nu numai. Se înțelege că la astfel de farfurii există „o piesă” centrală care atrage atenția și care este de obicei felul principal, la care se mai adaugă și alte ingrediente, numite garnituri.
- Platingul cu înălțimi diverse combină pe o farfurie ingrediente care tocmai prin felul în care sunt dispuse, atrag atenția asupra lor fiecare în parte. De obicei legumele și orezul se pretează la astfel de aranjamente.
- Platingul în straturi multiple este potrivit pentru cei ce adoră misterul, deoarece unele dintre ingredientele din care este compus felul de mâncare pot fi și ascunse dedesubt. Este potrivit de asemenea și pentru ca cel ce mănâncă să combine diverse texturi, gusturi și arome, tăind feliile pe verticală și având astfel în furculiță un mix interesant.
- Un plating multicolor se obține atunci când se realizează o combinație potrivită de ingrediente cu culori diferite. Legumele sunt colorate foarte divers și numai bune pentru a fi aranjate în fel și chip pentru a obține o farfurie colorată.
- Platingul de tip peisaj este și el o încântare pentru ochi, creatorul/creatoare reușind efectiv „să picteze” în farfurie folosind inepuizabilele resurse pe care natura i le pune la dispoziție.
Ca să aveți inspirație pentru următoarele aranjamente pe care le veți face, mai citiți despre plating și din alte surse și veți reuși cu siguranță să oferiți oaspeților o masă de neuitat.
Eva Anca says
Îi admir pe cei care au inspirație și creativitate pentru plating, chiar am o prietenă care realizează niște platinguri de toată minunea. Asta chiar e un lucru la care eu nu ma pricep deloc, sunt total antitalent la plating.
Claudia says
Platingul se invata 😉 Cu putin efort, cu putina imaginatie, cu putina practica, in timp il inveti 🙂