Depozitul bancar, o modalitate sigură de economisire
Un mic articol jurnalistic în format audio pe care recent l-am ascultat la unul dintre posturile de radio din țara noastră m-a determinat să scriu acest articol. Se știe că românii au acum la 30 de ani de la căderea comunismului un nivel destul de redus de educație financiară, deși a apărut și o disciplină cu acest nume care se predă elevilor de gimnaziu.
Nivelul redus de cunoștințe financiare temeinice, adevărate, este și cauza pentru care enorm de mulți miliardari de pe la noi și-au pierdut foarte repede averile uriașe făcute peste noapte. Acestora le mai spunem acum și miliardari de carton. Și tot nivelul extrem de redus de cunoștințe financiare a făcut ca foarte mulți români să piardă sume importante de bani prin intermediul jocurilor piramidale (numite și piramide Ponzi).
Astăzi vom discuta despre două modalități de economisire și anume despre banii „la ciorap” și depozitele bancare.
Despre banii strânși „la ciorap” nici nu am pomenit în titlu, ca să nu stârnesc râsete printre cititori. Și totuși, acest mod de economisire cunoscut și sub denumirea bani „la saltea”, există de când au apărut banii pe pământ. Este practic primul mod de a strânge banii, apărut cu mii de ani înaintea apariției sistemului bancar.
Acest mod de economisire presupune să pui singur deoparte în fiecare lună diverse sume de bani, cu scopul de a strânge o anumită sumă pentru o utilizare ulterioară: pentru o investiție în casă, pentru a achiziționa un bun anume sau pentru a merge în concediu de exemplu. Banii îi pui undeva în casă, într-un loc anume, nu neapărat într-un ciorap sau sub o saltea, cum se proceda odinioară.
Avantajul metodei este că ai mereu acces imediat la banii tăi, dar acesta este în același timp și un dezavantaj, deoarece poți începe să-i cheltui, dacă nu ai destulă voință să-i lași acolo să se adune. Mai pot fi și furați de cineva care îți sparge casa.
Un depozit bancar însă este mult mai sigur, deoarece nu mai ții banii în casa ta, ci într-o instituție care de cele mai multe ori îți garantează suma depusă. În multe țări avansate din punct de vedere al organizării sistemului bancar, există chiar un sistem național de garantare a depozitelor bancare, până la un anumit prag.
Depozitele bancare sunt și purtătoare de dobândă, chiar dacă aceasta este mult mai mică decât dobânda care se poate obține utilizând alte instrumente de economisire. Însă foarte multă lume preferă depozitele bancare pentru siguranță și în cazul în care se urmărește economisirea pe un interval mai scurt de timp și nu investirea banilor pe termen lung.
Există multe tipuri de depozite bancare, fiecare cu avantajele sale și întotdeauna ofertele băncilor trebuie studiate cu mare atenție.
Chiar o informație utilă. Și noi ne gândim acum care e cea mai bună variantă de economisire pentru noi. Mulțumesc!
Cu drag. Sper sa va fie de folos 🙂