Ce este contractul de comodat și la ce folosește
Există în România multe firme foarte mici, care au doar un singur asociat (patron ca să-i zicem așa după cum ne-am obișnuit) și care își au sediul la reședința familiei. Există și firme mai „mari”, cu câțiva salariați, care au sediul tot într-o casă sau într-un apartament de bloc. Dar există și firme foarte mari care la un moment dat au nevoie să folosească bunuri pe care nu le dețin, pentru a-și desfășura activitatea.
Foarte multe firme deci trebuie să încheie la un moment dat un contract de comodat și de aceea am găsit util subiectul pe care l-am ales pentru articolul de față. Aș putea spune chiar că m-am întâlnit personal cu această problemă, a încheierii unui contract de comodat, atunci când am înființat firma ce deține site-urile de pe care tu citești și articolul de față.
De asemenea, mulți dintre voi dacă nu v-ați întâlnit încă, vă veți întâlni cu problema încheierii unui contract de comodat atunci când veți înființa propria firmă, pe care vă doresc să o faceți și să aveți succes!
Ce înseamnă comodat?
Așadar, comodat înseamnă darea spre folosință unei alte persoane sau firme (care și ea, firma, este o persoană juridică) a unui bun propriu (personal), fie că eu cel care dau bunul sunt persoană fizică, fie că sunt la rândul meu reprezentant al unei persoane juridice (firmă).
Cu alte cuvinte, un contract de comodat este un contract de împrumut, de dare spre utilizare a unui bun, nu de transfer de proprietate.
Bunul respectiv nu-și schimbă proprietarul, pentru că nu este vândut. De asemenea, bunul respectiv nu este închiriat, deoarece nu se obțin venituri prin darea acestuia spre folosință. Dar să vedem câțiva termeni și câteva detalii despre acest tip de contract.
Ce înseamnă comodant și comodatar?
Comodantul este cel care oferă bunul spre folosință. De cele mai multe ori, când înființezi o firmă foarte mică, declari că sediul firmei este în locuința proprie, sau în apartamentul părinților, sau al bunicilor. În acel moment, chiar la înființarea firmei, se încheie un contract de comodat între proprietarul locuinței și firma ta, care va avea și ea acolo în casă o cameră sau doar un birou și unde îi este sediul.
Comodatarul este cel care primește bunul spre folosință cu titlu de împrumut. Adică mica ta firmă abia înființată este comodatarul, care va beneficia pentru sediu de un mic spațiu în locuința ta, a părinților sau bunicilor, după caz.
Un astfel de contract este de obicei unul tipizat iar actele necesare sunt puține, după caz. Pe site-ul pe care te-am trimis mai sus le poți găsi imediat în funcție de tipul de contract de comodat încheiat. Un astfel de contract este în orice caz mult mai simplu de realizat decât documentația pentru un stimulent de inserție, de exemplu, dar de fapt orice tip de operațiune care se face într-o firmă își are actele și logica ei, care nu ar trebui să fie prea greu de urmărit dacă tot ai decis să fii un capitalist.
Tot acolo te vei putea documenta în detaliu despre obligațiile părților și despre situația în care încetează un contract de comodat. Este de la sine înțeles că cel ce împrumută bunul va trebui să-l restituie la fel după ce-l folosește, adică în bună stare de funcționare. Este tot de la sine înțeles că cel ce utilizează cu titlu de împrumut un bun, va trebui să suporte și cheltuielile aferente.
Este cazul mai ales al automobilelor, pentru că de obicei mașina proprie, sau a soțului/soției poate fi utilizată de firma lor sau a unuia dintre ei, tot pe baza unui contract de comodat. Astfel benzina pentru deplasările în interesul firmei va fi plătită de firmă, iar benzina pentru deplasările familiei în concediu, de proprietarii mașinii. Alta va fi situația în care firma are mașină proprie și este deci proprietara acelui bun.
Dar citiți și documentați-vă că nu este greu, mai ales că articole despre subiect sunt destule. Succes în afaceri!
Și eu am contract de comodat pentru PFA, în locuință. Mi s-a părut chiar amuzant oarecum procedeul ăsta…
Da, e amuzant daca esti si propritarul spatiului si singurul asociat :))) Iti dai acordul tu…tie :))