De ce să investești în metale prețioase
În perioade economice tulburi este dificil să te decizi în ce să investești economiile, ca să le asiguri în timp și valoarea lor să nu se deprecieze. Banii pot fi ținuți în conturi bancare (care au însă dobânzi minime, chiar spre zero) sau în depozite, precum și în fonduri de investiții.
Operele de artă au fost mai mereu niște investiții interesante și deseori deosebit de profitabile, dar acestea costă destul de mult și nu oricine poate să cumpere tablourile unui pictor renumit. Proprietățile imobiliare par și ele niște investiții bune, dar care pot fi greu vandabile în timpul crizelor economice.
Metalele prețioase însă au fost investiții bune în mai toate perioadele istorice, după cum demonstrează istoria milenară a umanității. În acest articol vom enumera câteva motive pentru care investiția în metale prețioase este recomandată în orice context și mai ales în perioadele de instabilitate politică și economică.
- Valoarea metalelor prețioase a crescut constant în timp de-a lungul întregii istorii a societății omenești. Uneori creșterea a fost mai accelerată, alteori mai lentă, dar întotdeauna a exista o creștere a prețului aurului, argintului, a altor metale și a pietrelor prețioase, astfel încât nu doar că investiția și-a păstrat valoarea, dar și-a mărit-o considerabil.
- Metalele prețioase pot fi prelucrate sub formă de bijuterii, a căror valoare este și mai ridicată. În plus, niște lanțuri aur bărbați sau niște pandative pentru femei pot fi purtate în ocazii speciale, pot fi lăsate ca moștenire din tată în fiu sau din mamă în fiică și pot îngloba în ele chiar povestea unei familii.
- Investiția în metale prețioase nu este foarte costisitoare. Iată de exemplu, o brățară aur bărbați nu costă o sumă enormă, care să nu fie accesibilă aproape oricui. Nu oricine însă poate cumpăra un tablou celebru sau o sculptură a unui mare artist. Aurul și/sau argintul sub formă de bijuterii pot fi achiziționate în timp, cheltuind pentru asta sume de bani economisite în timp. Adică o investiție în metale prețioase o poți face „în rate”, pe care le faci singur și decizi când și cum plătești, în funcție de posibilități. În timp poți acumula un mare număr de bijuterii și chiar de lingouri de aur, ceea ce reprezintă o investiție sigură în timp.
- Metalele prețioase au o valoare considerabilă într-un volum mic, astfel încât este foarte economic să-ți păstrezi vreme îndelungată investiția cu costuri de întreținere zero (dacă le păstrezi acasă). Nu același lucru se poate spune și despre imobiliare, a căror întreținere costă mult și uneori pot fi greu vandabile pentru a fi transformate în lichidități.
- Metalele prețioase nu se degradează cum se pot degrada de exemplu operele de artă sau hârtiile acțiunilor. Există riscul desigur ca acestea să fie furate, dar pot fi păstrate în siguranță în seifurile băncilor, unde beneficiază și de asigurare. Asta presupune niște costuri, care oricum sunt infime raportate la valoarea bijuteriilor sau a altor forme fizice ale metalelor prețioase.
În încheiere nu trebuie să uităm faptul că metalele prețioase pot fi valorificate ulterior chiar și în condiții economice dificile, deoarece acestea sunt cumpărate nu doar de către persoane fizice, ci și de bănci, de state, de corporații etc.
Vă plac bijuteriile? Vă plac metalele prețioase?
Eva Anca says
Metalele prețioase întotdeauna au reprezentat o investiție foarte bună, zic eu. Un articol cu informații clare și utile.
Claudia says
Multumim! Ma bucur ca il consideri util, Anca.