Tu știi câte feluri de sisteme de pensii sunt?
În acest articol continuăm prezentarea (vezi aici primul articol) foarte pe scurt a sistemelor de pensii care există în lume la ora actuală. În articolul anterior am făcut o foarte scurtă istorie a sistemelor de pensii și am pomenit și de sistemul existent acum la noi, în care cei care sunt activi și muncesc acum plătesc pentru cei bătrâni care s-au pensionat.
Acest sistem nu este unul de natură să fie sustenabil, deoarece din ce în ce mai puține persoane active vor ajunge să plătească din ce în ce mai mult pentru din ce în ce mai mulți pensionari. În plus, mai există și unii „speciali” care pe baza unor legi aberante, complet inechitabile și fără nici o legătură cu ce au contribuit beneficiarii, ajung să aibă pensii nesimțite.
De altfel sistemul românesc de pensii este complet dezechilibrat și în fiecare an deficitele uriașe de la fondul de pensii sunt acoperite de contribuții de la bugetul de stat, adică „se pompează” bani care ar trebui să ajungă în altă parte, să fie folosiți pentru dezvoltare de exemplu.
La americani și mai apoi și în multe alte țări, au apărut de multă vreme sisteme de pensii la care banii tăi depuși acolo nu se duc la cei deja pensionați, ci rămân doar ai tăi. Practic atunci când te pensionezi, vei avea parte exact de banii tăi pe care i-ai pus deoparte în timpul vieții active prin intermediul acelui sistem de pensii. În cele mai multe cazuri banii astfel adunați de la persoanele active sunt investiți, fondurile de pensii funcționând și ca fonduri de investiții, astfel încât banii vor fi înmulțiți.
Sistemele de acest tip ar fi pe undeva corecte și echitabile dacă nu ar exista și funcționari corupți, hoți și puși doar pe căpătuială. Adică banii adunați de la mulți oameni să fie „sifonați” de cei care pot să o facă, fondul să dea faliment iar pensionarii viitori să rămână fără pensii. S-au petrecut multe asemenea cazuri în trecut și încă este posibil să se mai întâmple și tocmai de aceea statele intervin prin măsuri legislative și prin controale stricte în ceea ce privește modul în care fondurile de pensii administrează banii.
Există foarte mulți pensionari care au ajuns să se bucure de o bătrânețe fără griji după ce au contribuit la un astfel de sistem de pensii performant, bine administrat și care le-a păstrat cu grijă banii, înmulțindu-i prin investiții profitabile. Un astfel de sistem este echitabil și prin aceea că nu „apasă” asupra bugetului de stat, deoarece nu folosește bani de la buget ca să plătească pensionarii actuali, aceștia beneficiind exact de banii lor. De pensii speciale nesimțite nici nu poate fi vorba!
Mai există și sisteme de pensii mixte, în care pensionarii beneficiază de banii lor proprii puși de o parte, dar și statul contribuie cu anumite procente din total, dar despre aceste sisteme mixte vom discuta în episodul viitor.
Chiar nu știam și recunosc că nu prea m-am informat cu privire la pensie.
Eu ma mai informez…deh..varsta :p