Coaching cu NLP – autori Joseph O’Connor și Andrea Lages,
cu subtitlul Cum să fii un coach de succes, Editura Curtea Veche Publishing, București 2019
Despre NLP am citit și am mai scris recenzii ale cărților pe care le-am citit, iar cei pasionați de dezvoltarea personală sunt familiarizați cu acest domeniu interesant al psihologiei practice. Apărut inițial ca un set de acțiuni concrete pentru îmbunătățirea tehnicilor de vânzare, NLP a depășit de mult acel stadiu și a început să fie utilizat cu succes în foarte multe domenii ce presupun interacțiuni umane.
Cartea despre care vă vorbesc în recenzia de astăzi, Coaching cu NLP, este însă prima care propune utilizarea tehnicilor NLP în coaching. Și despre coaching au auzit cu siguranță cei ce se dedică dezvoltării personale. De la simpla idee de antrenor și antrenament (pentru că asta este un coach în limba engleză), termenul s-a „desprins” și a ajuns să fie asimilat mai mult acum (în psihologia practică desigur) cu cel de „maestru spiritual”, de „mentor”, de „profesor” pentru un învățăcel.
Cam în orice domeniu, atunci când ești la început de drum, la început de carieră, ai nevoie de un individ care are foarte multă experiență și care te poate învăța foarte multe, mai cu seamă în ceea ce privește aplicațiile practice ale celor învățate (mai mult teoretic) până atunci. Acesta este un coach.
Un tânăr medic chirurg de exemplu va avea nevoie să stea lângă un maestru, un medic cu multă experiență, pentru a deprinde tainele profesiei, chiar dacă el, tânărul, este foarte bine pregătit teoretic. Un tânăr care are potențial să fie manager, va trebui mai întâi să învețe de cei cu foarte multă experiență, deoarece doar avântul și romantismul tinereții nu ajung ca să fii un manager bun. În fine, chiar un tânăr politician va trebui să învețe de la cineva în vârstă cum să stăpânească arta negocierii, a compromisului…
În această carte se propune utilizarea de către cei ce ajung să fie „mentori”, a tehnicilor NLP pentru a reuși să-și facă înțeles mesajul și să-l transmită mai eficient cursanților, pentru ca aceștia la rândul lor să învețe mai repede și mai temeinic cum să devină oameni de succes în orice domeniu, cum ar fi management, afaceri, sport, viață personală etc.
Cartea a fost foarte apreciată de criticii de specialitate deoarece este clară și concisă. Este structurată în patru părți, primele trei având zece capitole în total, iar a patra fiind despre Resurse. Așadar, prima parte ne lămurește Ce este coachingul și poate fi citită cu mare ușurință și de cei care nu au auzit până acum despre acest domeniu.
La fel este și partea a doua, Arta coachingului, unde de asemenea sunt oferite cititorului o multitudine de informații care-i vor fi utile indiferent de domeniul în care va dori să le aplice. Această parte este prin ea însăși o carte mai mică despre coaching și poate fi utilizată ca atare.
În partea a treia însă, Coaching-ul în practică, ni se vor prezenta foarte concret modalitățile în care un coach de succes se poate folosi de tehnicile NLP pentru a se apropia de cursant, pentru a afla mult mai multe despre el decât acesta ar putea lăsa să se înțeleagă prin cuvinte și cum să-i canalizeze energia și atenția către scopurile propuse, acelea de a se pregăti, de a învăța ceva cu eficiență maximă. Un coach de succes nu este cel care vorbește mult în fața unor săli cu sute de cursanți, ci cel care știe și să asculte și să-și înțeleagă învățăcelul.
Partea a patra intitulată Resurse ne dă indicații specifice pentru a fi utilizate în cadrul fiecărui capitol.
Ca și lucrare de dezvoltare personală această carte este una foarte potrivită, deoarece oferă concret metode și procedee clare de urmat pentru cei care vor să fie coach de succes, dar, de asemenea și pentru orice cititor care dorește să evolueze în carieră și în viața personală. Eu mi-am comandat-o pe Libris.ro unde mai puteți găsi încă o carte scrisă de Joseph O’Connor, ”Manual de NLP”.
Eva Anca says
O recomandare chiar interesantă. De NLP am mai auzit, în mare știu cam ce presupune, însă recunosc că nu am citit nimic despre acest subiect.
Claudia says
Merita aprofundat 🙂