Solstițiul de iarnă 2021 – cea mai lungă noapte a anului
În fiecare an în jurul datei de 21 decembrie (rareori pe 22 decembrie) are loc un eveniment astronomic deosebit de important și anume solstițiul de iarnă. Anul acesta solstițiul de iarnă este pe 21 decembrie la ora 17:59. Este începutul iernii astronomice, chiar dacă din acel moment zilele vor crește și nopțile se vor micșora în consecință.
Cuvântul solstițiu vine din alăturarea a două cuvinte din limba latină care au dat un cuvânt compus, de sine stătător, anume solstitium adică „soarele stă”. Într-adevăr, pentru astronomii antici, care nu aveau mijloacele moderne de urmărire a cerului pe care le au oamenii vremurilor moderne, se părea că Soarele „stă” pe cer, în sensul că în cele câteva zile din jurul lui 21 decembrie, astrul nostru nici nu (mai) coboară, nici nu mai urcă pe cer la ora amiezii față de linia orizontului.
Oricine știe că vara la amiază soarele este sus pe cer, dar odată cu trecerea solstițiului de vară (21-22 iunie), acesta începe să coboare zi după zi, astfel încât iarna steaua sistemului nostru solar este destul de jos la vremea prânzului.
Oricine ar trebui să știe că în fiecare zi până la solstițiul de iarnă, Soarele răsare cu un minut mai târziu și apune cu un minut mai devreme, astfel că fiecare zi este mai scurtă cu două minute decât precedenta, iar fiecare noapte mai lungă în consecință tot cu două minute.
Ei bine, mult nu mai este până când această micșorare a zilei se va inversa: după 21 decembrie fiecare zi va fi cu două minute mai lungă decât precedenta.
Solstițiul de iarnă a fost din vechime un eveniment major în cadrul civilizațiilor umane și a fost sărbătorit în multe feluri. Dar peste tot a fost o sărbătoare a luminii, a biruinței asupra iernii care de fapt chiar acum începe. Creștinismul a preluat sărbătoarea pre-creștină a solstițiului și a transformat-o în sărbătoarea Crăciunului, adică a Nașterii lui Iisus.
Există foarte multe superstiții populare legate de aceste sărbători ale iernii și nu stăm acum să le enumerăm. Trebuie totuși știut faptul că toate obiceiurile actuale de Crăciun și de Anul Nou sunt de fapt un amestec de tradiții pre-creștine mai vechi cu altele creștine mai noi. În vreme ce colindele de Crăciun sunt clar de sorginte creștină, obiceiuri cum ar fi Plugușorul, Semănatul, Sorcovitul etc. au origine arhaice, din vremuri străvechi.
Dar indiferent de originile acestor sărbători ale iernii, ele sunt sărbători ale bucuriei și așa vă doresc tuturor să le percepeți, alături de cei dragi!
Eva Anca says
Atât de frumos și explicit ai scris, încât este prima oară când înțeleg cu adevărat ce înseamnă solstițiul de iarnă. Mulțumesc pentru informații!
Claudia says
Cu mare drag 🙂 Ma bucur ca ai inteles!