Ce să faci cu voucherele de vacanță încă nefolosite?
Iată o întrebare pe care mulți posesori de vouchere de vacanță și-au pus-o în ultima vreme. Ce poți să (mai) faci cu voucherele de vacanță pe care nu le-ai consumat încă? Mai sunt valabile? Le pierzi sau mai sunt speranțe să le folosești în anul care vine?
În domeniile care aparțin de administrația statului (în domeniul bugetar adică), dar și în multe firme din domeniul privat, salariații au primit în anii din urmă vouchere de vacanță, ca un stimulent pentru turismul românesc, dar și ca metodă de răsplătire a angajaților.
Dacă a fost bine sau nu să se acorde vouchere de vacanță este o altă întrebare, pe care nu o analizăm aici. Cei din turism consideră că a fost ca „un balon de oxigen” pentru ei, deoarece fluxul de turiști a crescut mai ales acum, când pandemia ne-a forțat să ne petrecem concediile mai mult în țară.
Pe de altă parte, se pare că beneficiind de un aflux mare de turiști „nemeritați” pe undeva, adică de turiști care nu au fost atrași prin calitatea serviciilor oferite, mulți agenți din turism au mărit prețurile, mărindu-și și profiturile, fără să se reformeze, fără să se modernizeze, bucuroși doar că și-au putut mări imediat profiturile.
Mai sunt însă și posesori de astfel de vouchere care încă nu le-ao folosit sau le-au folosit parțial și mai au încă o parte din ele rămase neutilizate. Dacă și tu te numeri printre aceștia și încă mai ai vouchere de vacanță, fie pe suport de hârtie, fie pe suport electronic (pe card), citește continuarea articolului ca să afli cum te poți organiza așa încât să nu le pierzi.
Logic și „la mintea cocoșului”, în primul rând va trebui să te interesezi despre valabilitate vouchere de vacanță din surse diferite. Se discutase că guvernul va prelungi valabilitatea acestora, dar încă nu a apărut nici un act administrativ care să stipuleze clar acest lucru. În caz că actul nu apare în timp util, riști să pierzi banii pe care-i mai ai de folosit , dacă nu găsești imediat o altă soluție, având în vedere faptul că anul acesta este pe sfârșite și odată cu el se termină și termenul de valabilitate a voucherelor.
Poți să-ți rezervi chiar acum un Revelion în foarte multe locuri din țară, pe care să-l plătești cu bani, dar și cu ce mai ai pe voucherele de vacanță, având în vedere faptul că există nenumărate oferte la agențiile de turism. Dacă ești un angajat care mai are și acces la benefit online ai putea chiar combina avantajele în servicii oferite de această platformă, plătind și altfel de servicii decât cele turistice pentru un sejur de vis într-un loc minunat la vremea schimbării anului.
O altă variantă foarte interesantă este oferită de mai multe agenții de turism online și/sau fizice, care îți preiau vocherele de vacanță încă valabile, pe care ei le vor deconta, în schimbul unui sejur turistic pe care ți-l vei alege în decursul anului viitor.
Ideea este benefică deoarece poți achiziționa pe viitor un pachet turistic plătind acum un avans. Vei alege în viitor unde și când vei merge. Aici există însă și un dezavantaj, care constă în faptul că agenția îți va oferi oricum ceva la un preț impus de ei, pe care nu cred că-l vei putea negocia.
În acest caz te poți gândi dacă nu cumva diferența pe care va trebui să o achiți ulterior nu este cam mare. Poți lua în considerare chiar „pierderea” asumată a valorii voucherelor rămase, urmând să-ți alegi pentru vara viitoare un sejur turistic poate la un preț decent, rezultat din jocul pieței libere bazată pe cerere și ofertă.
Indiferent ce vei alege, este alegerea ta și îți doresc să te bucuri de o vacanță plăcută.
La mine nu este cazul, dar cunosc persoane care au primit și le-au folosit deja, pentru a nu le pierde.