3 rase de câini prietenoase cu copiii
Unul dintre motivele pentru care iubitorii de câini îi țin și îi îngrijesc este și nevoia de a avea o companie pentru copiii familiei, deoarece s-a stabilit că acei copii care cresc alături de animale de companie devin mai sociabili, mai „ancorați” în realitate, mai iubitori de natură.
Un copil află atunci când are în casă un câine sau o pisică, faptul că animăluțul nu este o păpușă, că este o ființă vie cu nevoi, cu proprie personalitate și care necesită îngrijire și atenție, la fel ca și un… copil. Dintre diversele rase de câini unele sunt prietenoase cu copiii, în timp ce altele sunt foarte periculoase, fiind chiar interzise în unele țări.
În acest articol vom prezenta foarte pe scurt doar trei rase de câini recunoscute pentru faptul că sunt foarte prietenoase cu copiii și pot fi companioni de nădejde pentru toți membrii familiei.
- Foarte frumos, inteligent și atașat de familia adoptivă, un golden retriever este mereu un paznic de nădejde într-o gospodărie, dar și un prieten devotat pentru toți cei ai casei. Este un câine de talie medie (25 – 34 kg) și provine din Scoția (1860 apare ca anul în care rasa a început să fie „creată”). Culorile câinilor din această rasă variază, dar predomină acel auriu-portocaliu, care-l fac foarte frumos. Acest câine va participa cu plăcere la toate activitățile pe care membrii familiei doresc să le facă. Astfel el te va însoți credincios la pescuit, într-o drumeție sau la alergat. Este și un foarte bun câine de vânătoare, având un miros excelent. Are un temperament calm, dar este și un paznic de nădejde pe care te poți baza. Este una dintre rasele cele mai răspândite în multe țări occidentale.
- Popularizați prin mai multe filme (de desene animate, dar și cu actori), câinii dalmațieni sunt foarte cunoscuți în toată lumea, ieșind în evidență mai ales datorită culorii lor albe cu pete negre. Dalmația era o regiune a Imperiului Roman situată în zona cu ieșire la Marea Adriatică fostei Iugoslavii, mai precis a Croației din zilele noastre. De altfel Croația este acum recunoscută ca fiind țara de origine a câinilor dalmațieni, 1374 fiind anul în care au fost atestați prin documente. Acești câini de talie medie au fost creați tocmai pentru a păzi frontierele vechii Dalmații, dar și pentru vânătoare. Deosebit de inteligenți și de devotați, acești câini sunt și acum prieteni ai polițiștilor, militarilor și pompierilor (mai ales în SUA), făcându-se remarcați prin fapte deosebite. Dar dalmațienii s-au făcut remarcați și în familii, pe post de câini de pază și de companie. Nu sunt greu de ținut, mulțumindu-se doar cu ceva hrana umedă câini, dar cerând în schimb atenție și oferind devotament total. Sunt foarte prietenoși cu copiii și sunt de mare încredere.
- Un alt câine de talie medie, cel din rasa Collie, s-a remarcat printr-o inteligență deosebită. Având între 22 și 32 de kg, un câine Collie își va găsi cu ușurință locul printre membrii unei familii. Sunt recunoscuți ca fiind extrem de empatici și vor avea sentimente la fel ca membrii familiei. Nu puține au fost cazurile când prezența unui Collie a tratat depresia stăpânului adult, deoarece acești câini sunt total devotați unei activități și sunt efectiv parteneri atunci când un membru al familiei are de făcut ceva. De asemenea câinii Collie sunt și foarte prietenoși cu copiii, fiind blânzi și atașați. Dar vai de intrușii ce vor îndrăzni să atenteze cumva la integritatea copiilor sau ai membrilor familiei… Această rasă provine tot din Scoția și a fost creată ca și câine ciobănesc, fiind inițial folosiți la mânarea și adunarea turmelor de oi. Deoarece un Collie are o capacitate sporită de învățare, rasa s-a adaptat și a ajuns să fie folosită în toată lumea ca și câine de pază și de companie. Există acum multe variante de Collie în multe țări ale lumii iar într-o clasificare pe baza inteligenței, acest câine ocupă primul loc.
Pentru iubitorii de câini mult succes în adoptarea și creșterea unuia, dar mare atenție mai ales când în familie sunt și copii, deoarece unii câini chiar nu trebuie ținuți într-o familie, fiind agresivi și imprevizibili. Nu este cazul raselor descrise mai sus.
Foarte frumoși toți. Sora mea își dorea tare mult un dalmațian când eram copii, iar eu visam la un Saint Bernard.
Eh, Saint Bernard mi-ar placea si mie doar ca imi da totusi impresia ca e mai greu de crescut…