Ce este avatar de client și cum se creează
Dacă vrei să începi o afacere și ai început să studiezi cum poți face asta, e posibil ca, în cercetările tale să dai și peste noțiunea de avatar de client, un concept care face parte din strategia de marketing fără de care afacerea ta nu poate exista.
Ei bine, avatarul clientului nu este altceva decât profilul clientului tău ideal. Ca să fiu mai exactă, pentru a crea avatarul sau profilul clientului tău ideal va trebui să personalizezi calitățile acelei persoane care va aprecia cel mai bine propunerea ta de vânzare, îți va asculta cu interes mesajul de brand pe care îl transmiți și va investi în produsele sau serviciile brandului tău.
Mai mult de atât, acest client nu doar că va rămâne ideal brandului tău dar îi va îndrepta și pe alții spre afacerea ta. La urma urmei, marketingul nu este despre altceva decât despre a găsi exact acele persoane pe care tu vrei să le ajuți, să le spui acea poveste pe care ei vor să o audă și în final să le indeplinești/rezolvi o nevoie. Simplu, nu? Dar ce presupune să faci efectiv acest lucru? Hai să vedem în continuare.
A creiona profilul clientului ideal sau avatarul clientului presupune să reușești să vezi prin ochii unei altei persoane, să intuiești ce simte, ce nevoi are, să-i cunoști dorințele, experiențele, stilul de viață. Poți avea deja acest client în portofoliul tău (dacă ai deja o afacere pusă la punct și vrei să te extinzi) sau îl poți descoperi pornind de la caracteristicile unui client cu are visezi să lucrezi.
Acestui client va trebui să i te adresezi atunci când compui un text, creezi conținutul destinat unui discurs public sau creezi mesaje personalizate pe care le transmiți prin conturile tale de Social Media.
E ca și cum ai desena un portret al acestuia însă nu în creion, ci în date/informații despre el de genul unul locuiește, vârsta, profesia, situația financiară, starea civilă, preferințele alimentare, preferințele pentru felul în care își petrece timpul liber, nivelul de activitate, sănătatea, etc. Folosește orice amănunt care te-ar ajuta să creionezi ”portretul robot” al acestuia.
Crearea profilului clientului ideal sau al avatarului de client te ajută nu doar să-ți descoperi nișa pe care vrei să pui bazele afacerii ci mai ales micronișa. Cu cât ești mai exact în crearea profilului și definirea micronișei cu atât mai mult șansele tale de a dezvolta o afacere de succes cresc.
Întreabă-te cu ciine vrei de fapt să lucrezi, cum arată acea persoană, dă-i chiar și un nume și începe să-l descrii ca și cum ai vorbi despre cel mai bun prieten al tău. Notează într-o fișă, pe de o parte datele demografice cum sunt vârsta, starea civilă, unde locuiește, cum se îmbracă, unde îi place să meargă în vacanțe, ce venit are.
Vei avea nevoie și de date psihografice cum ar fi: cum petrece timpul liber, dacă de exemplu îi place mai mult să ia masa în oraș sau acasă, dacă preferă filmele sau mai degrabă lectura unei cărți, ce personalități sau persoane publice urmărește, care îi sunt valorile, ce bloguri sau reviste urmărește dar și cum ia deciziile de cumpărare. Și nu în ultimul rând, ce altceva a mai cumpărat!
Practic cum poți face asta? Prin mai multe metode dintre care enumăr câteva cum ar fi: sondajele de opinie, folosind instrumente precum: SurveyMonkey sau Google Forms, poți extrage date de pe canalele online ale afacerii, dacă aceasta este deja e activă. Studiază fiecare canale de marketing în parte pentru a aduna cât mai multe date după care organizează totul sintetizând informațiile într-o fișă care definește profilul clientului ideal sau avatarul de client.
Eva Anca says
Un articol cu adevărat util pentru antreprenori. Chiar cred că stabilirea avatarului clientului joacă un rol important în succesul unui brand
Claudia says
Da, este foarte importanta!