Trecerea în Noul An NU se sărbătorește peste tot la fel!
Ni se pare foarte firesc ceea ce trăim noi, nu și ceilalți. Obiceiurile noastre ni se par normale, iar dacă există alte obiceiuri, desigur că acelea sunt ale unor ciudați. Bunăoară iată acum de 1 Ianuarie noi sărbătorim trecerea în Noul An. La fel ca noi românii și majoritatea (sau aproape majoritatea) oamenilor de pe glob sărbătoresc intrarea într-un nou an.
Dar mai sunt și țări care sărbătoresc intrarea într-un nou an la alte date. Dacă stăm să-i numărăm numai pe chinezi și indieni, care împreună fac spre trei miliarde de oameni, iată că un procent însemnat din populația Terrei nu sărbătorește acum intrarea în 2022.
La aceștia îi mai putem adăuga pe iranieni și pe saudiți și deja avem țări foarte populate care au alte date pe care le consideră, după calendarul lor, drept zile de început ale unui nou an.
Indiferent însă de obiceiurile locale ale unor țări, toți locuitorii Pământului folosesc calendarul oficial, al nostru, deoarece toate relațiile internaționale depind de acest calendar, numit și calendar Gregorian. Acesta a fost introdus de Papa Grigorie al XIII-lea în octombrie 1582 și nu a fost adoptat inițial de către toate țările. Nici nu se putea în acele vremuri.
Noul calendar a fost introdus pentru a corecta erorile din calendarul Iulian, ce data din vremea Imperiului Roman și se baza pe observații astronomice, nu pe păreri ale unora sau altora.
Și acum mai auzim pe la bătrânii de la țară că vechiul calendar (așa-zis pe „stil vechi”) era cel bun, pentru că după acela e frig de Bobotează. De fapt calendarul nu se stabilește după fenomenele meteorologice, care sunt foarte diferite de la an la an, ci după deplasarea Planetei Pământ prin spațiul cosmic, fapt urmărit de observatoare astronomice din lumea întreagă.
Tocmai de aceea micuțul stat Vatican a înființat unul dintre cele mai importante observatoare astronomice din lume (la Castel Gandolfo, lângă Roma). Cum acesta a fost limitat ca performanțe, din construcție, tot statul Vatican a participat și a finanțat construirea unuia dintre cele mai prestigioase observatoare astronomice din lume, situat în statul american Arizona, anume Mount Graham International Observatory, împreună cu University of Arizona.
Acest din urmă observator beneficiază de cele mai înalte tehnologii din domeniu, inclusiv de Vatican Advanced Technology Telescope, dezvoltată tot micul stat papal. Așadar calendarul pe care-l folosim este deosebit de exact și de justificat din punct de vedere științific, deoarece se bazează pe fapte concrete, pe evenimente astronomice cunoscute cu mare acuratețe.
Astăzi este 1 Ianuarie și încă este timp să sărbătoriți, să petreceți în familie și cu prietenii!
Unele dintre aceste informații nu le știam.
Îți doresc un an nou fericit, cu sănătate și împlinirea tuturor dorințelor!
Multumim! Un an nou asa cum ti-l doresti! 🙂