Blondul e mereu la modă!
În showbiz, în filme, în revistele de life-style, moda se schimbă mereu, astfel încât nu știi ce va fi peste o lună, peste un an sau peste mai mulți. La fel de repede se modifică și preferințele femeilor sau ale bărbaților în ceea ce privește culoarea părului reprezentantelor sexului frumos.
De exemplu au fost perioade când pentru păr doar culoarea blondă era preferată în orice situație, apoi au urmat perioade de „revoltă” împotriva părului blond, pentru ca acum să trăim într-o perioadă de „pace” și de acceptare a oricăror culori, cu condiția ca persoanei în cauză să i se potrivească.
De fapt femeile în ultimii ani obișnuiesc să își schimbă destul de des culoarea părului, deoarece există o mulțime de vopsele de foarte bună calitate care pot fi folosite în condiții de siguranță pentru păr, fără să-l deterioreze. De exemplu este suficient să cauți vopsea de păr blond ca să-ți faci o idee despre oferta incredibil de bogată de pe piață.
Dar până la vopsele să discutăm puțin despre blondul natural. Această culoare a părului nu este ancestrală, de la originile omului adică, la fel ca și culoarea deschisă a tenului de altfel. Omul ancestral nu a fost blond, dar adaptările evolutive au făcut ca în anumite regiuni ale globului, acolo unde nivelul de ultraviolete din radiația solară a fost mai redus, să apară o modificare genetică ce dă naștere părului blond și tenului deschis.
După studiile privind ADN-ul ancestral, se pare că mutația ar fi apărut în Siberia, cele mai vechi dovezi având o vechime de 17000 de ani. De acolo mutația s-ar fi propagat în întreaga regiune nordică a Eurasiei, dar și în regiuni din Asia Centrală (în special în zona podișurilor înalte) și chiar sudică. Ulterior procesul a fost accelerat de migrația efectivă a populațiilor asiatice către Europa, dar și către sudul continentului Asiatic.
Tot studiile genetice au mai relevat situații interesante. Dacă în Africa de Sud de exemplu, persoanele blonde au cumva o legătură mai mult sau mai puțin directă cu coloniștii englezi și olandezi din secolele trecute, în Oceania (în Insulele Solomon, Vanuatu și Fiji), deși blonzii naturali sunt foarte puțini, culoarea părului este produsă de modificarea unui aminoacid dintr-o genă specifică, diferită de mutația genetică specifică blonzilor naturali nordici.
Așadar părul blond natural apare ca urmare a unor mutații genetice care se regăsește doar la 5% din populația Terrei, deși există zone, țări, în care blonzii sunt majoritari. Însă marea majoritate a oamenilor de pe planeta noastră nu sunt blonzi!
Însă cu vopselele de păr actuale, oricine poate deveni pentru perioada dorită blondă (sau blond, de ce nu? – pentru că și bărbații obișnuiesc să se vopsească). Iar dacă aveți de gând să călătoriți într-o țară în care părul blond este foarte apreciat, nu uitați să vă cumpărați și cărți de învățat limba engleză, deoarece de obicei în aceste țări se vorbește mai mult ca sigur engleza, chiar dacă nu ca limbă oficială a statului.
Să mai pomenim și faptul că părul blond a avut de-a lungul vremurilor diverse semnificații culturale sau simbolice. Îngerii din picturile Evului Mediu era pictați cu bucle blonde, ca semn al candorii, în vreme ce în Imperiul Roman prostituatele erau obligate să-și vopsească părul blond, ca semn distinctiv.
Iar cine nu a văzut-o pe Marilyn Monroe în Domnii preferă blondele, trebuie neapărat să o facă, deoarece este un film clasic ce nu trebuie ratat!
Eva Anca says
Norocoasa de mine! Eu fac parte din ăia 5% care sunt blonzi naturali. Foarte tare! Parcă mai auzisem sau citisem undeva mai demult că oamenii blonzi sunt mai puțini.
Claudia says
Ce tare! Chiar ca esti norocoasa! Mi-ar fi placut si mie sa am asa culoare la par.