Și bărbații poartă bijuterii!
Când vorbim despre bijuterii obișnuim să le asociem automat cu femeile. Este adevărat faptul că cele mai multe modele le sunt lor adresate și la fel de adevărat este și faptul că ele, femeile din viața noastră, sunt și cele mai mari „consumatoare” de bijuterii.
Dar a crede că bijuteriile sunt doar pentru femei este o mare eroare. De fapt, ar fi destul de logic să ne imaginăm că undeva în negura istoriei, bărbații au fost cei ce au purtat mai întâi bijuterii, făurite la început din pene, oase de animale sau cochilii diverse, găsite în natură. În jur de 115 mii de ani are cea mai veche bijuterie din scoici, găsită în Europa și creată de omul de Neanderthal, nu de Homo sapiens.
Pentru a avea succes la vânătoare, oamenii preistorici se împodobeau cu amulete aducătoare de noroc făcute din materiale locale, sau chiar din alte materiale obținute prin negoț, de la populații mai îndepărtate. Faptul că astfel de bijuterii au fost descoperite pe tot globul, în Europa, în Africa și în Rusia, demonstrează faptul că umanitatea în general a fost atrasă de ideea de confecționa micile obiecte numite bijuterii.
O informație găsită ne arată că bijuterii bărbați cu o vechime de 11000 de ani confecționate din argilă au fost găsite în Anglia, iar altele din oase de mamut au fost găsite în sudul Rusiei. Mai târziu, adică acum mai bine de șapte mii de ani, după ce oamenii au învățat să prelucreze metalele, acestea au devenit materialul preferat pentru a confecționa cele mai frumoase și durabile bijuterii.
O vechime de cinci mii de ani are primul atelier de confecționat bijuterii din istorie a cărui existență a fost dovedită prin săpături arheologice și acesta se afla în Egipt. Deja egiptenii și toate celelalte civilizații de după ei, știau să confecționeze bijuterii din aur. Și tot de la egipteni avem și bijuterii destinate exclusiv femeilor, care mult mai târziu au devenit cele ce își doreau cel mai mult micile și prețioasele obiecte.
Dacă vreme de mii de ani bijuteriile din metale prețioase erau accesibile doar celor foarte bogați, acum oricine își poate permite să cumpere ceva din aur sau argint de exemplu. Un studiu arată că industria de miliarde de dolari anual a bijuteriilor a fost printre primele care s-a adaptat la noile tendințe din vânzări și a ajuns în mediul online. Este foarte simplu ca din câteva click-uri să-ți cumperi dacă vrei o brățară șnur aur de exemplu, mai ales că prețurile sunt modice, în comparație cu prețurile altor produse sau ale acelorași bijuterii în urmă cu câteva decenii.
Tot același studiu susține că cea mai mare parte din piața de bijuterii mondială este deținută de Statele Unite ale Americii, cu peste 30%, dar că alte două țări vin puternic din urmă, acestea fiind China și India, din motive lesne de înțeles. Pe de o parte aceste două țări au populații uriașe, depășind fiecare un miliard de locuitori, iar pe de altă parte, dezvoltarea firească a acestora a făcut ca și puterea de cumpărare a populației să crească și procente, însemnate de populație ajung să își permită fără probleme să achiziționeze bijuterii.
Și românii, la fel ca alte popoare la care a crescut semnificativ nivelul de trai, își permit acum să-și cumpere bijuterii atunci când doresc. Deși femeile rămân cele mai mari „consumatoare” de bijuterii, să nu uităm că și pentru bărbați există o ofertă bogată și diversificată de bijuterii frumoase, care sunt purtate nu doar pentru a sublinia statutul social…
Dacă sunt alese cu grijă chiar arată bine bijuteriile purtate de bărbați. Și Norbi are câteva, le poartă rar, dar îi plac.
Da, exact! Trebuie alese cu gust 🙂